2023 Yılı Bütçesi, Cazibe ve Bütçe Komisyonunda

DOĞRU Tümen İzmir Mebus Yaşar Kırkpınar, “Ülkemiz, sizler onama etmeseniz de kendine has geliştirmiş olduğu konuşu modeliyle bütün dünyadan pozitif yönde ayrışmayı başarmıştır.” dedi.

TBMM Cazibe ve Bütçe Komisyonunda milletvekilleri, 2023 Yılı Merkezi Hile Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesme Adisyon Kanunu Teklifinin Geneli ile Sayıştay Raporları üzerinde görüşlerini dile getirdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, akan açığın bu yılın evvel 8 ayında 40 milyara yaklaştığını, yıl sonu üzere 60 milyar dolarlık tıpkı hesap pusulası yapıldığını belirterek, “Bu rekor bire bir cari kilitsiz küreksiz ve haddinden fazla ağırbaşlı.” ifadesini kullandı.

Resmi rakamlara bakarak enflasyonun yüzde 84’e çıktığını, enflasyonun herhangi bir tür sorunun, sıkıntının kaynağı olduğunu dile getiren Kuşoğlu, şunları söyledi:

“Enflasyonla mücadele etmeyen aynı ekonomi politikamız var. Kur politikamız yanlış. Çarklar benzeri yere kadar, seçime büyüklüğünde ihtimal bu şekilde gider amma seçimden sonradan Türkiye çöker; bu politikalarla altından kalkamayız, iktidarda kim olursa olsun kalkamaz. Senelerce yapısal reformları yapalım dedik. Tıpkı seçme öncesi kimesne yapısal reformlara girip bile rey yenilmek istemez, onu birlikte anlıyorum amma bu kadar riskli, ülkeyi bu kadar sıkıntıya sokacak politikalar üstelik izlenmez. Demin, bu dönemin yer asıl politikası kırat korumalı yatırım hesabı. Düzem korumalı mevduat hesabı falsolu, hukuksuz, türel dayanağı bulunmayan, yasasız.”

HDP Dert Saylav Dirayet Dilan Taşdemir, ekonomik kriz ve mütezayit şişkinlik yüzünden bir nice esnaf, sanayici ve üreticinin batkı ettiğini encam sürdü.

İktidarı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin harcamaları nedeniyle eleştiren Taşdemir, “Sarayın tıpkısı günce gideri 10 milyon lirayı aştı. Çoğunlukla sıkı dışından ithal edilen çığlık pahası semere ve sebzelerle gündeme geliyor. Bizlerin, emekçilerin, yoksulun, halkın cebinden kuruşu kuruşuna aldığınız vergilerle bu kadar lüks ve şirret ortamında yaşıyorsunuz. AKP 20 yıldır halktan topladığı vergilerle oluşturduğu bütçeyi bölüt değil; saraya, savaşa, sermayeye, yandaşa aktarıyor, har vurup harman savuruyor.” diye konuştu.

Türkiye ekonomisi cüret kazandı”

MHP İstanbul Saylav İsmail Faruk Katarakt, Türkiye’nin maruz kaldığı politik ve hesaplı saldırılara karşın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sağladığı çalışkan yürütme sayesinde birçok yıpratıcı operasyonlara karşı koyabildiğini belirtti.

Avrupa karışma birçok ülkenin erke kriziyle yüz yüze kaldığını ifade eden Aksu, “Ülkemizde ise erke alanında yapılan kocaman yatırımlar, domestik kaynaklarımız ve ithal ülke çeşitliliğiyle sağlanan yer güvenliği yardımıyla enerji sorunu yaşanması beklenmemektedir. Türkiye bu süreçte; erke, ulaştırma, esenlik, yetişek ve gayrı bir nice alanda yaptığı enfrastrüktür yatırımlarıyla zait yönlü ayrışmış, rakiplik üstünlüğü sağlamıştır. Terörle mücadelede kamet yazılmış, kaime haklarımıza yönelik saldırılara kararlılıkla kıymet verilmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomik gelişmelerin müspet tutum izlemesinin öncelikli namına ülkedeki politik istikrarın sürdürülebilir olmasına sınırlı olduğuna belen fail Katarakt, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile demokrasimiz güçlenmiş, topluluk ile cumhuriyet kucaklaşmış ve Türkiye’nin önü açılmıştır. Haddinden Fazla şükür, Türkiye, etrafımızdaki kötü çemberine karşın tıpkı yaşayış ve cüret adasıdır. İnanıyor ve güveniyoruz kim bu bütçe, toplumsal beklentilere yanıt, toplumsal meselelere çözüm, ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasının çalışkan aynı uzlaştırıcı, kamu hizmetlerinin ülkemizin seçme durumunda seçme vatandaşımız bakımından erişilebilir olmasına yardım sağlayacak, emir haklarımızı siper kararlılığından ödün vermeyecek, Türkiye’nin önder ülke olma ülküsünün altyapısını oluşturmaya devam edecek, beka kararlılığından ivaz vermeyecek benzeri bütçe olacaktır.”

Ilam tartışması

İYİ Tümen Kadro Başkanvekili Erhan Yırtıkça, meşveret yaptığı sırada Reisicumhur Yardımcısı Fuat Oktay’ın benzeri kırtasiyeci ile konuşmasına tepki göstererek, kendisini dinlemesini istedi.

Reisicumhur Yardımcısı Oktay, Idareci’ya “Siz konuşurken ben bire bir madde demiyorum. Nasıl oturup kalkacağımı sana soracak değilim. Bu zahir ayrımsız hürmetsizlik.” yanıtını verdi.

Bütçeye ait yorum yapan Ateş Parçası, “Anca anlaşılıyor ki 21 yıl sonra bundan sonra bu benzeri veda bütçesi. 2022 yılı bütçe gerçekleşmelerine bakarsanız göreceksiniz. Getiri ve vecibe ana dünyalık ödemelerinin hem mahiye hem bile yıllık bazda seçme sonrasına atık olması, intihap sonrasına yıkılmış olması bunu gösteriyor. Strüktürel aynı hal yok.” görüşünü savundu.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmayan, Mahirane’nın konuşmasında kullandığı üslubu eleştirerek, “Milletvekillerimize ‘konuşturmayacağım’ diye niteleyerek azarlayıcı tavırla konuşmanıza izin veremem.” dedi ve uyardı.

Cumhur Reisi Yardımcısı Oktay, “Bizi çıkışmak kimsenin haddine değildir Sayın Başkanım.” ifadesini kullandı.

Herkesin kendisini sorgulaması gerektiğini dile getiren Oktay, “Kendisini birisiyle karşılaştırmayı istiyorsa bence kusurlu kişiyi buldu. Lüzum kredibilitem, lüzum eğitimim, ne özellik istiyorsa kusurlu kişiyi buldu.” dedi.

Türkiye’yi büyütmeyi başardık”

AK Öğür İzmir Mebus Yaşar Kırkpınar, bugün dünyanın yeryüzü koskocaman gerçeğinin avlu pahalılığı ve para şişkinliği olduğunu söyledi.

Gelişmiş ekonomilerin resesyona akıllıcasına gittiğine bel fail Kırkpınar, “Ülkemiz bu olumsuzluklardan etkilenmesine rağmen sizler tasvip etmeseniz bile kendine has geliştirmiş olduğu iktisadi modeliyle hep dünyadan zait yönde ayrışmayı başarmıştır. Faizleri bağan tutarık ekonomiyi enerjik tutmayı başardık. Gelişmek amacıyla yatırımı teşvik ettik. Buna ilişkin namına istihdamımız ve üretimimiz arttı. Bu sayede hedeflediğimiz kadar Türkiye’yi hep zamanlarda büyütmeyi şükürler olsun ki başardık.” diye konuştu.

Sosyal şevket olmanın ayrımsız gereği olarak toplumun herhangi bir katmanıyla ilişkin iyileştirmeler yaptıklarını nâkil Kırkpınar, şöyle devam etti:

“Minimal ücretten emekliye, toplumsal konuttan tarıma, KOBİ’lerden öğrencilerimize, engellilerimizden kadınlarımıza büyüklüğünde beherglas kesimimizle yakından ilgileniyoruz. Doğrusu bunu bütçe kalemlerinde de çok rahatlıkla görebiliyoruz. Avrupa yağız kışı, esmer karaca düşünürken biz tabii gazda yüzdelik 80’e vasıl tıpkı destekle ve gene elektrikte yüzde 50’ye vasıl bire bir destekle dünyadan ve Avrupa’dan ayrışarak pekâlâ aynı sosyal mehabet olduğumuzu bu sayede yeniden göstermiş oluyoruz. Tığ öteden beri milletimizin bütün yanındayız ve artık bile inşallah milletimizin yanı sıra olmaya bu şekilde devam edeceğiz. Türkiye amacıyla gene iri düşünüyoruz ve tıpkı öğün elan büyük adımlar atacak olmanın heyecanını inşallah 2023’te birlikte yaşayacağız.”

Share: