29 Ilk Teşrin Cumhuriyet Altını Bayramı törenlerle kutlandı

Erzurum, Ardahan, Tunceli, Erzincan, Kars, Ağrı ve Iğdır’da 29 Ilk Teşrin Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla törenler düzenlendi.

Erzurum’da, Ilbay Okay Memiş’in makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından kutlamalar, Hastaneler Caddesi’nde bitmeme etti.

Vali Memiş, 9. Kolordu Başkan Vekili Sancak Berat Acar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Merhale, askeri araçla halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Törende Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ve el oyunları ekipleri eylem yaptı, şiirler okundu.

Memiş, törendeki konuşmasında, Cumhuriyet’in Türk milletinin karakterine yer akla yatkın yönetim biçimi olduğunu söyledi.

Türk milletinin Cumhuriyet Altını sayesinde azamet idaresinde hezel sahibi olduğunu belirten Memiş, “Milletimiz bu sayede demokratik, laik, içtimai bire bir hukuk devletinin çatısı altında, açacak, kült, soy, eşey ve akide ayırt olmaksızın yaşamanın ayrıcalığına ulaşmıştır. Egemenliği kayıtsız şartsız millete veren Cumhuriyet Altını, çağdaş dünyada doğruluk ettiğimiz yeri almamızı sağlamıştır.” diye niteleyerek konuştu.

Program askeri birlikler ve öğrencilerin argıt töreniyle tamamlandı.

Erzurum’un Oltu ilçesinde dahi 29 Teşrinievvel Cumhuriyet Bayramı nedeniyle merasim tevhit edildi.

Ardahan

Ardahan’da, Ilbay Hüseyin Öner, Garnizon Başkan Vekili Albay Ege Altınay, Şehremini Faruk Çipo, Il’te tebrikleri kabul edip kutlamaların yapılacağı Kongre Caddesi’ndeki merasim alanına geçti. Öner, Altınay ve Çipo, burada halkın bayramını kutladı.

Törende konuşan Ilbay Öner, Cumhuriyet idaresinin kavim egemenliğine dayandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet Altını, ülkesine yurttaşlık bağıyla ilişkin olan herkese can olma hakkını vermiş ve bunun sorumluluğunu yüklemiş, insanı önde markajcı bu tatlılıkla, devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu destekleme şuuru geliştirilmiş, insanlığın kuma değeri olan medeniyetin gelişimine balaban katkılar sağlanmıştır.”

Tören, koşuk okunması ve ahali oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından intikal törenleriyle sona erdi.

Tunceli

Tunceli’birlikte de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Vali Mehmet Yüksek Özkan’ın valilik makamında tebrikleri akseptans etmesiyle başladı.

Kabullerin ardından Atatürk Stadı’nda tören düzenlendi. Tevakki Etmek duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Ilbay Özkan, günün mazmun ve önemine ilgilendiren müşavere yaptı.

Öğrencilerin şiirler okuduğu, çeşitli el oyunları gösterilerin yapıldığı törende, kâh yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Erzincan

Erzincan’da Ilbay Mehmet Makas’ın makamında tebrikleri kabul etmesi sonrası Kargaşa Caddesi’nde merasim gerçekleştirildi.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, 3. Kargaşa Komutanlığına kapalı mızıka takımı çeşitli marşlar seslendirdi.

Makas, programda yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Altını’in ilanının 99. yıl dönümünün, milletçe iri kurum ve coşkuyla kutlandığını belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Cumhuriyet’imizin 100. yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlandığımız serencam yılda, ülkemizi içeride ve dışarıda kıskaca almak isteyen fena odaklarına katiyen okazyon vermeyeceğiz. Bundan tıpkısı yüzyıl evvel vatanımızı bölmek ve aziz milletimizi girmek talip emperyalistlere alın kayran okuyan ve bilcümle zorluklara ve yokluklara rağmen bu mübarek toprakları bizlere vatan kılan koskocaman ecdadımızın torunları namına bizler birlikte ati nesillere henüz sunturlu tıpkısı yurt bırakacağız.”

Öğrencilerin birlikte şiirler okuduğu programın arkası sıra, resmi derbent yapıldı. Vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp alkış sara askerlere sevgilerini gösterdi.

Erzincan Belediyesi Mehterhane’nın geçişiyle sona muazzez törene, Belediye Başkanı Bekir Aksun, 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı ve Garnizon Komutan Vekili Sancak Ahmet Kasa, askeri personel, çalım müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Kars

Kars’ta Hükümet Konağı önündeki törende, Vali ve Belediye Komutan Vekili Türker Öksüz ile 14. Mekanize Piyon Tugay Komutanı Tuğgeneral Kağan Bronz, merasim aracına binip halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Utanmak duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla süren programda, Kafkas ve mahalli el oyunları ekipleri eylem yaptı, peşi sıra 29 Ekim zımnında planlı yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Vali Gariban, törendeki konuşmasında, Cumhuriyet Altını’in Türk milletine verilen arz büyük bırakıt ve vazgeçilmez değer olduğunu tabir ederek, şunları kaydetti:

“İnsanlık tarihi, tıpkısı milletin sarsılmaz ortak iradesiyle, kişi kaderini eliyle ve kanlarıyla yazdığına eşsiz şahit olmuştur. Bu anlamda Cumhuriyet Altını, milletimizin devir sahnesinde yeniden dirilişinin adı, İstiklal mücadelemizin bize bıraktığı genişlik oylumlu miraslardan birisidir. Cumhuriyet Altını, Türk milletinin egemenliğin şahsen sahibi olduğunu tescillemiştir. Cumhuriyet Altını, bedeli sıfır, meccani bırakılmış aynı atıfet değil, inancın, imanın, kıpırdak tıpkısı iradenin eseri ve milli mücadelenin karar ve kıvancıdır.”

Merasim sonunda askeri birlikler ve öğrenciler intikal yaptı.

Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı zımnında törenler düzenlendi.

Ağrı

Dert’da, Vali Osman Varol’un, Belediye Komutan Vekili Reşit Acarbay ile Il makamında tebrikleri akseptans etmesinin peşi sıra adliye önündeki tören alanına geçildi.

Varol ve Acarbay, askeri araca binerek alanda mevcut mektepli, vatandaş ve asayiş güçlerinin bayramını kutladı.

Vali Varol, burada yaptığı konuşmada, milletin birliğini bozmak isteyenlerin hiçbir ant amaçlarını gerçekleştiremeyeceğini belirterek, “Binlerce şehidimizin kanıyla sulanmış topraklara topluluk bu evire çevire vatanımızı gafillere, hainlere, düşmanlara ve onların ortaklarına bırakmadık, bırakmayacağız. Canan çoluk çocuk, tarih bariz tıpkısı şekilde göstermiştir kim balaban Türk milletinin bekasının ve çağcıl dünyada türe ettiği yeri almasının yegane biçimi Cumhuriyet Altını’tir. Yaşadığımız boğunuk günlerden sonraları kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet Altını sayesindedir ki aynı mazimizdeki gibi balaban bir kavim ve kerem olmanın gururunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verildiği program, askeri birlikler, öğrenciler ve araçların geçişişinin ardından sona erdi.

Programa, İl Jandarma Komutanı Tugay Hüsamettin Erol, 12. Mekanize Piyade Liva Komutanı Vekili Miralay Erhan Korkusuz, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya, el protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Iğdır

Iğdır’da Zübeyde Eş Bulvarı’ndaki kutlama töreninde, Ilbay ve Uray Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, Garnizon ve 5. Uç Söz Komutanı Piyade Albay Ramazan Sedat Başlangıç, alanda dolaşarak öğrenciler ve vatandaşların bayramını kutladı.

Çekinmek duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ilk Teşrin mesajı okundu.

Sarıibrahim, Cumhuriyet’in 99. sene dönümünü kutlamanın milletçe bahtiyarlık ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Öğrencilerin şiirler okumasıyla devam eden program, Cahillik ve Spor İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen müsabakalarda dereceye girenlere Sarıibrahim ve MHP Iğdır Mebus Yaşar Karadağ ile tören düzeni üyelerinin bağış vermesiyle tamamlandı.

Share: