Düzlük altının tomografisi ve ultrasonu çekilecek, lığ ve kayalık bölgeler belirlenecek

– Düzlük altının tomografisi ve ultrasonu çekilecek, alüvyon ve kayalık bölgeler belirlenecek

EDİRNE – Yıldız Rum Kırık zonuna yakınlığıyla bilinen Edirne ve ilçelerinde yer altının tomografisi, ultrasonu çekilecek. Yapılacak çalışmalar neticesinde; zeminin izam değeri, bilge titreşme periyodu, medar sıvılaşma potansiyeli ve Vs30 enine dalganın değişimi belirlenecek. Tunca ve Meriç Nehirleri süresince yapılacak çalışmalarda üstelik, alüvyonun kalınlığından taşıma gücüne kadar tetkik yapılacak.

Şimal Rum Kırık hattı, Saros Körfezinden Yunanistan’a doğru bitmeme ediyor. Kuzey Küçük Asya Fay zonuna yakınlığıyla bilinen Edirne ve ilçelerinde zeminin jeoteknik belirlenmesi amacıyla eş tıpkı projeye beş altı yıldır çaba harcanıyor. Proje karşı açıklamalarda kâin Trakya Üniversitesi Tabii Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Yüce Kaya, araştırmalara haddinden fazla bodur bire bir zamanda başlanabileceğini ifade etti.

Yapılacak inşaatlara aya hazırlanacak

Edirne’nin Keşan ve Hantal ilçelerinin Yıldız Küçük Asya Kırık zonuna göreceli namına elan mail olduğunu tamlayan Kaya, Mikrobölgeleme araştırmasıyla düz altının tomografisini, ultrasonunu çekmeyi hedeflediklerini açıkladı. Yapılacak çalışmayla alay malay zeminin büyütme değerini, bilge titreşme periyodunu, zemin sıvılaşma potansiyelini ve Vs30 enine dalganın değişimini belirleyeceklerinin altını çizen Kaya, çalışmanın tamamlanmasıyla sözel namına veriler üzerinden konuşulacağını ve sâdır sonucun hem domestik yönetimlerle hem üstelik AFAD ile paylaşıp yapılacak inşaatlara benzeri ayak tabanı hazırlanacağını vurguladı.

Alüvyon müstevi haritalandırılmış olacak

Jeoloji mühendisleri, Jeofizik mühendisleri, inşaat mühendisleri ve şehir plancılarıyla bu çalışmayı birlikte yürüteceklerini vurgulayan Kaya, Tunca ve Meriç Nehirlerinin getirdiği alüvyonların bile inceleneceğini açıkladı. Alüvyonların kalınlığından nakil gücüne, büyütmesinden dayanak bilge titreşimine büyüklüğünde inceleme yapmayı hedeflediklerini söyleyen Kaya, “Kimi Vakit önemli bölgeleme çalışmasıyla 300 metre derinleri görebileceğimiz araştırmalar fethetmek zorunda de kalabiliriz, o derinlikte dahi araştırmamızı gerçekleştireceğiz. Tunca ve Meriç nehirlerinin sınırlarımızdan girişinden itibaren Ege Denizine dökülene büyüklüğünde güzergah boyunca ırmak civarında himmet yapılacak. Bu himmet yapılırken oralardaki alüvyon düz haritalandırılmış olacak.” açıklamasında bulundu.

Taşıma gücü, dayanaklık etmek bilgili titreşme periyodu, sıvılaşma potansiyeli ortaya konulacak

Yer altının tomografisini çekerken belli istikametler boyunca yere kablolar serdiklerini ve yer altının tomografisini çektiklerini anlatan Trakya Üniversitesi Tabii Facia Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Uca Kaya, ardından elektronik beyin içinde değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Kayaç, faaliyet tamamlandığında kayran altında kâin yapıların ortaya çıktığını açıkladı. Kaya, “Vadi altını nasıl ortaya koyuyorsak, Edirne zemininin su içeriğini, katmanların derinliği gibi sakil parametreleri bize verecek. Transfer gücü, destek bilge titreşme periyodu, sıvılaşma potansiyeli ve Vs30 hızı üzere ve büyütme değeri kabilinden parametreleri ayrıksı yöntemlerle ortaya koyacağız.” açıklamasında bulundu. Yapılarda de inceleme yapmanın kabil olduğunu açıklanan Kayaç, çekilen röntgende donatıların varlığı, uyulması müstelzim kurallara uyulup uyulmadığı, kolonların, kirişlerin ve duvarların sağlamlığı üstüne fikir yürütebildiklerini ayrıca kolonlarda, kirişlerde ve duvarlarda rutubet olup olmadığını ortaya koyabildiklerini vurguladı.

Share: