PROF. DR. KIŞMIRI ZİNCİR MARKETLER KOOPERATİFÇİLİĞİN GELİŞMESİNİ İSTEMEZ

İSTANBUL Rumeli Üniversitesi İktisadi, İdari ve Toplumsal Bilimler Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Esmer, zincir marketlerin Türkiye’bile kooperatifçiliğin gelişmesini istemeyeceğini belirterek, Bu konu çok tafsilatlı yıllardır böyle. İstemediklerine göre; Türkiye’üstelik kooperatifçiliğin gelişmesini isterler mi Sürdürülebilir olmasını isterler mi Market zincirlerinde yaratılan munzam değer ülkemizde kalıyor mu Melfuf değer bizde kalmazsa çocuğumuzu bittabi okutacağız Şüphesiz artırım edeceğiz Bunu yatırıma lacerem dönüştüreceğiz Basit alçak bir görüngü dedi.

Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi ve Eş ve Demokrasi Derneği (HAMLE) İl Temsilciliği işbirliğinde Eş Kooperatifçiliğinde Yeni Bölüm ve Fırsatlar konulu siyasal düzenlendi. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde planlı panele Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ADIM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, HAMLE İl Temsilcisi Nilgün Tan Tabakoğlu, akademisyenler, ülke genelindeki kadın kooperatifleri ve öğrenciler katıldı.

Panel öncesi katılımcılar, Balkan Kongre Merkezi Dinlenmelik Salonu’nda el genelindeki eş kooperatifleri marifetiyle kurulan stantları görüşme etti. Stantlarda, kooperatiflerdeki kadınların ahali emeği besin sülale el işi ürünleri sergilendi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, zırh arkadaşları ve cemi şehitler anısına tıpkısı dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panelde, Trakya Üniversitesi ve ETAP lansman filmleri gösterildi. Trakya Üniversitesi Mehabet Konservatuvarı Yaylı Araba Dörtlüsü’nün konseri ile devam eden panelin küşat konuşmalarını GIRIŞIM Umumi Heyet Başkanı Saliha Okuyucu Gümrükçüoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık gerçekleştirdi.

‘BUGÜNE KADAR 50’YE YAKIN KOOPERATİFE BINDI VERDİK’

GIRIŞIM Başkanı Gümrükçüoğlu, avrat kooperatiflerinin, kadınların bireysel ve içtimai hayatına ilgili güçlü çok kâr içerdiğini belirterek, İster sosyal avantaj, lazım istihdam, gerek üretim ika amacıyla müesses olsun kooperatifler kadınlara seçme açıdan etkileşim ve el birliği fırsatı sunuyor. Avrat kooperatifleri bugün avrat yoksulluğuyla, işsizliğiyle uğraş ederken, yalnız kadınların değil; ülkenin bile içtimai ve iktisadi yönden kalkınmasına nazik ulama sağlıyor. GIRIŞIM, bugüne büyüklüğünde 50’ye mail kooperatife bindi verdi ve bu sayede yüzlerce kadına istihdam sağlamış oldu. Kooperatiflerin gelişimi üzere KOSGEB, Türkiye Ekincilik Itimat Kooperatifleri gibi hem kamu, hem hususi kurumlarla görüşüyor ve bu anlamda desteklerini istek ediyoruz. Mir ve pazarlama konusunda onların desteklerini alarak işbirliği sağlıyoruz dedi.

‘YARISI TAMAMEN KADIN OLAN ÜNİVERSİTEYİZ’

Rektör Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin bölgenin sunma çarkıt eğitim kurumu olduğunu söyledi. Tabakoğlu, 42 bin 500 öğrencisinin yarıdan fazlası avrat. 4 bin 700 çalışanı var; yüzde 49,73’ü eş. Az Daha yarısı ağiz ağiza kadın olan tıpkısı üniversite. Bu rakamlar Edirne’nin dahi tıpkısı güzelliğini gösteriyor. Kadın kooperatifçiliği aşağı çok mefret tıpkı fırsat. Bunun henüz mebzul bilinmesi gerektiğini düşündük ve Edirne İl Temsilciliğimiz ile beraber bunu hayata eylemek istedik dedi.

‘YAKLAŞIK 200 KADIN KOOPERATİFLERİN ÜRETİM SÜRECİNDE’

Vali Kırbıyık bile kadınların toplumsal maltalık içerisinde edindikleri yerin, tekmil dünyada eke aynı gelişmişlik göstergesi olduğunu belirterek, Eş kooperatifleri üstelik akıbet aşama önemli bire bir görev yürütme ediyor. Kadınlarımızın, istihsal süreçlerine dahil az çok özgüvenleri dahi gelişiyor. Buna kapalı namına içtimai hayatın içerisinde çok aşkın meydan ediniyorlar ve ister eş içerisinde, lazım sosyete içerisinde haddinden fazla elan azimli adımlar atabiliyorlar. Tığ dahi bu seyri sonuç aşama önemsiyoruz. İlimizde 17 avrat kooperatifinin kuruluş aşamasını tamamladığını görüyoruz. 15 tanesi şu anda üretim süreçlerine dahil ergin durumdalar. Tahminî 200’e yakın kadınımız bu kooperatifler vasıtasıyla istihsal süreçlerinin içerisinde vadi alıyor diye konuştu.

İstanbul Rumeli Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Yağız, sürdürülebilir kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin geleceği konularında banak yaptı. Esmer, sunumunda zincir marketler ve yapıt fiyatlarına ilgi çekerek, Mersin Ağacı halinde şu anda limon kaç teklik Evet bizim marketimizde birçok para Bizim marketlerimiz ki Ecnebi mağazalar zinciri. Evet bunlar ne yapıyor ülkemizde 3-5 liradan alıyor, 3-5 katına satıyor. Elde etmiş olduğu katma derece ile tekrar sulu zırtlak alıyor. Bunu kişi ülkesine gönderiyor. Çokça zengin, kurum gücü efdal olan bu ülkeler, bizim limonumuzu cabadan getirmiş oluyor. Antrparantez bundan servet üstelik nail oluyor. Bunlar, Türkiye’dahi kooperatifçiliğin gelişmesini, kooperatiflerin market zincirlerinin oluşmasını, çiftçinin çok mal kazanmasını, ego olsam istemem. Duygudaşlık yaptığım zaman anca düşünüyorum. Bu bahis çokça uzun yıllardır böyle. İstemediklerine göre; Türkiye’dahi kooperatifçiliğin gelişmesini isterler mi Sürdürülebilir olmasını isterler mi Market zincirlerinde yaratılan ek derece ülkemizde kalıyor mu Mülhak değer bizde kalmazsa çocuğumuzu bittabi okutacağız Lacerem artırım edeceğiz Bunu yatırıma zahir dönüştüreceğiz Siktirici kırıcı ayrımsız görüngü diye konuştu.

Share: