Kayseri’de kooperatifleşen kadınlar çikolata üretip eş bütçesine yardım sağlıyor

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde kooperatif kuran kadınlar, ürettikleri çikolatalarla hem damakları tatlandırıyor hem birlikte sülale bütçelerine destek oluyor.

Vali Gökmen Çiçek’in ilçede istihdamın artırılmasına yönelik Kaymakam Fatih Güner ile yaptığı musahabe sonucu, familya hanımlarının hem sosyalleşmeleri hem de sağlık elde etmeleri amacıyla kooperatif kurulması kararı alındı.

Yapılan icraat neticesinde kurulan Sarıoğlan Eş Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye tutmak talip kadınlara umum terbiye merkezinde üretim, pazarlama, hijyen, bildirişim ve sıhhi imdat eğitimi verildi.

Eğitimi bütünleyen kadınlar amacıyla kiralanan işsiz vaziyetteki tıpkısı hareket yeri, Türk Besin Kodeksi’ne makul şekilde tasarlanarak çikolata ve ark meyve üretimi için hazır hale getirildi.

Kadınlar kendilerine tahsis edilen bu tesiste ürettikleri ürünleri evvel kendisine il, belediye ve kaymakamlık gibi kurumlara pazarlamak için kol üretime geçti.

“Bu işi büyütüp profesyonelleşerek marka haline değirmek istiyoruz”

Kaymakam Güner, AA muhabirine, ilçedeki etkisiz 7 karı kadınına yönelik böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Kadınların kursları tamamlayıp tahminî tıpkısı hafta ilk sekans üretime başladıklarını anlatan Güner, “Burada çikolatanın ve zayıf meyvenin envaiçeşidini üretiyoruz. Allah’ın izniyle kalitemizi bile on paralık düşürmeyeceğiz. Bu konuda birlikte iddialıyız. Öncelikle Sarıoğlan özelinde, sonrasında Kayseri’de ve hep Türkiye’bile bu işi büyütüp henüz birlikte profesyonelleşerek işaret haline beyan etmek istiyoruz. Filhakika Türk Berat Kurumuna birlikte müracaat sürecindeyiz.” diye niteleyerek konuştu.

Güner, yardımcı ve katkı maddesi sıfır kaliteli çikolata ürettiklerini, il, ilçe ve uray kabilinden kurumlardan ısmarlama aldıklarını dile getirdi.

Kooperatif başkanı Gülten Ardahan da kadınlar kendisine nitelikli üretim yapmaktan çalım duyduklarını belirtti.

İş yerinde 30 garip çikolata ürettiklerini nâkil Ardahan, şöyle devam etti:

“Çikolatanın üretiminden satışına büyüklüğünde herhangi bir şeyi inceledik. Hepsini öğrendik, temizliğe çokça özen ediyoruz. Meyvelerimizi özellikle bölgedeki çiftçilerimizden alıyoruz. Meyveleri yok etmek ve fasletmek amacıyla hususi makineler kullanıyoruz. Çikolata sunmak için arz ongun ham maddeyi kullanıyoruz. İçinde hiçbir yardım maddesi kullanmıyoruz. Burada müteharrik ocak kadınlarımız melfuf sağlık elde ediyor, kocalarına destek oluyor. Dizge koşa çift geliyor. Kendi ismimizi aldıktan bilahare dahi ürünlerimizi az dışına ihraç etmek istiyoruz.”

“İnsanların damaklarını tatlandırıyoruz”

Üreticilerden Hatice Sıkıntı ise üretmenin fena hâlde tıpkısı özdek olduğunu anlatarak, zat parasını kazanmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Nurcan Ardahan birlikte çikolatanın kendisi amacıyla mutluluk ifade ettiğini vurgulayarak, “İnsanlara bahtiyarlık dağıtıyoruz. İnsanların damaklarını tatlandırıyoruz. İnsanlar mutlu berenarı tığ da bahtiyar oluyoruz. Bu işi sonuna büyüklüğünde sürdürmeyi istiyoruz. İnşallah başarırız.” dedi.

Share: