Koca takılan uçan balık sefine kaptanını da hayrete düşürdü: Böyle benzeri doğruluk elan ilk tek rastlamamıştım

Çanakkale Boğazı’nın Iye Denizi yönünde sardalya avı için denize açılan balıkçıların ağından tahminî 50 santim boyunda ve 1 kilo ağırlığında geniş yüzgeçleriyle uçar kırlangıç balığı çıktı. Yılmazlar-5″ isimli gırgır teknesinin kaptanı Erhan Rençper, elan önceki birlikte ayrımlı türlerin ağlarına takıldığını söyledi.

“HAKEZA BİR DOĞRULUK DAHA ILK RASTLAMAMIŞTIM”

Uçan balığı görünce şaşırdıklarını tamlayan Fellah, şöyle devam etti; “Boğaz girişinde kestirmece 50 metre derinlikte ateş balığı avındaydık. Ekip, ağlarda farklı bire bir balık olduğunu söyledi. Lahzada indik baktık. Balığı Çanakkale’nin sunma günindi ucunda avladık. Ayrı Ayrı tıpkısı nev. Uçan kırlangıç olarak biliyoruz. 9-10 çeşidi olduğunu öğrendik. Bu türlerden biri bize balya geldi. Ego çocukluğumdan beri balıkçılık yapıyorum amma hakeza bire bir doğruluk elan önceki rastlamamıştım. Henüz evvel bulduğumuz yılan balığı üstelik gene ayrımsız toprak civarında çıkmıştı.”

Dikici, Çanakkale Boğazı’nın dirim bilimsel zenginliğinin korunması ve balığın enerjik kalmasını istedikleri için görüntüledikten sonradan Biga’nın Kemer köyünde suya vurdumduymaz bıraktıklarını dile getirdi.

“İNSANLARA KARŞI ZARARSIZDIR”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bahir Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Akarsu Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Avlama Teknolojisi Asıl Olgun Dalı Akademisyen Doç. Dr. Burak Daban ise bu balığın, Türk esmer sularında kıymetli tanıdık bir tuhaf olduğunu bildirdi. Balığın bu bölgedeki varlığının bilindiğini aktaran Daban, şu ifadeleri kullandı; “Dactylopterus volitans, Dactylopteridae familyasından tıpkısı balık. Türki ismi ‘uçar kırlangıç’ namına bildik bire bir denizel sıska balık türüdür. Degaje tıpkısı coğrafik dağılıma sahiptir. Garp Atlantik’te Kanada’dan Arjantin kıyılarına, Şarki Atlantik’te ise İngiliz kanalından Angola’evet büyüklüğünde dağılım göstermekle birlikte Akdeniz’birlikte da bulunmaktadır. Ülkemiz sularında haddinden fazla sakat tarihlerde Akdeniz, Iye Denizi ve Marmara Denizi’nde bulunduğuna yönelik kayıtlar bulunmakla alay malay Gökova Körfezi’nde, Saros Körfezi’nde materyale dair kayıtları mevcuttur.

“YAKIN GELECEKTE KARADENİZ’E GİRMESİ SÜRPRİZ OLMAYACAKTIR”

Daban, serencam haftalarda Marmara Denizi’nde avlanan balıkçılar marifetiyle uçan kırlangıç balığına rastlandığını aktardı. Bu türün boyunun 50 santimetreye, ağırlığının 1,8 kilograma büyüklüğünde ulaşabildiği bilgisini veren Daban, şöyle konuştu; “Toptan ısınmayla denizel balık türlerinin dağılım alanları genişlemektedir. Marmara’dahi bir iki olan stokunu artırmaya başladığı görülmektedir ve mümasil gelecekte Karadeniz’e girmesi şaşırtı olmayacaktır. Soylu Erki değeri azdır. Büyük görsel akvaryumlarda kullanılmaktadır. İnsanlara alın zararsızdır. Türkçe ismi uzun pektoral kanatları yüzünden bırakılmış olsa dahi esasta dibe sınırlı kum ve çamurlu alanlarda yaşar. Esas uçan balık pelajik ortamda (engin) faal exocoetidae familyasından hirundichthyes rondeletii türüdür ve bu kök ile karıştırılmaması gerekmektedir. Özellikle tün seyirlerinde balıkçıların ya birlikte teknelerin güvertelerine sakıt kök hirundichthyes rondeletii türüdür. Bu cins çokça tafsilatlı pektoral yüzgeçleri sebebiyle ayrımsız gürültü veya yıldırma hissettiğinde avcısından yaklaşmak üzere suyun üzerinde metrelerce sürülebilir.”

Share: