AR-GE destek programları GSOMEM’de anlatıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) gelişim birliğinde “TEYDEB Ar-Ge Destek Programları Brifing Toplantısı” gerçekleştirildi.

Gaziantep Sanayi Odası Mesleksel Eğitim Merkezi’nde (GSOMEM) planlı toplantıya Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, Gaziantep Uran Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, TEYDEB Başbuğ Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Eli Açık, akademisyenler, iş dünyası temsilcileri ve firma yetkilileri katıldı.

Gaziantep ve bölge firmalarının araştırma-uygulayım bilimi geliştirme çalışmalarına, daha rekabetçi benzeri yapıya ulaşmalarına ve Ar-Ge desteklerinden yarar sağlamalarına ulama hatırlamak amacıyla yapılan toplantıda, TEYDEB Ar-Ge destekleri, bu desteklere müteveccih süreçler, projelerin akseptans ölçütleri ve firmalar ile yapılabilecek aksiyon birlikleri ele alındı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, toplantının açılışında yaptığı konuşmada teknoloji ve inovasyonun günümüz dünyasında taşıdığı öneme dikkati çekti. Araştırma, inovasyon ve uygulayım bilimi odaklı girişimlerin kapasitelerinin artırılmasına müteveccih çalışmaların dünyanın geleceği için nazik önem taşıdığını belirten Dereli, “Biz Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak ülkemiz ve dünyamız amacıyla “neler yapabiliriz” diye niteleyerek yeni projeler geliştiriyoruz. Bu doğrultuda üniversite-endüstri teşrikimesai ile Gaziantep Uran Odamız ile alay malay birlikte çalışmalarımızı geliştirmeye bitmeme ediyoruz. Zaman bu toplantıda konuşulan TEYDEB destekleri, sanayimizin hedefleri doğrultusunda çokça kıymetli fırsatlar sunuyor. söz konusu desteklerden yararlanabilecek firmalarımızın buradan şanlı faydalar sağlayacağını düşünüyorum. Toplantının adamakıllı olmasını diliyor, iş birlikleri amacıyla TEYDEB ve Gaziantep Sanayi Odası’na teşekkürname ediyorum” dedi.

GSO Yönetim Kurulu Komutan Yardımcısı Başar Küçükparmak da konuşmasında Gaziantep Endüstri Odası adına sanayide tahavvül hedefleri doğrultusunda; firmaların Ar-Ge’ye dair istihsal yapmaları, ürünlerine mühendislik, uygulayım bilimi ve yenilik katarak teknolojisi faziletli katma değerli ürünler üretmelerine bindi olmayı amaçladıklarını söyledi.

Besin, oluşum, araba, kimya ve plastik sektörleri başta tutmak üzere 160 alanda binlerce zümre istihsal fail Gaziantep’in ülkemiz imalat sanayisinde çokça kebir benzeri yere topluluk olduğunu tabir fail Küçükparmak, “Gaziantep yerine üretilen eser bakımından elde ettiğimiz başarılar çok majör; fakat ürünlerimizde teknolojik seviyeyi birlikte hedeflediğimiz boyutlara taşımamız gerekiyor. Tüm üstelik bu noktada daha eklenmiş zer nişane bulmak üzere Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri çok balaban önem en etmektedir. Rastgele hangi büyüklüğünde bir nice firmalarımız yaptıkları çalışmaları Ar-Ge projesi haline getirmeden, çap desteklerini kullanmadan zat gayretleri ile yapıyor olsa dahi Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerinin arttırılması ve desteklerden yararlanılması ilimiz sanayisinin teknolojik dönüşümüne ve rekabet gücünün artmasına yardım sağlayacaktır. İş birlikleri amacıyla Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Türkay Dereli’ye, TEYDEB Başkan Yardımcısı Sayın Hasan Selçuk Bonkör ve ekibine, katkısı olan akademisyenlerimize, firmalarımıza ve tamam değerli konuklarımıza katılımları amacıyla teşekkür ediyorum” dedi.

TEYDEB Başbuğ Yardımcısı Hasan Selçuk Bonkör da toplantıda TEYDEB Ar-Ge destekleri ve özel sektöre müteveccih sair destek programları hakkında yaptığı sunumda, TEYDEB bünyesinde 6 uygulayım bilimi grubunun bulunduğunu söyledi. Kerim, bu grupları şöyle sıraladı: Bilişim Teknolojileri Grubu (BİLTEG), Biyoteknoloji, Tarım, Çevre ve Gıda Teknolojileri Grubu (BİYOTEG), Neşelilik ve Elektronik Teknolojileri Grubu (ELOTEG), Materyal, Metalurji ve Kimya Teknolojileri Grubu (METATEG), Makina İmalat Teknolojileri Grubu (MAKİTEG) ve Eriştirme, Defans, Enerji ve Nesiç Teknolojileri Grubu (USETEG) TEYDEB desteklerinin “Hür Teşebbüs Ar-Ge ve Yenilik Projeleri”, “Girişimcilik ve Yenilikçilik Kapasitesini Geliştirme” ile “Teknogirişim” olmak için 3 kategoriden oluştuğunu belirten Kerim, eskimemiş hareket birliklerinin oluşturulmasına yardımcı olmak ve tamamlanan projelerin ticarileştirilmesine ulama uydurmak üzere TEYDEB eliyle desteklenen tamamlanmış projelerin bilgilerinin PRODİS üzerinden erişime açıldığını söyledi. Destek programları arasındaki etkileşimin artırılması ve rüçhan alanlardaki projelerin daha çalışkan biçimde desteklenebilmesi üzere değişik programlarda katma fakül uygulamalarını hayata geçirdiklerini kaydeden Koçak, TEYDEB marifetiyle desteklenen projelerde ortaya sâdır çıktılar ve etkilerinin takibi, projelerin ticarileşme başarısının taşıt altına alınabilmesi için Ticarileşme İzleme Sürecinin oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

TEYDEB’in işleyişi hakkında birlikte bilgiler veren Bonkör, darülfünun-endüstri gelişim birliğini, özel sektör kuruluşlarının araştırı-uygulayım bilimi ihya faaliyetlerini desteklemeyi ve sanayinin rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını rapor etti.

Toplantı, istifham-cevap bölümü ve şişman foto çekiminin arkası sıra sona erdi. – GAZİANTEP

Share: