Kırklareli’nde fahri gençler köy çocuklarını hayalet oyunuyla tanıştırıyor

Bilgisizlik ve Spor Bakanlığı Kırklareli Cahillik Merkezi gönüllüleri karye karye gezerek düzenledikleri dayanıklı çokça faaliyetle öğrencilerin dörtköşe koridor geçirmesini sağlıyor.

Deneyimsizlik Merkezi gönüllüsü 15 üniversite öğrencisi “Füru İçin Halk Ele, Ikbal Gönüle” Projesi kapsamında köy okullarına ziyarette bulunuyor.

3 yılda 13 köyde 800 öğrenciyle buluşan gönüllüler, okullarda zorlu çokça faaliyetle öğrencilerle tıpkı araya geliyor.

Kimi ahit tıpkı hayalinin Hacivat-Karagöz gösterisinde hande atan öğrenciler arada bir birlikte gönüllülerle sek sek oynayıp eğleniyor.

Gönüllüler, kentteki parçalanmamış köyleri dolaşmayı hedefliyor.

Proje kapsamında ziyaret edilen okullardan birisi üstelik taşımalı sistemin uygulandığı Kofçaz Atatürk Ortaokulu oldu.

Okulda hayali Fatih Ümitli hayalet oyunu sergileyerek, ara sıra Hacivat zaman zaman Karagöz ara sıra de Bebe Ruh Bilimsel olup öğrencilere iyice ayakyolu geçirtti.

Diğer gönüllüler de çocukları yüz pentür, seksek, çuval yarışı kadar bir nice oyunla tanıştırdı. Gönüllüler eliyle çocuklara balonlar ve kitaplar de hediye edildi.

“Trakya’daki köylerde baziçe sergilemeyi hedefliyor”

Gönüllülerden hayali Fatih Ümitli, AA muhabirine Karagöz ve Hacivat saye oyununda çocukların heyecanlarının berenarı efdal olduğunu söyledi.

Yaklaşık 5 yıldır çalışkan yerine Karagöz ve Hacivat, geleneksel Türk gölge sanatları ve umum tiyatrosuyla ilgilendiğini tabir eden Ümitli, “Ben çokça afiyet aldım oyun oynarken. Füru bol kahkaha attı. Çocuklarla da kopça istifham, yanıt şeklinde evire çevire ayrımsız etkinlik gerçekleştirdik. Bunların tabii devamını de istiyoruz. Kırklareli Bilgisizlik Merkezimizle kül Trakya’daki köylere ve ilçe, başka herhangi bir yere gitmeyi hedefliyoruz.” diyerek konuştu.

Ümitli, oyunlara Trakya şivesi ile çocukların dikkatini çektiğini kaydetti.

“Biz de onlarla gelişigüzel eğleniyor, gülüyoruz”

Fahri Sadiye Özgün, temas ay tıpkısı köy okuluna gitmeye çalıştıklarını söyledi.

Köy okullarındaki çocuklarla dörtköşe aralık geçirdiklerini anlatan Ibdai, “İmkanlar biraz henüz kısıtlanmış, bu nedenle köy çocuklarını daha çok tercih ediyoruz. Tığ de haddinden fazla mutluyuz, onlarla gelişigüzel eğleniyor, gülüyoruz. Mutluyuz üstelik yaptığımız işten.” dedi.

Gönüllü Ebubekir Bayat de projenin başarıyla yürütüldüğünün öğrencilerin mutluluklarından anladıklarını tabir etti.

Öğrenciler üstelik keyif alıyor

Taşımalı herkes ile Karaabalar köyünden Atatürk Ortaokulu’na mevrut 6. sınıf öğrencisi Hayrunnisa İnan, ilk kez Karagöz ve Hacivat gösterisi izlediğini söyledi.

Gösterinin çokça domuzuna olduğunu tabir fail İnan, “Hacivat ile Karagöz’ü derslerde, okuma etkinliklerimizde görüyorduk. Haddinden Fazla istedim ve alelade bunu gördüm. Eğlenceliydi. Çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Öğrencilerden Kraliçe Kaba dahi çok eğlenceli bire bir dönüş geçirdiğini kaydetti.

Share: