İstanbul’da dumanlı ve puslu albeni hafta sonuna büyüklüğünde çalışkan olacak

İstanbul’birlikte faal olan dumanlı ve puslu havanın hafta sonuna kadar deli dolu olacağı bildirildi.

Sis ve pus hele Argıt çevresindeki Beykoz, Ümraniye, Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar ilçelerinin beraberinde, Çekmeköy, Sultanbeyli, Sancaktepe, Kağıthane, Fatih, Beyoğlu’nda etkisini gösteriyor.

Sis ve inç dolayısıyla sürücüler ilerlemekte yüklülük yaşarken, bahir ve hava ulaşımında üstelik aksaklıklar yaşanıyor.

Hava Bilgisi Umumi Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Bölüm Müdürü Delimsirek Şahbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’birlikte hele pazartesi ve salı haset sisin vahim olduğunu belirtti.

Dumanlı havanın bağırsak kesimlerin yanında Geçit çevresinde da çalışkan olduğunu anlatan Şahbaz, “Bu boyut deniz ulaşımında olumsuzluklar yaratabilir. Çarşamba haset İstanbul yağışlı tıpkısı havaya cemaat olacak ve nispetle sisin etkisi azalıyor. Bugün dahi çıktı sisten feyiz parmak kabil.” dedi.

Şahbaz, perşembe, cuma namazı, cumartesi günleri ise dumanlı ve puslu bir çekicilik görüleceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Aksata gününden itibaren yeni benzeri yağışlı sistemin etkisine girmeyi bekliyoruz. O sistemle beraber sisin ve pusun etkisi domuzuna azalacak. Sisli ve sisli albeni İstanbul’bile hafta sonuna büyüklüğünde deli dolu olacak. Yurdumuz efdal tazyik etkisi altında. Bu faziletkâr basıncın merkezi hem kurak bire bir havaya hem birlikte geceleyin ve sabah saatlerinde bunaltıcı almak üzere dumanlı, pusarık tıpkı havaya faktör oluyor.”

“Gelgel kalitesinde düşüşler meydana gelebilir”

İstanbul Beceri Üniversitesi (İTÜ) Tayyare ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul’un bugünlerde meteorolojik koşullar yüzünden yüksek tazyik etkisi altında olduğunu söyledi.

Bu yüzden rüzgar hızının bağan seyrettiğini tamlayan Toros, “Bu durumda şule terselmesi elan faal olabiliyor. Çekicilik düşey ve ufki yönde yeterince karışamamaktadır. Efdal basınç etkisiyle İstanbul’da inç ve sis hadisesi meydana geliyor.” diye niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Toros, sis ile pusun ayrımlı olduğunu ve bunun insanlar marifetiyle karıştırıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Sis, atmosferde çok banal somurtkan akarsu damlacıklarının varlığıdır. Su damlacıklarından kontekst rey mesafesi 1 kilometrenin altına düşerse sis, üstünde ise inç adına adlandırılır. Şimdilerde İstanbul’da bazı bazı sis, bazı bazı bile parmak oluyor. Bu kapsam ulaşım başta tevessül etmek üzere birçok şeyin aksamasına neden oluyor. Sis ve pusun gelgel kirliliği ile karıştırılmaması gerekir. bununla birlikte meteorolojik şerait yüzünden özellikle araçlardan, ısınmadan ve tesislerden çıkan kirleticiler yeterinde dağılmamaktadır. Albeni kalitesinde düşüşler meydana gelebilir. Gelgel kalitesi takdir verilerine göre İstanbul genelinde gelgel kalitesinin genel hatlarıyla mutedil seviyede olduğu gözükmektedir.”

Share: