Süslü Şevkin’den Bakan Kurum’a: “Fay Zonları Üzerinde Oturan Kentlere İlişkin Ne Çeşit Çalışmalar Yaptınız?”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Kasaba Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; Nazır Uğur Kurum’a “24 kent, 110 kaymakamlık, 500’ü aşkın mahalle ve köy iskân birimi ile ara sıra tevhit uran bölgeleri ile kritik ara sıra baraj, gölet, beyaz zehir, atılan barajlar, sanayi tesislerinin direkt fay zonları üzerinde olduğu biliniyor. Depremler ilkin tutmak üzere, saf kaynaklı afetlerin sunma örgen irca etmek üzere bu fay zonları üzerinde oturan kentlere ilgili hangi kök icraat yaptınız” diye niteleyerek sordu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, zaman Yer Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. CHP Adana Mebus Süslü Şevkin, kortej alarak doğal afetlere alın alınan önlemlerle ilişik şu açıklamaları yaptı:

“BU FAY ZONLARI ÜZERİNDE OTURAN KENTLERE İLİŞKİN HANGI KÖK ÇALIŞMALAR YAPTINIZ?”

“Adana Seyhan’dahi stadyumu yıkarak namına Budun Bahçesi yapacağız dediniz, ayıplı ayrımsız müteahhide, devleti 11milyon dolandırmış benzeri müteahhide 35 milyon liraya ihaleyi verdiniz. Şu anda stadyumun durumu bu şekilde Sayın Icra Vekili. Bire Bir yağıştan bilahare torunlar burada yatıp yuvarlanamayacak ama gark ihtimalleri erdemli. Adana Stadyumu’na, bu yere ilgilendiren kuşkusuz benzeri Kavim Bahçesi yapmayı düşünüyorsunuz? Elhak bunu öğrenmek istiyorum.

Bir bambaşka konu İzmir depreminden sonra TBMM’de araştırı komisyonu kuruldu. Bu komisyonda de saha aldım; 500 sayfaya andıran ayrımsız istihsal yapıldı. Buna dair herhangi bir kanun evet birlikte yasalı aranjman yaptınız mı? Bunu sanmak isteriz. Bu kanuncu çalışmalar ile ilişkin ne antlaşma Meclis’e gönderme yapacağınıza ilişik hikmet verir misiniz? 24 kent, 110 ilçe, 500’ü fazla mahalle ve köy yerleşim birimi ile gâh organize sanayi bölgeleri ile eleştiri bazen baraj, gölet, maden, atılan barajlar, uran tesisler direkt fay zonları üstünde olduğu biliniyor. Depremler ilkin almak üzere, tabii kaynaklı afetlerin en uzuv irca etmek amacıyla bu fay zonları üstünde oturan kentlere ilgilendiren hangi kök icraat yaptınız? Yedek bandını belirlediniz mi? Kirik zonların sakınma bandı neden derakap belirleme edilip imar planlarına işlenmiyor ve bu alanlar illet kentsel dönüşüme tabi tutulmuyor? Tutulduysa bu yerler ile ilişik sayısal fen aktarabilir misiniz? Esasen bakanlığınız eliyle hasar tespitleri sonucunda Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Diyarbakır ve Adıyaman’bile birçok vatandaşımızın evi hasar gördü? Özellikle Tunceli’de türe sahibi bir tane benzeri vatandaşımıza bile henüz evlerinin konfirmasyon edilmediği üstüne bilgiler bize bilgiler ulaşıyor. Bu bilgiler akıllıcasına mudur? Gine İzmir depremi sonrasında hasarlı binalar ile ilgilendiren vatandaşlarımıza, hak sahiplerine konutları teslim edildi mi? Bu vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla neler yapıldı? Bununla ilişkin sorular gözlemek istiyorum.”

Share: