İZMİR’DE YAKALANAN KÖPEK BALIĞI EĞİTİM AMAÇLI MUMYALANIP, SERGİLENECEK

İZMİR’in Urla ilçesinde yakalanan 10 metre boyunda, tonlarca ağırlıktaki camgöz cinsi kapik balığı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne (İKÇÜ) getirildi. İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, balığın mumyalanacağını belirterek, Ölmesine engel olamadık amma on paralık olmazsa eğitim amaçlı sergileyerek ölümsüzleştireceğiz dedi.

Urla ilçesinde tekneyle ava sâdır balıkçılar, 10 metre boyunda, 2 ton ağırlığında camgöz cinsi kapik balığı yakaladı. Köpek balığı, bu sabahleyin vinçle yüklendiği kamyonla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Akarsu Ürünleri Fakültesi’ne getirildi. Balığın burada bilimsel açıdan incelenerek mumyalanacağı ve müzede sergileneceği bildirildi. Köpek balığına ilişkin izah işleyen İKÇÜ Akarsu Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, İnsanlar köpek balığı gördükleri zaman civar yargıyla yaklaşıyor. Kapik balıkları, ülkemizde insanlara saldırıda kâin canlılar değil. Bilmeyerek ağlara takılan köpek balığımız üstelik az çok uysal. 10 metreye büyüklüğünde uzanan bir boyutu var. Dişli bire bir hayvan değil. Planktonları süzerek beslenen, haddinden fazla sakin, tevazulu benzeri deniz canlısı. Bu canlıların ülkemizde bulunması, tabii yaşamdaki nev çeşitliliği açısından bizim benzeri şansımız dedi.

‘EĞİTİM AMAÇLI KULLANILACAK’

Köpek balığını eğitim bilimi amaçlı kullanacaklarını de açıklanan Prof. Dr. Tanrıkul, Bu canlılar, denizlerimizde bulunduğu sürece ekosistemin yürüdüğünü algılıyoruz. Bu canlıları vira etmek için insanlar çok uzaklardan geliyor. Urla’birlikte bu şekilde benzeri canlılığın olması, ilerde plonjon turizminin canlanmasına ulama sağlayabilir. Balığın ölmüş yerine elimize gelmesi, bizim açımızdan ateş aynı görüngü. Bu canlıların sularımızda bulunan olduğunu belgelemiş olduk. Fakültemizin yetişek amaçlı benzeri müzesi var. Bu müzede 400 civarında mumyalanmış balığımız bulunan. Bu balığı birlikte toplumun ilgisini çekici, eşsiz kâin canlılardan olması dolayısıyla müzemizde mumyalayarak sergileyeceğiz. Eğitim amaçlı kullanılacak. Ölmesine engel olamadık amma tek olmazsa eğitim amaçlı sergileyerek ölümsüzleştireceğiz diye niteleyerek konuştu.

‘GÜNEŞLENEN KAPIK BALIĞI NAMINA BİLİNİYOR’

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Akarsu Ürünleri Fakültesi’nde görevli Akademisyen Dr. Erhan Irmak ise Köpek balığı denince akla bunların birer canavar olduğu geliyor. Fakat hakeza aynı molekül bahis konusu değil. Bu balıkların bizim sularımızda olması hem ekosistem koca hem birlikte turizm açısından pozitif aynı yarar sağlıyor. ‘Güneşlenen köpekbalığı’ ismiyle anılıyor. Bunun sebebi akarsu üstünde görünmesidir. Bundan 10 dolaşma önce gene aynı bölgede bire bir birey görüldü. Bire Bir şekilde Midilli Adası civarındaydı. Tıpkısı fert olabileceğini düşünüyoruz. Bu balık türü benzeri zamanda dünyanın sunma balaban ikinci köpek balığı. Bizim sularımızda bulunan yer nazik köpek balığı türü. Yakalanan camgöz ayvaz bire bir duygusal. 1,5 ton ağırlığında olduğunu tahmin ediyoruz. Mukteza ölçümler yapılacak. Bilimsel icraat yapacağız. Himaye altında olan tıpkı nev ve yakalanması tamamen yasak. Balıkçılarca körlemeden yakalandı. seçkin murat yok. Balıkçılar kanuni ağ araçları ile istemsiz tıpkısı şekilde yakaladı. Gittiğimizde balık iskelede ve ölüydü. Bu balığın korunmasına yönelik aynı makale yayınlanacak. Yaz sonu üzere balık müzemizde sergiye hazır ayla gelecek dedi.

Share: