Rektör Çomaklı, ÜNİDAP 6. bölüm toplantısına katıldı

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Yükseköğretim Yerleşmiş (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımıyla Bingöl Üniversitesi familya sahipliğinde gerçekleştirilen Şark Küçük Asya Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6. Çağ toplantısına katıldı.

Şarki Küçük Asya Bölgesindeki üniversiteler ve kalkınma ajanslarının güçlerini çitmek, kuma çalışmalar açmak ve bulundukları bölgenin kalkınmasına katkı sunmak amacıyla kurulan ÜNİDAP’ın 6. Periyot toplantısına YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra, YÖK Icra Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ile birlikte Atatürk Üniversitesi ile Veca İbrahim Çeçen, Ardahan, Bingöl, Bitlis Muazzez, Erzincan Binali Saika, Erzurum Ustalık, Fırat, Hakkari, Iğdır, İnönü, Kafkas, Munzur, Muş Alparslan, Sivas Veri ve Teknik, Sivas Cumhuriyet Altını, Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinin rektörleri katıldı.

Akademik, fiziki, bilimsel ve beşeri varlıklarını ve kaynaklarını ayrımsız araya ifade etmek, yatırımların ve hizmetlerin akıllıcasına, planlı, projeli, etken ve bereketli ayrımsız biçimde gerçekleştirilebilmesi doğrultusunda iştirak ve teşrikimesai süreçlerinin geliştirilmesini uydurmak, asıl temasının içtimai kalkınma olarak belirlenen ÜNİDAP’ın seçkin sene ahenkli olarak gerçekleştirilmesinin bölge yükseköğretimine makro katkılar sunduğunu tamlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptığı konuşmada şunları aktardı: “DAP Bölgesi Üniversiteler Birliğinin temsilcileriyle yıllık kendisine planlı toplantılarda aynı araya gelerek hem yapılan çalışmalara dayalı değerlendirmelerde bulunuyor hem üstelik ati döneme dair sefer haritasının planlamasını yapıyoruz. Bu çerçevede 6.’sını gerçekleştirdiğimiz ÜNİDAP toplantısında siz altın konuklarımızla baştan ayrımsız araya gelmekten şişman tıpkısı bahtiyarlık duyuyorum” dedi.

Komutan Özvar: “Üniversitelerimiz Kurumsallaşma ve Tekâmül Sürecine Girdi”

Birlikten gösterişli doğar anlayışıyla DAP Toprak Kalkınma İdaresi ile bölgedeki 16 üniversitenin bir araya geldiğini ve 2014 yılında üniversiteler birliğinin kurulduğunu hatırlatan Komutan Özvar: “Bundan bilcümle 10 kamer ilk Erzurum’üstelik sizlerle bire bir araya mevrut ve hasbıhal etmiştik. O toplantıda bölgesel kalkınma ve üniversitelerin rolüne ilişik düşüncelerimi dahi sizlere rapor etmiştim. Konuşmamda başlıca vurguladığım hususlardan biri, yükseköğretim kurumlarının birbirinin ayrımsız olma yönünde aynı temayül içerisinde olduklarıdır. O zaman da belirttiğim için, tamam üniversitelerin birbirine benzemeye çalışmaları ve benzeri misyona topluluk olmaları gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen tıpkısı durumdur. Üniversitelerimizin tıpkısı kısmının eğitimde, tıpkı kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının de lehçe kalkınmaya yardım mizan odaklı farklılaşmasında kâr tasavvur ettiğimizi rapor etmiştim. Bu vesileyle şunu kemiksiz olarak beyan etmek istiyorum: Türkiye’nin ciharıyek yanındaki üniversitelerimiz değişik kurumsallaşma düzeylerine sahiptirler. amma velakin, şipşak şipşak hep haddinden fazla ağır tıpkısı kurumsallaşma evresini tamamlamış durumdadır. Dolayısıyla, alelhusus 2006-2008 yılları arasındaki yükseköğretim kurumlarımızın “bünye süreci”nden çıkıp artık “kurumsallaşma ve tekemmül süreci”nde olduklarını kıvançla gözlemliyorum” şeklinde konuştu.

“Mektepli ve Akademisyen Profillerinde Tenevvü Sağlanmalı”

Yükseköğretim kurumlarımızdan ve üniversitelerimizden beklentilerimiz arasında gördüğümüz genişlik yüce hedeflerden biri da, kurumlarımızın öğrenci ve öğretim üyesi profillerinde çeşitliliği çıkarmak şeklindedir. Zımnında, bir yandan parçalanmamış ülkeden öğrenci çekmenizi bekliyor, öte yandan bölgenizde çokça cılız ulaşılabilir ve ayrımsız zamanda kaliteli tıpkı yetişek hizmeti sunmanızı bekliyoruz. Değişik yörelerden üniversitelerimize katılacak öğrenciler kurumlarımızın ihtimal de sunma balaban zenginliği ve gelecekte mevki çapında nesir edilecek sosyal ilgiler ağının teminatı olacaklardır.

Bu düşüncelerle; bugünkü toplantımızın verimli geçmesini, yükseköğretim sistemimize ve ülkemizin lehçe kalkınma odaklı süreçlerinin gelişimine katkılar sağlamasını diliyorum. Ilkin toplantımıza sülale sahipliği fail Bingöl Üniversitemiz kalkışmak üzere birlik ÜNİDAP üyesi üniversitelerimize, DAP Havza Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye niteleyerek konuşmasını tamamladı.

Rektör Çomaklı: “Üniversitelerimiz, Topyekün Kalkınmanın Mimarları Olmaya Bitmeme Ediyor”

Toplantıyla ilgili değerlendirmede bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise yetişek, enerji, sanayi, ekincilik ve hayvancılık ile ekin ve turizm konularında mıntıka illerinin sorunları ele alınarak çözüm önerilerinin masaya yatırıldığını belirterek şunları söyledi: “ÜNİDAP’ın paydaşı olarak katıldığımız 6. dönme toplantısı hem üniversiteler hem üstelik kesim kalkınması açısından oldukça eli nimetli geçti. Hep fonksiyonları ve paydaşlarıyla gelişigüzel içinde bulunduğu bölgenin hayat kalitesinin iyileştirilmesine ve artırılmasına bakım eden kurumlar olan üniversitelerimiz, DAP Bölgesindeki beher ilimizi nitelikli bilgi ile buluşturarak topyekun kalkınmanın mimarları olmaya devam ediyor. Alay Malay çalışmanın mehabetli kazanımları da peşinde getirdiğinin oluşumlardan olan ÜNİDAP 6. dönme toplantısındaki çıktıların ülkemiz ve bölgemiz adına şiddetli olmasını diliyorum” diyerek konuştu.

Toplantıda Bölgesel Kalkınmaya Ulama Sağlayacak Projeler Ele Alındı

Toplantıda, ihtisaslaşma programlarının bölgesel kalkınma için önemine değinildiğini belirten Rektör Çomaklı: “Seçme üniversite temsilcisi öz darülfünun çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Toplantıda ayrıca ekincilik ve hayvancılık, endüstri, beşeri-toplumsal resülmal ve sosyal enfrastrüktür, kurumsal kapasite, altyapı ve belde kabilinden lehçe kalkınmaya yardım sağlayacak farklı projeler da değerlendirildi. Tığ bile hem Araştırma Üniversitesi olduktan ahir çalışmalarımızı hem da bilimsel, araştırı-ihya ve içtimai katkı başlıklarında geliştirdiğimiz projeler karşı vukuf paylaşımında bulunduk. Bir eski ÜNİDAP’a üniversitemiz ocak sahipliği yapmıştı. Bu dönemki toplantının Bingöl Üniversitesinde gerçekleşmesinden dünya kıymetli mevkidaşım Prof. Dr. Prof. Dr. İbrahim Çapak ile emeği güzeşte herkese teşekkür ediyor, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ise üniversitelere verdikleri destekler özellikle doğmak için, mümasil ilgisi, posta gösterici tavsiyeleri ve bölgemize müteveccih sağladığı katkılardan periferi şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

ÜNİDAP toplantısı; konuşmaların arkası sıra ruzname maddelerinin değerlendirilmesi, yapılan çalışmaların paylaşılması, akademik ve bilimsel olarak atılması planlanan adımların tasarlanması ve hazırlanan projeler üstüne fikir alışverişinde bulunulmasının peşi sıra sona erdi. – ERZURUM

Share: