Prof. Dr. Şener müstevli döneminde kaybolan teneffüs yolu enfeksiyonlarını anlattı Açıklaması

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Esas Olgun Dalı Akademisyen Prof. Dr. Alper Şener, Kovid-19 önlemleri dolayısıyla bağışıklık sisteminin bütün solunum yolu enfeksiyonlarını unuttuğunu belirterek “Şimdi enflüanza üzere gayrı solunum yolu enfeksiyonlarını baştan hatırlayacağız.” dedi.

Tüm dünyayı saran Kovid-19’un etkisi azalsa üstelik henüz günce hayattan çıkma değil. Peçe, toplumsal duruluk ve aşı üzere sözcükler salgınla savaşım sürecinde haddinden fazla konuşuldu. Önlemlere ve mevsime sınırlı fenomen sayıları azalıp artsa da ölüm ve hastaneye yatış rakamlarındaki düşük celal aslında salgınla mücadeleyi ortaya koyuyor.

Hava sıcaklıklarının adım adım düşmesi, bu dönemde enflüanza vakalarının artması saf adına Kovid-19’un gidişatı ile ilgilendiren soruları gündeme getiriyor.

Kovid-19 ile ilişik akıbet gelişmeleri müstevli döneminde Koronavirüs Haber Kurulu Üyeliği fail İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tababet Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Temel Vukuf Dalı Akademisyen Prof. Dr. Alper Şener’e sorduk.

ISTIFHAM: “Kovid-19 vakaları ülkemizde hangi durumda, özge virüslerin görülme sıklığı nedir?”

Prof. Dr. Alper Şener: “Alınan önlemler ve telkih zımnında koronavirüs enfeksiyonunda bati oranda eksilme oldu. Esenlik Bakanlığının verilerine göre sınav pozitif oranlarının yüzde 10’nun altında. Doğrusu servislerde yatan hasta grubunda ivedi servise referans grubunda dahi PCR imtihan pozitiflik oranımız çokça çokça düştü. Amma adenovirüs ya bile influenza gibi değişik teneffüs yolu enfeksiyonlarında aşamalı tıpkı artma var. Eylül, ilk teşrin ayından itibaren bu enfeksiyonların artışı olduğunu biliyoruz. Daha sonraları son teşrin ayından itibaren birlikte influenza başlıyor. Son Teşrin ayından itibaren grip enfeksiyonlarında ağır bir çoğalma bekleniyor.”

SORU: “Avrupa’üstelik salgın nitelik nedir? Bir çoğalma öngörülüyor mu?”

Prof. Dr. Alper Şener: “Ilkin İngiltere kalkmak için Avrupa Birliği ülkelerinin çoğunda solunum yolu enfeksiyonları ve Kovid-19 vakalarında çoğalma var. Dolayısıyla bizde da solunum yolları ve Kovid-19 salgınında benzeri artım mümkün. Bu bizi paslı etmesin ama tedarikli olmamız de yarar var. Zira diğer teneffüs yolu viral enfeksiyonlarıyla Kovid-19 enfeksiyonunun bulguları hemen dakikasında tıpkısı. Virüs enfeksiyonunda daha çok büyüklenme akıntısı görürken gripte daha çok eklem ağrılarını görüyoruz. Adenovirüs henüz hâkim olarak argıt ağrısı kendisine karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla Kovid-19 enfeksiyonlarıyla bu bulguların hepsi karışabilen bulgular.”

ISTIFHAM: “Akıbet dönemde grip vakalarında artım görülüyor, bunun sebebi nedir?”

Prof. Dr. Alper Şener: “Kovid-19 salgını nedeniyle takılan maske, ilkah ve toplumsal vuzuh kurallarına uyulduğu üzere güzeşte 2 yılda enflüanza vakaların görülmedi. İki sene boyunca esasta bağışıklık sistemimiz bütün teneffüs yolu enfeksiyonlarını unuttu. Kovid-19 ile uğraş ettiğimiz için özge solunum yolu enfeksiyonları birlikte gündemden düştü. Deminden enflüanza kabilinden sair teneffüs yolu enfeksiyonlarını baştan hatırlayacağız. Bu hatırlayacağımız solunum yolu enfeksiyonlarında muafiyet sistemimiz de bununla detaylı dönem yüz yüze kalmadığı üzere güya ilk defa karşı karşıya kalıyormuş kabil reaksiyon verecek ama bunu ürkü yapmayalım. Çünkü kâh hastalar geliyor enfeksiyonu 5 ve 7 aktarılma efdal ateşle devam ediyor. Hastaneye yatacak büyüklüğünde sarp çekiyorlar, mafsal ağrısı çekiyorlar. Bunlara panik olmamak lazım. Üst iki yıldır unuttuğu amacıyla bu viral enfeksiyonları bile yeniden istihzar sürecine giriyor. Bu anımsama sürecinde muafiyet sistemimizi hatırlıyor. Bağışıklık sistemimizi hatırladıkça kalacak olan antikorlar önümüzdeki yıllarda sair teneffüs yolu enfeksiyonlarına karşı dahi kendimiz hatırlamış olacağız.”

SORU: “Bu süreçte vakayiname hastalığı olanlara tavsiyeniz hangi evet?”

Prof. Dr. Alper Şener: “Grip ve Kovid-19 virüsünden tevakki etmek amacıyla özellikle çor bulguları kâin kişilerin kesin peçe takmaya bitmeme etmesi gerekiyor. Özellikle 65 yaş ve beden kişilerin katiyetle enflüanza, batar ve Kovid-19 aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz.”

SORU: “Havaların ısınmasıyla salgında olay sayılarının düşeceği konuşulmuştu ancak sabık yazın başında Kovid-19 pattadak yükselişe geçti, hastalık böyle oldu”

Prof. Dr. Alper Şener: “Esasta varyantlar bu işi karıştırdı. Varyantlar işi bozdu diyebiliriz. Benzeri zamanda salgının derinleşmesine amil oldu. Bunun beraberinde önlemlere birlikte dikkat edilmedi, insanlar doğal adına psikolojik kendisine rahatladı. Bundan etraf yaz olmasına rağmen piki gördük. Sonradan adım adım sayılar düşüşe geçti. Ama şunu üstelik söylemekte yarar var, toplumda bağışıklık bile arttı. bir anda çok sayıda adam enfeksiyon geçirdi, tabii bağışıklığın etkisi heybetli.”

SORU: “Salgınla mücadelede ülkelerin keyif madun yapısı ön plana çıktı, bu süreçte Türkiye neler yaptı, afiyet sistemi lacerem çalıştı?”

Prof. Dr. Alper Şener: “Türkiye, Kovid-19 salgınıyla mücadelede tamlık dünyaya denk oldu. Virüsle ilgilendiren bilinmezlerin büyük benzeri kısmı artık bilinir konuma geldi. Bilmediğimiz kısmı çok az. Türkiye olarak baktığımızda virüse cebin enerjik, virüsün çoğalmasını engelleyip yıpratıcı benzeri antiviral ilacımız var. Onun dışında Türkiye’nin halihazırda zihayat benzeri esenlik altyapısı var. Eskimemiş hastaneler açılıyor art arda, kent hastanelerinden tutun bile ayrıksı hastaneler karışma atılmak amacıyla. Bunların kâffesi bizim elimizi kolaylaştırıyor. Türkiye çıktı hem teneffüs cihazı anlamında, hem akak kapasitesi anlamında, hele kent hastanelerinin gündeme gelmesiyle rüştünü tanıt etti. Ayrıca keyif çalışanı ordumuz bile sakil anlamda arttı. Salgının başındaki gibi değiliz.”

Share: