Çanakkale’bile gırgır teknesiyle avlanan balıkçıların ağına, Türk kişmiri sularında biraz görülen “uçan balık” takıldı.
Çanakkale Boğazı’nın Iye Denizi yönünde sardalya avı için denize açılan balıkçıların ağından tahminî 50 santimetre boyunda ve 1 kilogram ağırlığında açık yüzgeçleriyle uçar kırlangıç balığı bundan sonra.
“Yılmazlar-5” isimli gırgır teknesinin kaptanı Erhan Fellah, AA muhabirine, henüz önce bile değişik türlerin ağlarına takıldığını söyledi.
Uçar balığı görünce şaşırdıklarını belirten Rençper, şöyle bitmeme etti:
“Geçit girişinde yaklaşık 50 metre derinlikte sardalya avındaydık. Ekip, ağlarda farklı tıpkısı balık olduğunu söyledi. Şipşak indik baktık. Balığı Çanakkale’nin genişlik günindi ucunda avladık. Ayrı Ayrı tıpkısı asıl. Uçan kırlangıç kendisine biliyoruz. 9-10 çeşidi olduğunu öğrendik. Bu türlerden biri bize denk geldi. Ego çocukluğumdan beri balıkçılık yapıyorum ama böyle ayrımsız adalet elan önceki rastlamamıştım. Daha ilk bulduğumuz uzun hayvan balığı da gine ayrımsız nahiye civarında çıkmıştı.”
Ekinci, Çanakkale Boğazı’nın biyolojik zenginliğinin korunması ve balığın aktif kalmasını istedikleri üzere görüntüledikten bilahare Biga’nın Kemer köyünde suya ansız bıraktıklarını dile getirdi.
“İnsanlara alın zararsızdır”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bahir Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Akarsu Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Avlama Teknolojisi Asıl Bili Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Daban ise bu balığın, Türk karaca sularında kıymetli tanıdık aynı zümre olduğunu bildirdi.
Balığın bu bölgedeki varlığının bilindiğini aktaran Daban, şu ifadeleri kullandı:
“Dactylopterus volitans, Dactylopteridae familyasından bire bir balık. Türki ismi ‘uçan kırlangıç’ namına tanıdık tıpkı denizel kemikli balık türüdür. Serbest tıpkısı coğrafik dağılıma sahiptir. Batı Atlantik’te Kanada’dan Arjantin kıyılarına, Gün Doğusu Atlantik’te ise İngiliz kanalından Angola’ya büyüklüğünde çözülüm göstermekle gelişigüzel Akdeniz’üstelik de bulunmaktadır. Ülkemiz sularında haddinden fazla sakat tarihlerde Akdeniz, Iye Denizi ve Marmara Denizi’nde bulunduğuna müteveccih kayıtlar bulunmakla gelişigüzel Gökova Körfezi’nde, Saros Körfezi’nde materyale dair kayıtları mevcuttur.”
Daban, son haftalarda Marmara Denizi’nde avlanan balıkçılar tarafından uçar kırlangıç balığına rastlandığını aktardı.
Bu türün boyunun 50 santimetreye, ağırlığının 1,8 kilograma kadar ulaşabildiği bilgisini veren Daban, şöyle konuştu:
“Global ısınmayla denizel balık türlerinin çözülüm alanları genişlemektedir. Marmara’üstelik birkaç olan stokunu artırmaya başladığı görülmektedir ve mümasil gelecekte Karadeniz’e girmesi sürpriz olmayacaktır. Hesaplı değeri azdır. Nazik görsel akvaryumlarda kullanılmaktadır. İnsanlara alın zararsızdır. Türki ismi teferruatlı pektoral kanatları yüzünden verilmiş olsa üstelik aslında dibe merbut kum ve çamurlu alanlarda yaşar.
Asıl uçar balık pelajik ortamda (açık deniz) güçlü exocoetidae familyasından hirundichthyes rondeletii türüdür ve bu tür ile karıştırılmaması gerekmektedir. Alelhusus akşam seyirlerinde balıkçıların ya dahi teknelerin güvertelerine sakıt asıl hirundichthyes rondeletii türüdür. Bu zümre çokça mufassal pektoral yüzgeçleri sayesinde ayrımsız şamata yahut tehdit hissettiğinde avcısından kaçmak için suyun üzerinde metrelerce sürülebilir.”