Sinop’un gözde meyvesi “bileydin” mevsimi başladı

Sinop’un gözde meyvesi “bileydin” mevsimi başladı

SİNOP – Sinop’un gözde meyvesi “bileydin” mevsimi başladı.

Sinop’un flaş meyvesi “bileydin” birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle yaban çileği kendisine tanıdık “bileydin” meyvesi, kışın habercisi adına dahi anılıyor.

Yoğunluk namına Erfelek, Gerze ve Ayancık amacında mübarek kâin “bileydin” meyvesi toplanmayı bekliyor. Bileydin sair isimleriyle “yaban çileği”, “kocayemiş” meyvesi Sinop’ta ceviz iriliğinde oluşuyor. Önceki yeşil, sarı ve olgunlaştığında al rengi alan meyvenin ağaçlarda kızardığında havaların soğuyacağına inanılıyor. İçeriğinde C vitamini kâin yemiş tansiyonu düşürmede ve kanı temizlemede faal ayrımsız cafcaf oynuyor. Yapraklarından hazırlanan çözelti zarfında gereklilik söktürücü özelliği barındırıyor. Antrparantez balast ve böbrek taşlarına cebin yararlı benzeri meyve olma özelliği taşıyor. Edinilen bilgiye bakarak sonuç çok yendiğinde efkârlı edici özelliği dahi bulunuyor.

Konu ile ait bilgelik veren Sinop İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Istihsal ve Nebat Sağlığı Büro Müdürü Yakup Yüzbaşı, “Alelhusus ormanlık alanlarda bulunan ilimizde da Sinop-Ayancık yolu, Gerze- Samsun yolu, Erfelek-Sinop önünde azamet ormanlarında ham yerine yetişen tıpkısı dikme türüdür. Bu meyvenin esasında adı sandal ağacı. Amma ilimde bileydin olarak biliniyor. Sonbaharda bu kırmızı benzeri kâr oluşturuluyor. Çileğe eş. Bu nedenle bazen yerlerde buna ağaç çileği birlikte deniyor. Cisim pütürlü beribenzer haddinden fazla lezzetli şifalı bire bir nebat. Bu kâr alelumum Ilk Teşrin ayının ortalarından itibaren Kasımın sonuna büyüklüğünde yani sonbaharda yetişen bir semere. Yöre halkı dahi bu meyveyi topluyor. Canlı adına tüketiyor. Esasen marmelat ve reçeli çok yapılıyor. Aynı zaman birlikte kurutularak şifalı çayı dahi yapılıyor. Bu yemiş pazarlarda birlikte kazançlı değere cemaat. Bitkinin içerisinde haddinden fazla şifalı özellikler var. Çok tüketildiğinde ise aptallık dalga münhal ve kabızlığa el açıyor. O yüzden çokça tüketilmemesi gerekiyor. Bölüm içerisinde aynı apaz yani 8-10 yemiş tüketilmesi yeterli. Bu meyvenin içerisinde A, C ve karoten maddesi buna tutkun yerine birlikte efdal miktarda antioksidan kaynağı olan tıpkı kâr. Bu haliyle kayırıcı sağlığı üzere haddinden fazla şifalı özellikler gösteriyor. Özellikle bağışıklığı güçlendiriyor antioksidan kaynağından ortalık. Yine tıpkısı devir de çöz ve hazım sisteminin katlanılamaz derecede düzenliyor. Benzeri başka özelliği dahi diş eti iltihaplarında haddinden fazla faydalı. Hele kurutularak öz yapıldığında. Bütün bunları benzeri araya aldığımızda dahi çokça şifalı ve özellikle aynı ürün. Sonuç kendisine bu ağacın heybetli tıpkısı özelliği daha var. Ağacın ahşap kısmı ateşe dayanabilen yanmaya dayanaklı bire bir yapıda. Bu da pipo yapımında çokça kullanılıyor. Ayrıca kâh çalgı aleti aletleri yapımında birlikte sandal ağacı yani bileydin meyvesinin ağacının ahşap kısmının kullanıldığını biliyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: