1915 Çanakkale Köprüsü’nün bina güvenliği faziletli teknolojiyle 24 saat izleniyor

Dünyanın genişlik ince ılımlı açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, yapı güvenliğinin takibini sağlayan teknolojik unsurlarıyla bile öne çıkıyor.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünde 18 Mart 2022’da hizmete açılan 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kül esas ve madun sistemleriyle otoyol bağlantıları, Asya yakasında inşa edilen Temel Arama Merkezi’nden 331 kamera ve monitörle efdal teknoloji sebebiyle akıcı izleniyor.

Rum Ajansı ekibince görüntülenen Ana Taharri Merkezi’ne alternatif adına natürel kıyamet kabilinden yabansı durumlarda devreye girecek ikinci taharri merkezi ise Asya Bakım İşletme Merkezi’nde saha alıyor.

Otoyol ve güreşçi köprüsü üzerindeki tüm altyapı sistemleri, ilk kez bu projede makbul fiber optikçi kablo zehir ile bütünleşmiş edildi. Projede makbul herkes mimari tasarımları, yeniden projede ilk defa makbul gidiş geliş ve meteorolojik riziko analizleri yapılarak trafik güvenliği en üst seviyeye çıkarıldı.

Ana Arama Merkezi’nde projeye özel yerine tasarlanmış ve bilcümle zir sistemlerin bir tane vuzuh beniz üzerinden yönetimini sağlayıcı Merkezi Denetim Taharri ve Bilgi Toplama Sistemi (SCADA) devreye alındı. SCADA, istikbal teknolojiye sahip Çatı Sağlığı İzleme Sistemi ile Millî Ecir Cem Sistemi’ne bütünleşmiş edildi.

Tüm madun sistemlerden toplanan veriler, global akıcı haber merkezi standartları seviyesini belirleyen “TIER 3” seviyesinde kurulan esas fen merkezinde depolanıp işleniyor.

Doğal facia amacıyla istirdat merkezi ve sentetik zekayla müdahale

Doğal afet ve bir durumlarda bizatihi olarak devreye ahzetmek için hazırlanan ve TIER 3 seviyesinde tasarlanan Felaket Kurtarma Merkezi da okunabilen aynı cerrahi müdahale yönetimi sağlıyor.

Türkiye’bile geçmiş, dünyada ise az projelerde kullanılan “LED Otoyol Tenvirat Sistemi”yle enerji tasarrufu sağlanırken, karbondioksit salınımının önüne geçiliyor.

Ana Taharri Merkezi’nin alanında bilirkişi operatörleri aracılığıyla izlenerek yönetilen aptal erişim sistemleri kapsamında güreşçi köprüsü üstünde 98 termal özellikle görüngü kavrama kamerası yerleştirildi. 8’i güreşçi köprüsü kulelerine bulunan 39 faziletli çözünürlüklü PTZ kameranın birlikte otoban dudak bölgelerine yerleştirilen 52 fenomen algılama kamerası ve şalter merkezlerinde kâin 10 canlı PTZ kamerayla gidiş geliş seyri 24 saat atıf ve yönetim ediliyor.

Otoyolun dudak bölgelerinde ve köprünün antre ve çıkışlarında bulunan 24 değişken fikir işareti ekranı ve 10 değişken trafik işareti ekranı yer alıyor.

Otoban ve köprü üstünde gerçekleştirilen hizmet, onarım icraat esnasında yahut gidiş geliş kazası, ateş üzere yalınç üstü durumlarda bu ekranlar üzerinden sürücüler gidiş geliş güvenliği amacıyla yargılama namına bilgilendiriliyor.

Köprünün strüktürel sağlığının kontrolü ise 27 farklı lamise grubundan oluşan ve bin 80 sensörden elde edilen enstantane verileri faal Bina Sağlığı İzleme Sistemi ile sağlanıyor. Eşkal aracılığıyla işlenen sunulan sayesinde köprünün aktüel durumu yargılama olarak izlenip bakım, tamir ve planlamaları optimize edebilen dizayn araştırmaları gerçekleştirilebiliyor.

Sistem altyapısı sayesinde köprü üzerindeki 4 ayrı meteoroloji istasyonu ile ölçümü yapılan rüzgar şiddetinin pahal seviyede arttığına ilgili vukuf alındığında, bilinmeyen buzlanmaya etmen olabilecek hava değişimine ilişkin olgun tayin edildiğinde, otoban üzerinde mevcut değişken mesaj işareti ekranlarından sürücülerin hızlarını düşürmesine yönelik uyarma mesajları bireşimli zeka destekli gidiş geliş hile sistemi ile otomatik seans kendisine yayınlanıyor.

Köprünün teknolojik altyapısı ve teknolojik hep altyapısına tam bütünleşmiş marifet iletişim ağı ile sentetik zeka destekli iri fen işleme kapasitesine cemaat ayrımsız pres organizasyonu oluşturuldu.

Rutin sıfır tıpkı uzanım yaşandığında sistemler alarm veriyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nün asık köprü mühendisi Şeyma Serin Okuyucu, Ana Arama Merkezinde memur ehlihibre operatörlerin, köprüde rutin sıfır benzeri ebat yaşandığında alarma geçtiğini söyledi.

Kısa sürede görevlilerin duruma engelleme ettiğini tamlayan Okuyucu, “Köprünün strüktürel sağlığının kontrolü ise sensörlerden elde edilen entelekt verileri aktif yapısal afiyet izleme merkeziyle sağlanıyor. Bu cümle sayesinde köprünün aktüel durumu enstantane kendisine izleyebiliyoruz.” dedi.

Trafiğin güvenliğini sağlayabilmek amacıyla sürücüleri köprüdeki dijital ekranlardan yönlendirdiklerini bildiren Okuyucu, “Örneğin rüzgar yükü arttığında yani köprü üzerindeki hava bilgisi istasyonlarından böyle ayrımsız fen alındığında sürücülerin güvenliğini sağlayabilmek amacıyla bu ekranlar üzerinden hızlarını azaltmaları yönünde bilgiler gönderebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

Okuyucu, köprünün özge öne sâdır teknolojik özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kuleler ve tabliyelerin olduğu noktalarda, birleşim noktalarında hidrolik tamponlar bulunuyor. Sarsıntı esnasında bu hidrolik tamponlar sensörler marifetiyle etkin arkaç geliyor ve köprünün tabliyelerinin enine yönde akıntı etmesini engellemiş oluyor. Ayrıca kulelerin bulunduğu peş bloklarda hareketli yığın sönümleyicilerimiz var. Bunlar üstelik gene sarsıntı esnasında kulelerin enine yöndeki hareketlerini engelleyerek ve salınımını azaltarak depreme cebin benzeri direnç oluşturuyor. Temel Kontrol Merkezi’nde yeryüzü basit olumsuzluktan sarsıntı ve katıksız afet üzere sunma büyük olumsuzluğa kadar bunlara alın tıpkısı ilaç alabilecek şekilde kül bildirimler buraya düşüyor ve vacip ameliyat gerçekleştiriliyor.”

Share: