“Ruhsal Gerilim hormonları kişide cidal ve kaçma dürtülerini tetikliyor”

ANKARA, – Klinik Psikolog Gözdem Özdem Akaydın, stresin alelumum yeni, değişik, beklenmeyen veya benliği gözdağı altında hissettiren bir durumla karşılaşıldığında tetiklendiğini belirterek, “Güç stresli aynı uzanım içerisinde kaldığında üzeri kimi tepkiler vermeye başlar. İlk tepkisi aslında tığ farkında olmadan oluşmuştur; ruhsal gerilim hormonu salgılanır. Stres hormonları beyni harekete geçirerek kişide çekişme ve cızlam dürtülerini tetikler” dedi.

Güven Hastanesi’nden Klinik Ruhiyatçı Gözdem Özdem Akaydın, yaptığı bağlanmış açıklamada, stresin, ruh ve eğin bütünlüğümüzün entegrasyonunu bozan bire bir genişlik olduğunu belirtti. Akaydın, “Ezcümle, kişinin çöz dengesini bozan rastgele şey ayrımsız ruhsal gerilim nedenidir. Stres genellikle bakir, değişik, şok yahut benliğimizi gözdağı altında hissettiren bir durumla karşılaştığımızda tetiklenir. Kişi stresli aynı nitelik içerisinde kala üst bazen tepkiler vermeye başlar. İlk tepkisi esasta biz farkında olmadan oluşmuştur; ruhsal gerilim hormonu salgılanır. Ruhsal Gerilim hormonları beyni harekete geçirerek kişide cidal ve kaçma dürtülerini tetikler” diyerek konuştu.

‘FAZLA STRES KESKIN ETKİLERE SAHİP’Akaydın, bu dürtülerin zılgıt altında olduğunu hisseden beynin kendini siper biçimi olduğunu belirterek, “Birey böylecene aceleci tıpkı şekilde tepki verir. Stres hormonları sayesinde verdiğimiz tepkiler faydalı aynı amaca hizmet kıymet. Okkalı ayrımsız durumda kendimizi korumamızı sağlayabileceği gibi eke bir anda korkularımızı kenara bırakıp adım atmamızı da sağlayabilir. Stresin böyle koruyucu etkileri varken toplum tarafından algılanan ise stresin bilcümle kirici etkilere cemaat olduğudur. Gerçekte yardımcı etkilerin etkinliği fazla ruhsal gerilim durumunda geçersiz kalabilmektedir. Peki, aşkın ruhsal gerilim zihnimiz ve bedenimiz üzere dokunakli etkilere sahiptir” ifadelerini kullandı.’HOBİ VE İLGİ ALANLARINA KATLANMAK İYİ GELİR’Akaydın, tıpkı yakınını kaybetmenin, metrukiyet veya mübayenet yaşamanın, keyif sorunlarının, tezevvüç etmek yahut bala sahibi atılmak kadar değişikliklerin, hisse senedi ve ekol kaygısının, dokunaklı hissettiren sorumlulukların strese bozukluk olabileceğini aktararak, şunları kaydetti:

“Stres, parmak izi kabil benzeri durumdur. Haddinden Fazla hususi ayrımsız durumun tanımlanmasından bahsediyoruz. Çözümü ölçün yapılandırılmış anketlerde arayanlarınız tabiatıyla vardır. Dirilik seçkin zamanki hayatına bitmeme ederken zorlanıyor yahut ayrımsız şeyler eskisi kabilinden amacında gitmiyorsa dirilik, stres yaşıyor diyebiliriz. Burada elden şunun altını çizmekte yarar görüyorum. Şayet tıbbi değme sorun yok ise bireyin yaşadığı bu aşırı zayi stres adına tanımlayabiliriz. Öncelikle, yaşanan durumun arama edilebilecek ya dahi edilemeyecek benzeri uzanım namına belirlenmelidir. Stresi tenkis etmek amacıyla etil alkol, metal, sigaraya katlanmak yerine ruhsal gerilim anlarında bu ve aynı maddelere hastalık gerekseme duyulduğunu anlamaya çalışılmalı. Kırıcı stres altında hayattaki sosyal destek kaynakları berenarı önemlidir. His ve düşünceleri fark etmek, paylaşmak veya açmak bol gelecektir. Ruhu büyütmek gibi bedenin üstelik mıhlı beslenmesi berenarı önemlidir. Günce, haftalık, mahiye realist hedefler belirlemek motive edicidir. Dalınç, yoga, yürüyüş yarmak kaslara gür dirimlik ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Uğraşı ve bandaj alanlarına kivrilmak gani sağlık. Serencam adına; mecmu bunların yapılmasına karşın uğrunda gitmeyen bir şeyler varsa yahut bireyin bu önerileri yapmaya enerjisi yoksa acilen tıpkı can kuşu sağlığı uzmanına başvurulmalıdır.”

Share: