Çorum’da “bal hasadı” başladı

Türkiye’nin sunu makro bal istihsal merkezlerinden olan Çorum’bile arıcılar bal hasadına başladı.

Merkeze tutkun Boğacık Köyü’nde planlı törende konuşan Sili Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Ocumak, dünyanın yer nitelikli saf sütünün Çorum’dahi üretildiğini açıkladı.

Çorum’bile kır, ayçiçek ve yayla oluşmak üzere üç tür bal üretimi yapıldığını tamlayan Utanmak, Çorum’bile balın birlikte arı sütü ve propolis üretimi da yapıldığını açıkladı.

Bugüne kadar salt sütlerinde HDA-10 değerinin 2.48 görülmesine rağmen Çorum’da üretimi yapılan öz sütünün değerinin 2.75 çıktığına özen çekti.

Bal üretimi karşı birlikte bilgi veren Ürkmek, “Geçen sene 100 titrem ayçiçek balı üretimi yapılırken bu sene 300 tonu yakaladık. Henüz ayçiçek balında üretilmeyen 350 ton elan var. Şuanda devşirme usulü ile 120 titrem bal üretimi yapıyoruz. Çorum’üstelik dışardan mevrut 87 arıcımız var. Bu arıcılarımızın 24 bin kovanı var. Çorum’u borsa merkezi yapacağız. Ziraat Bankası’na bire bir proje hazırlıyoruz. Temas yıl ilimizde 8 bin kapçık dağıtacağız. 5 yılda bu aynı 40 bine ulaşacak. Bu Türkiye genelinde örnek olacak” dedi.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın bile, dünyanın nitelikli salt sütünün Çorum’bile üretilmesinden yağlık kurum duyduklarının altını çizdi.

Çorum Belediyesi namına Hanımeli Dernekevi Mahsulat Komutan Merkezleri’nde Öz Yetiştiricileri Birliği ve Maya Sığır Yetiştiricileri Birliği ile birlikte Türkiye’ye benzer tıpkı benzer geliştirdiklerini anlatan Aşgın, “Hanımeli Yörel Mahsulat As Merkez’nin beşinci Fath caddesinde açıyoruz. Bu şubede karı kooperatiflerinin yanında Temiz Yetiştiricileri Birliği ve Maya Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin ürettiği ürünlerin satışını yapıyoruz. Güzelce olan rastgele işe bindi vermeye devam edeceğiz” dedi.

SELIM Tümen Çorum mebus Erol Kavuncu de, Türkiye’nin kovan sayısı bakımından dünyada üçüncü, bal üretimi açısından Çin’den bilahare ikinci sırada meydan aldığına işaret ederek, ” 20 yılda sunulan desteklerle kapçık sayısı yüzdelik 110, bal üretimi ise yüzdelik 40 artırıldı. Talih genelinde 9 milyon kapçık bulunurken kısaca 100 bin ton bal üretimi yapılıyor. Bu süreçte Türkiye’da aracılarımıza 792 milyon TL devletimiz bindi sağladı. Bu desteklerin yarısı sonuç 4 yıl içerisinde gerçekleştirildi. Türkiye’dahi kapçık başı 15 kilo bal alınırken Çorum’de bu kestirmece 24 kiloya kadar çıkıyor. Antrparantez Çorum’bile 7 bal ormanı oluşturuldu” şeklinde konuştu.

Çorum Valisi Mustafa Çifti bile, Çorum’un bal üretim merkezi olması gerektiğini belirtti.

Çorum’de 40 bin civarında kapçık bulunduğunu açıklanan Ilbay Fellah, birliğin kullanılmamış projeleriyle bu nüsha elan dahi artıracağının bu oranında üretime yansıyacağını ifade etti.

Çorum’da 446 titrem bal üretimi yapıldığını anlatan Vali Dikici, unları kaydetti; “Balın dışında arı sütü, propolis ürünlerimiz var. Bunları de düşündüğümüz antlaşma toplam istihsal 465 tonu buluyor. Bunlarla bu arada istediğimiz üretim miktarına topluluk değil. Benim gönlümden güzeşte Çorum bal istihsal merkezi olmalı. Çorum bu noktada bir numara olmalı. Bal denildiğinde Çorum denilmeli. Bunun için elimizden geldiği müddetçe birliğimizi destekliyoruz. Üretimlere rağmen istediğimiz noktada değiliz. Çorum bire bir endüstri ve turizm kenti olmasının yanı sıra benzeri zamanda tıpkısı ekincilik kenti. Bu sene 75 bin dekar henüz günebakan ekimi fazla oldu. Fakat bu bal üretimine yansımadı. Neden bunu değerlendiremiyoruz. Bal üretimi fail vatandaşlarımız artık plato balı ve çiçek balı üretiyor. imdi pazarlayacağı satabileceği ürünler üretiyor”

Konuşmaların peşi sıra protokol üyeleri vasıtasıyla münezzeh yetiştiricilerine onurluk verildi. Programa Eti üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksek Osman Öztürk, İl Güllabi Başkan Vekili Alb. Fazla Kanunlaşmış, MHP İl Başkanı Agah Karapıçak ve temiz yetiştiricileri katıldı. – ÇORUM

Share: