Diyarbakır’da 2022 yılında 3 bin titrem tescilli göğüs kebabı tüketildi

Diyarbakır’da 2022 yılında 3 bin ton tescilli ciğer kebabı tüketildi

DİYARBAKIR – Diyarbakır’da bağır kebabı servisi özne esnaf, 2022 yılında kırıcı benzeri yerli ve ecnebi seyyar ağırladı. Kentin tescilli gıdalarından bağır kebabının güzeşte yıl 3 bin tondan fazla satışı yapıldı.

Diyarbakır halkının elzem lezzetlerinden olan döş kebabı, günde sayı farkı 8 ton tüketilirken hem yerel hem bile yabancı turistlerin damak tadına hitap ediyor. Tescilli ciğeri kimisi sabahları tüketirken, kimi birlikte akşamları tüketmeyi yeğleme ediyor.

Diyarbakır’da babadan oğula 40 almanak işletmeci olan Ramazan Erdin, şehre gelindiğinde önce önceki ahşa kebabının yenilmesi gerektiğini söyledi.

Sabahları kentteki bilcümle restoranlarda gerçeklenmiş göğüs kebabı servisinin yapıldığını rapor eden Erdin, “Ciğerimiz her öğün yeniliyor. Diyarbakır’a gelen turistlerin yüzdelik 90’ı öncelikle burada döş meydan” dedi.

“Turistlerin da damak tadına hitap ediyor”

2022 yılında Diyarbakır’da sayı farkı 3 bin titrem ciğerin tüketildiğini belirten Erdin, “2022 yılında tığ Berrak Ocakbaşı yerine yegâne şubemizde tahminî kendisine 20 ton göğüs tüketmişiz. Günde 50-60 kilogram arası ciğer satışı gerçekleştiriyoruz. Böylecene Diyarbakır’da averaj namına 1 sene içerisinde hep lokantaları baz alırsak 3 bin tondan aşkın göğüs tüketimi gerçekleştirilmiş. Çünkü Diyarbakır’ın dediğim kabilinden ciğeri ünlü olduğu için yerel halkın birlikte kente gelen turistlerin üstelik damak tadına hitap ediyor” dedi.

“Ciğerin patenti bizdedir”

Sine kebabının patentinin Diyarbakır’da olduğunu hatırlatan Erdin, ” Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyamanlılar ciğerin kendi şehrinin lezzeti olduğunu söylüyor. Amma ciğerin patenti bizdedir. Çıktı kimesne bizim yöremizin yemeğidir diyemez. Sabahları saat 06.00’da bizim ateşimiz amade olup şeb saat 00.00’a kadar göğüs pişiririz. Dediğim üzere sabahleyin lokantaya gelip baktığınızda masalarda göğüs yiyici müşterilerimizi görürsünüz. Yani sabahleyin meridyen düzlemi ve akşam ezanı yemeklerinde da bağır tüketimi oluyor. Günce zaten 800-900 müşterimizi ağırlıyoruz. Bu aralar Diyarbakır’ımıza turist akını olmaktadır. Çıktı şehrimiz eskisi kabilinden siyasi olaylarla anılmıyor. Kente mevrut turistler küçük merakından geliyor. Diyarbakır’ımızı inşallah haddinden fazla fena hâlde yerlerde göreceğiz” ifadelerinde bulundu.

Adana’dan Diyarbakır’a mevrut Akgün Yaraş, ilk defa damak tadına hitap eden tıpkı ciğer kebabını yediğini belirtti.

Diyarbakır ciğerinin Adana, Mersin Ağacı, Urfa ve Antep’te yediği döş kebabından daha içimli olduğunu söyleyen Yaraş, “Böylesine bir ciğeri süfli ilk kez yiyorum. Adana’da, Mersin Ağacı’birlikte, Urfa’da ve Gaziantep’te üstelik ahşa yedim. Amma özden bildirmek gerekirse böylesini yemedim. Rastgele kavuşum kendine özgü tadı ayrımlı amma benim damak tadıma Diyarbakır ciğeri imdi seslenme ediyor. Çünkü bu ciğerin kendine has baharatıyla ika şekli var. Tıpkısı de Diyarbakır ciğeri yeğni ve büyüklüğü henüz dolgunca” ifadelerine düz verdi.

Diyarbakır’da tevakkuf fail Cemil Sis ise, bağır kebabının sabahları tüketildiği takdirde daha sunturlu olduğunu söyledi.

Sis, “Diyarbakır ciğeri genelde sabahları yenir. Tabiatıyla dışarıdan gelen turistlerimiz bundan istisnadır. Ama hasis birlikte bizim ciğerimizin üstünde yoktur. Ciğeri umumi yerine çok seviyoruz” diyerek konuştu.

Share: