Vekil Gelgel: “Diyarbakır’da 27 bin 253 konutun sahada çalışarak yapımına başladık”

Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kasıt Gelgel, Diyarbakır’dahi 18 bin konut ve 3 bin karye evi görünmek amacıyla toplamda 21 bin konutunun yapımını planladıklarını belirterek “Bilirkişi ekipler TOKİ ile gelişigüzel ayrımsız master traksiyon çerçevesi içinde Diyarbakır’ın hars ve ruhunu bu plana yansıtacağız. Toplamda 27 bin 253 konutun sahada fiilen yapımına başlamış olduk.” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Misyon Alım, Diyarbakır Düzenlilik ve Evgin Vaziyetler Eş Güdüm Başkanlığı’ndaki toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Istimara toplantısı sonrası geçmiş mütekellim Türe Bakanı Bekir Bozdağ, konutlar amacıyla zaruri çalışmaların yapıldığını ve sunumların incelendiğini vurguladı. Vekil Bozdağ, “Bakanımız ve ekibiyle beraber Diyarbakır’de hareket sonrası bugüne büyüklüğünde şehirde yapılan çalışmaları enine boyuna değerlendirme etme imkanımız oldu. Yıkılmış, aheste hasarlı, orta hasarlı yıkılacak binalar ve Diyarbakır’ımıza bu çerçevede yapılacak binalarla ilişik yapılan sunumlar heyetimiz yoluyla değerlendirildi. Diyarbakır’ımızla ait mefret kararlar burada alındığını rapor ederim. Hem Türkiye’bile deprem yaşanan yerlerde hem bile Diyarbakır’da Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna üstlenme ettiği amacıyla vatandaşlarımızın yaşam şartları ferah ve depreme henüz dayanabilen konutlar tevlit konusunda nazik tıpkı seferberliği bakanlığımız ve ait birimler tarafında yürütüldüğünü Diyarbakır’dahi de tıpkısı öğün daha tanık olduk. Depremin birden sonrasında 21 bin konutun inşasını başladığını görüyoruz, bu balaban ayrımsız başarıdır. İnşallah bu proses içerisinde küsurat konutları hızlıca vatandaşlarımıza halkımıza tasdik edeceğiz” dedi.

“27 bin 253 konutun sahada çalışarak yapımına başlamış olduk”

Nazır Gurur, Diyarbakır’da tarihe makul tıpkı şekilde konutları yapacaklarını belirterek “Diyarbakır’ı hep birlikte baştan ayağı kaldıracağız. Bir başka 10 ilimizde olduğu kabil temelli konutlara ilişkinde yapılması gereken parçalanmamış çalışmaları depremin önce anından kuşkusuz seferber olduysa anlı anlayışla yürüteceğiz. Hasar tespit çalışmalarımızda sona geldik, 5 ilimizden olan Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis’te tespitler tamamlandı. Depremden etkilenen illerimizden 5 milyon 4 bin mutlak bölümden oluşan hasar belirleme çalışmaları çerçevesinde 1 milyon 760 bin binada tetkik işlenmiş durumda. İçerisinde 820 bin 302 mutlak bölümden oluşan 279 bin binanın perişan, acil yıkılacak yavaş hasarlı ve orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk. Mahdut bölgeleme çalışması yaptığımız alanlarda yapım sürecini başlattık. Diyarbakır’de 18 bin göz ve 3 bin köy konutu kalkışmak üzere toplamda 21 bin konutunun yapımını planladık. Yapılacak yerleri istişare ettik. Ehlivukuf ekipler TOKİ ile gelişigüzel benzeri master cazibe çerçevesi içinde Diyarbakır’ın hars ve ruhunu bu plana yansıtacağız. Toplamda 27 bin 253 konutun sahada fiilen yapımına başlamış olduk. Önümüzdeki günlerde 309 bin konutun yapımını başlatmış olacağız. 11 ilimizde senkronik kendisine yürüyecek bu proses. Diyarbakır’birlikte şehrin geleceğine ilişkin tekmil esnaf amacıyla kullanılmamış endüstri sitelerinin yerleri belirleyeceğiz. Tarihi surlarda hasar gören yerlerimiz var. Surların restorasyon süreci kaldığı yerden devam edecek. Tarihi camiler, hanlar, hamamlar uymazlık gören hangi var ise esasta uygun aynı şekilde ayağa kaldıracağız. Sur’da yaptığımız zekâ ile beis gören bütün alanları tıpkı beyin ile ayağa kaldıracağız” diye niteleyerek konuştu. – DİYARBAKIR

Share: