Hasan hoca geçmiş atandığı diyar olan Bayburt’ta 30 yıldır görev yapıyor

Bilim bilgisi sarıklı Hasan Dohman, 30 sene önceki göreve başladığı Bayburt’ta öğrencilerini geleceğe hazırlıyor.

1992’bile Yatılı Bölge Ortaokuluna atanarak mesleğe önce adımı atan, şu anda Bayburt Suret Yiğitlik Beyazıt İmam Dil Cambazı Ortaokulunda fariza özne Dohman, 30 yıl süresince çokça sayıda mektepli yetiştirdi.

Hasan öğretmenin yetiştirdiği öğrencilerden bazıları ilbay, kaymakam, doktor, avukat, öğretmen oldu.

Evlenmeyen Dohman, öğrencilerin harçlıkları, servis ücretleri, giysi ve gıda konusundaki ihtiyaçlarının karşılanmasına müzaheret etti.

Dohman, hele Kovid-19 salgını döneminde hayırseverlerin de desteğiyle bilgisayar ve tablet aldığı onlarca öğrencinin eğitimden ferasetsiz kalmaması üzere büyük çabalama harcadı.

Çalışmalarıyla velilerin yanı sıra okul yöneticileri ve öğretmenlerin sevgisini kazanan 62 yaşındaki Trabzonlu Hasan Dohman, AA muhabirine, 1992’birlikte göreve başladığı okulda alelumum kırsal kesimden öğrencilerin bulunduğunu anlattı.

O aktarılma bir nice öğrencinin eğitime bitmeme edebilmesi üzere maddi desteğe ihtiyaç duyduğunu, zımnında onlara arkalama etmeyi kendisi amacıyla ıztırar gördüğünü dile getiren Dohman, “Tayinim memleketim Trabzon’a çıktığı halde tek gitmedim. Çocukları onurlandırmak üzere, onlara okulu sevdirebilmek üzere elimden mevrut çabayı harcadım. Onlar mutlu olduğu ahit dünyalar benim reşit kabilinden bahtiyar oluyorum. Sorsalar bana ‘Neyin var?’ diye niteleyerek ‘Lojmanda tıpkı odam, otobüste benzeri koltuğum, lokantada tıpkısı masam var.’ derim ama bunun yanında binlerce öğrencim olduğunu söylerim.” ifadelerini kullandı.

Dohman, okula başlayıp yaz tatiline büyüklüğünde maddi imkansızlıklar nedeniyle ailesinin yanına gidemeyen öğrenciler gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Bizim dahi onlara yardımcı olmamız gerekiyordu. Onların dertlerini, sorunlarını çözmediğimiz ant kendimizi sorgulamamız geçişsiz. Çocukların bizlerden çokça beklentisi vardı. Onlara bittabi apotr olalım, destek çıkalım, onların hayata atılabilmesi için bittabi çabalama harcayalım? Burada tıpkısı çocuğun elinden tutup onu hayata elan gür şartlarda alıştırmak beni mutlu ediyordu. Bundan periferi bu şehirde 30 sene kaldım. Benim hiçbir şeyim bulunmayan ama füru mutlu olduğu üzere ben de mutluyum.”

Öğrencilerin muhtelif masraflarını bastırmak için birçok hayırseverin bile namına destek olduğunu dile getiren Dohman, yardımlarından çevre hepsine teşekkür etti.

Dohman, mezun ettiği öğrencileriyle karşılaştığında gururlandığını ifade ederek, “Öğrencilerimizle muhtelif celal dairelerinde, sokakta yahut her yerde karşılaştığımız devir dünyalar bizim oluyor. Yani gittiğimiz yerde ‘Hocam tığ sizin öğrenciniziz.’ dedikleri antlaşma tığ dahi bahtiyar oluyoruz.” diye konuştu.

“Öğrencilere hayatın rastgele alanında katkı sağlıyor”

Ekol müdürü Adil Kacır ise Dohman’ın kendini eğitime ve öğrencilere adamış çokça kıymetli ve eş öğretmen olduğunu söyledi.

Dohman’ın bütün imkanlarını seferber ederek 30 yılda binlerce koca yetiştirdiğini belirten Kacır, “Hocamızın öğrencilere katkısı hoppadak ayrımsız öğretmenin derse girdiği 40 dakikalık müddet içerisinde vermiş olduğu bilgiyle bağlı değil, hocamız öğrencilere hayatın herhangi bir alanında katkı sağlıyor. Özellikle malumat ve uygulayım bilimi alanında çocuklara bilimsel vukuf aktarırken bununla birlikte hayata hazırlama, hayatı tanışıklık hususunda çok balaban bire bir özveri ve gayretle çalışıyor.” dedi.

Kacır, Hasan öğretmenin öğrencilerin gerekseme duyduğu elektronik beyin, tablet üzere açkı gereçlerin yanı sıra boşaltmak, giyecek, şekil ve spor malzemelerini da kişi imkanlarıyla realizasyon ettiğini söyledi.

Hasan Dohman’ın maaşını bugüne kadar hep öğrencilere harcadığına dikkati calip Kacır, şöyle konuştu:

“Harçlığı tamam köyüne, evine gidemeyen mektepli varsa onların harçlığını temin eder. Okulumuzda mütenevvi spor dallarında kalburüstü öğrencilerimiz var. Bu çocuklara bile malzeme noktasında yardım sağlar. Tıpkı öğrencimizi 2 kamer evvel mahdut dışına gönderdik. Yine onun trafik masraflarını üstlendi. Yani her alanda çocuklarımıza dokunan bire bir öğretmen. Rabbim hakeza öğretmenlerimizin sayısını artırsın. Hasan öğretmen bizim üzere çokça altın bir meslektaşımız. Kendisi gelişigüzel devir yeryüzü büyük sermayesinin yetiştirdiği talebeleri olduğunu söyler. Ülkenin temas sathında, farklı bölgesinde vatanımız amacıyla müteharrik gayret eden yetiştirdiği güre nesiller var.”

Adaletli Kacır, Hasan Dohman’ın kendini ülkesine mektepli çoğaltmak üzere vakfetmiş benzeri koca olduğunu vurgulayarak, “Emekliliğinden sonraları bu okulda kendisini eğitime ve öğretime adamış biri adına anılacak. Sanıyorum onun için yer balaban itibar madalyası bile budur.” ifadesini kullandı.

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Cemalettin Mehmetoğlu bile Hasan Dohman’la 12 yıldır alay malay çalışmaktan değer duyduğunu dile getirerek, “Onun en iri derdi tıpkı çocuğun yüzünü güldürmek. Sokakta birlikte gezdiğimizde bozuk öğrencileriyle karşılaşıyoruz. ‘Hocam beni dershaneye gönderdi, bana montgomer aldı, bana pabuç aldı.’ diyen benzeri sürü eş var. Yani bugüne kadar okulumuzda dokunmadığı öğrenci namevcut. Okul dışında de yeniden müşkülat içerisinde okumaya etkin öğrencilere elini uzatıyor.” diye konuştu.

Share: