1915 Çanakkale Köprüsü’nün bina güvenliği erdemli teknolojiyle 24 saat izleniyor

Dünyanın bildirme uzun ılımlı açıklıklı muallak köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, çatı güvenliğinin takibini sağlayıcı teknolojik unsurlarıyla üstelik öne çıkıyor.

Çanakkale Bahir Zaferi’nin 107. yıl dönümünde 18 Mart 2022’da hizmete açılan 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yekpare anne ve alt sistemleriyle otoyol bağlantıları, Asya yakasında mensur edilen Temel Taharri Merkezi’nden 331 almaç ve monitörle erdemli teknoloji sebebiyle selis izleniyor.

Anadolu Ajansı ekibince görüntülenen Anne Kontrol Merkezi’ne almaşık olarak tabii facia kadar alışılmadık durumlarda devreye girecek ikinci arama merkezi ise Asya Hizmet İşletme Merkezi’nde kayran alıyor.

Otoyol ve güreşçi köprüsü üzerindeki bilcümle altyapı sistemleri, ilk kez bu projede mergup fiber optikçi kablo ağı ile entegre edildi. Projede muteber herkes mimari tasarımları, yeniden projede ilk kez makbul gidiş geliş ve meteorolojik riziko analizleri yapılarak gidiş geliş güvenliği en son seviyeye çıkarıldı.

Esas Taharri Merkezi’nde projeye hususi kendisine düşünülmüş ve tekmil alt sistemlerin bir tane aleniyet beniz üzerinden yönetimini sağlayan Merkezi Denetim Taharri ve Bilgelik Cem Sistemi (SCADA) devreye makbuz. SCADA, istikbal teknolojiye erbap Bina Sağlığı İzleme Sistemi ile Millî Ecir Cem Sistemi’ne bütünleşmiş edildi.

Tüm alt sistemlerden toplanan veriler, global akıcı malumat merkezi standartları seviyesini belirleyen “TIER 3” seviyesinde kurulan temel bili merkezinde depolanıp işleniyor.

Doğal facia üzere kurtarma merkezi ve sentetik zekayla müdahale

Doğal kıran ve ayrımsız durumlarda kendiliğinden olarak devreye yolmak üzere hazırlanan ve TIER 3 seviyesinde tasarlanan Felaket Istirdat Merkezi üstelik okunabilen bire bir işler yönetimi sağlıyor.

Türkiye’bile ilk, dünyada ise dar projelerde geçer “LED Otoyol Aydınlatma Sistemi”yle enerji tasarrufu sağlanırken, karbondioksit salınımının önüne geçiliyor.

Ana Kontrol Merkezi’nin alanında bilirkişi operatörleri yoluyla izlenerek yönetilen beyinli ulaşım sistemleri kapsamında güreşçi köprüsü üstünde 98 termal özellikle olay algılama kamerası yerleştirildi. 8’i güreşçi köprüsü kulelerine mevcut 39 faziletli çözünürlüklü PTZ kameranın birlikte otoban dudak bölgelerine yerleştirilen 52 görüngü kavrama kamerası ve gişe merkezlerinde mevcut 10 etken PTZ kamerayla gidiş geliş seyri 24 saat irsal ve dalavere ediliyor.

Otoyolun kavşak bölgelerinde ve köprünün antre ve çıkışlarında bulunan 24 değişken kuvve işareti ekranı ve 10 değişken gidiş geliş işareti ekranı yer alıyor.

Otoyol ve köprü üzerinde gerçekleştirilen hizmet, tamir icraat esnasında yahut trafik kazası, yangın kabil yalınç üstü durumlarda bu ekranlar üzerinden sürücüler gidiş geliş güvenliği için müdrike yerine bilgilendiriliyor.

Köprünün yapısal sağlığının kontrolü ise 27 farklı lamise grubundan oluşan ve bin 80 sensörden elde edilen anlık verileri çalışan Çatı Sağlığı İzleme Sistemi ile sağlanıyor. Form aracılığıyla işlenen verilen yardımıyla köprünün aktüel durumu yargılama yerine izlenip bakım, onarım ve planlamaları optimize edebilen dizayn araştırmaları gerçekleştirilebiliyor.

Sistem altyapısı yardımıyla köprü üzerindeki 4 ayrı hava bilgisi istasyonu ile ölçümü yapılan rüzgar şiddetinin ağırbaşlı seviyede arttığına ait bili alındığında, gizli buzlanmaya faktör olabilecek çekicilik değişimine ait bilgelik tayin edildiğinde, otoban üstünde kâin değişebilir kanı işareti ekranlarından sürücülerin hızlarını düşürmesine müteveccih uyarma mesajları sentetik zeka destekli trafik dümen sistemi ile bizatihi gösterim kendisine yayınlanıyor.

Köprünün teknolojik altyapısı ve teknolojik hep altyapısına cümle bütünleşmiş bilgelik bildirişim zıkkım ile bileşimli zeka destekli şişman bilgelik işleme kapasitesine eş aynı pres organizasyonu oluşturuldu.

Rutin olmayan tıpkı ebat yaşandığında sistemler alarm veriyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nün asık köprü mühendisi Şeyma Serin Okuyucu, Asıl Taharri Merkezinde işyar uzman operatörlerin, köprüde rutin sıfır bire bir kapsam yaşandığında alarma geçtiğini söyledi.

Kısa sürede görevlilerin duruma müdahale ettiğini tamlayan Kari, “Köprünün strüktürel sağlığının kontrolü ise sensörlerden elde edilen usa vurma verileri çalışan yapısal keyif takip merkeziyle sağlanıyor. Bu tümce sayesinde köprünün edimsel durumu anlık kendisine izleyebiliyoruz.” dedi.

Trafiğin güvenliğini sağlayabilmek üzere sürücüleri köprüdeki sayısal ekranlardan yönlendirdiklerini bildiren Kari, “Örneğin rüzgar yükü arttığında yani güreşçi köprüsü üzerindeki meteoroloji istasyonlarından böyle benzeri selen alındığında sürücülerin güvenliğini sağlayabilmek için bu ekranlar üzerinden hızlarını azaltmaları yönünde bilgiler gönderebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

Okuyucu, köprünün ayrıksı öne sâdır teknolojik özelliklerine ait şu bilgileri verdi:

“Kuleler ve tabliyelerin olduğu noktalarda, birleşim noktalarında hidrolik tamponlar bulunuyor. Yer Sarsıntısı esnasında bu hidrolik tamponlar sensörler vasıtasıyla deli dolu kuzuluk geliyor ve köprünün tabliyelerinin enine yönde hareket etmesini engellemiş oluyor. Ayrıca kulelerin bulunduğu üst bloklarda etkin kütle sönümleyicilerimiz var. Bunlar de gine deprem esnasında kulelerin enine yöndeki hareketlerini engelleyerek ve salınımını azaltarak depreme karşı tıpkısı dayanım oluşturuyor. Ana Arama Merkezi’nde sunu gerçekten olumsuzluktan sarsıntı ve natürel afet kabil bildirme iri olumsuzluğa büyüklüğünde bunlara alın ayrımsız ilaç alabilecek şekilde cemi bildirimler buraya düşüyor ve muktezi operasyon gerçekleştiriliyor.”

Share: