Tekirdağ’da benzeri üretimlik “hibrit ihya tekniği” ile depreme dayanabilen kuzuluk getirildi

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde benzeri çorap fabrikası, karbon fiber ve polat çaprazların alay malay kullanıldığı “melez güçlendirme tekniği” ile depreme dayanabilen ağıl getirildi.

Türkgücü Mahallesi’nde 1994 yılından bu yana zindelik gösteren ve yaklaşık 1100 kişinin çalıştığı çorap fabrikasının yöneticileri, 2019 yılında yaşanan Silivri depreminin peşi sıra fabrikanın depreme alın güçlendirilmesi kararı aldı.

Bu kapsamda Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi (NKÜ) ile 2020 yılında teşrikimesai anlaşması yapıldı.

NKÜ Maharet Ulum Patika Yüksekokulundan Dr. Öğretim Görevlisi ve sarsıntı mühendisi Ahmet Bal’ın başında olduğu proje, 2 yılda tamamlandı.

Karbon fiber ve çelik çaprazların gelişigüzel uygulandığı “melez güçlendirme tekniği” ile fabrika, depreme dayanıklı ayla getirildi.

“Himmet süresince üretim devam etti”

Ahmet Bal, AA muhabirine, proje kapsamında önce ayrımsız grup kurarak fabrikada uzanım tespiti yaptıklarını söyledi.

Fabrika çok hassas benzeri üretim ağına ehil olduğu amacıyla çokça tetik ayrımsız güçlendirme çalışması gerçekleştirdiklerini tamlayan Bal, mesai süresince üretimi on paralık durdurmadıklarını anlatım etti.

Bal, melez güçlendirme tekniğinin yaptıkları çalışmada balaban önem taşıdığını anlatarak, “Karbon fiber ile polat çaprazların birlikteliğinden oluşan ayrımsız ustalık. Burası bire bir prefabrike demirli beton uran yapısı. 1994 yılında inşa edilmiş. Bu yapı zelzele yönetmeliklerinin değişmesiyle merbut hasar kullanımına mevrut. Can güvenliğinin sağlanıp, işletmenin asgari hasarda depremin peşi sıra kullanıma devam etmesi için bu özel beceri kullanıldı. Bu ustalık aslında buraya hususi tasarlandı.” dedi.

Hibrit güçlendirme tekniğinin güvenilir ve rastgele yapıya ayrı ayrı tasarlanabilir olduğunun altını çizen Bal, şöyle bitmeme etti:

“Tokyo Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Beceri Üniversitesi ve Namık Eksiksizlik Üniversitesinin geliştirdiği bilimsel bire bir çalışmanın böylelikle bu tekniğin uygulanması kararlaştırıldı. Fabrikada yapılan çalışmada yapının aslında başlanarak yukarıya büyüklüğünde cemi kısımlarına karbon fiber ve polat çaprazlar uygulandı. Karbon fiberlerle desteklenen elemanlar, yapı deplasmanını kesmek amacıyla çelik çaprazlarla tahkim edildi. Bu yeraltı bütün hususi kendisine mutasavver aynı hep.”

Bal, karbon çın lifli polimerlerin yapının sürekliliğini arttırmada, yapıya esneklik kazandırmada ve dayanımı arttırmada çokça balaban üstünlük sağladığını dile getirdi.

“Kolonların şekline göre çalışma yapıldı”

Say kapsamında evvel pir temizlenen alana karbon fiber ve çeliklerin uygulandığını nâkil Bal, pratikte arz muhteşem noktalardan birinin kolonlardaki analıkızlı mesafeleri olduğuna dikkati çekti.

Kolonların şekline bakarak mücahede yapılması gerektiğini vurgulayan Bal, “Şayet kolonumuz tamamen köşeliyse, bunu belli tıpkısı çapta yuvarlatmanız gerekir ve satıh hazırlığı burada kritik önemdedir. Çünkü karbonfiber iki temel unsurdan oluşur. Bunlardan bir tanesi karbon lifler, ötekisi ise epoksidir. Epoksinin parçalanmamış çalışabilmesi amacıyla yüzeyin makul temizlikte akıllıca hazırlıkta olması çokça balaban önem taşır. Burası aynı endüstri yapısı olduğu üzere sütun diplerinin aheste hasar rüyet ihtimali yüksektir, mafsallaşmalara buralarda bekliyoruz. Bu nedenle uygulamanın yapının sütun diplerinde uygulanması lojik olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Bal, depremin uran yapılarının şişman kısmını gözdağı ettiğini, bu nedenle güçlendirmenin ehemmiyet taşıdığını sözlerine ekledi.

Fabrikanın yöneticisi Mehmet Karacalı ise güçlendirme çalışması sırasında fabrikada on paralık üretime uzaklık verilmediğini söyledi.

Fabrikada tafsilatlı avrat çorabı ürettiklerini nâkil Karacalı, “Bu çokça alıngan tıpkı yayın olduğu üzere üretimi tek durdurmadan projeyi gerçekleştirdik. Deminden gayet pir ve sakıncasız tıpkısı şekilde üretimimiz bitmeme ediyor.” dedi.

Share: