Zelzele bölgesindeki okullar ve öğretmenevlerinde 251 bin depremzede konaklıyor

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlığa bağlı okullar, öğretmenevleri, aplikasyon otelleri ve mecmu konaklama imkanına cemaat binalarda tahminî 251 bin depremzedenin ağırlandığını, günlük 372 bin kişiye yunak aşındırmak ikramı yapabilecek kapasiteye ulaştıklarını bildirdi.

Özer, depremlerin yıkıma hastalık olduğu Malatya’üstelik, Hal Büro Müdürlüğünde planlı kıymetlendirme toplantısına katıldı.

AA muhabirine izah özne Özer, bakanlığın 10 ildeki kapasitesinin tamamını vatandaşların hizmetinde enerjik adına kullandıklarını anlatım etti.

Depremden etkilenenlerin barınma ve aşındırmak ihtiyaçları için birlikte seferber olduklarını dile getiren Özer, “Şu anda Milli Eğitim Bakanlığımızın okullarında, öğretmenevlerinde, aplikasyon otellerinde, bütün konaklama imkanının olabildiği seçkin mekanda yaklaşık 251 bin vatandaşımıza aile sahipliği yapıyoruz. Mesleksel eğitim bilimi uygulama otellerinin alelhusus araç içecekle ilgilendiren bölümlerinde ciddi aynı üretim kapasitesi var. Öğretmen evlerinde tıpkısı şekilde. Şu anda Türkiye’da 10 ilimizde günlük 372 bin ısıdam kemirmek verebilme kapasitesine ulaştık. Değme sabık zaman de bu kapasiteyi artırıyoruz. Yani günce 372 bin vatandaşımıza sıcak aşındırmak veriyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Meslek liselerindeki 24 seyyah mutfağın depremden etkilenen 10 ile dağıtıldığını anlatan Özer, vekâlet kendisine yaklaşık 500 bin kişiye yunak aşındırmak ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

2 bin 500 hoca sahada fariza yapıyor

Milli Terbiye Bakanlığının, İçişleri Bakanlığı ve AFAD Başkanlığı ile birlikte bitmeme ettirdiği arama kurtarma işbirliğine değinen Özer, “Yaklaşık 2 bin 500 öğretmenimiz fahri tıpkı şekilde bu eğitimlerini tamamladılar ve şu anda bölgeye tefehhüm ettiler. Söz Temsili Malatya’bile 660 öğretmenimiz AFAD ekipleriyle, ordumuzla, uyanık ekipleriyle gelişigüzel kurtarma çalışmalarına müzaheret ediyor.” dedi.

Okullarda hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü aktaran Bakan Özer, vekillik kendisine sonuç 2-3 yılda okullarda zelzele güçlendirmesi üstüne ağır sıklet icraat yapıldığını birlikte kaydetti.

Okulların deprem nedeniyle dinlence edildiğini hatırlatan Özer, “Süreci izliyoruz. Sahada yemeden içmeden Malatya’birlikte değil yekpare illerimizde, genel müdürlerimiz, kat başkanlarımız, farklı illerden gelen mülk müdürlerimizle süreçlere bakıyorlar. İhtiyaç olması yerinde izinlerde uzatmaları yapacağız. Uzatmaları yaparken telafi mekanizmasıyla ilişkin bire bir sistematiği birlikte açıklayacağız, yani öğrencilerimizin kıygın olmaması için hangi yapacağız? Öğretmenlerimizin mağdur olmaması için ne yapacağız? Onların cemi gündemlerini da açıklayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: