Van ruzname: Van’a gelen İranlı kadınlara ‘güzellik uzmanlığı’ eğitimi

VAN’ın ekonomisine katkı sağlayan ve açtıkları lokantalarla yemek kültürlerini kente taşıyan İranlılar; makyaj, saç ve ten bakımı eğitimi de almaya başladı. İranlı yaklaşık 100 kadın, kaldıkları otelde, vatandaşları olan uzmanlardan 1 haftalık eğitim bilimi alıyor. İranlı saç ve güzellik uzmanı Shagaeg Bahbodu ise katılımcıların, aldıkları eğitimlerin arkası sıra ülkelerine dönerek mesleklerini sürdürdüklerini belirtti.

Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı’nı kullanarak mevrut İranlı turistler, Van’ın ekonomisine dokunaklı ulama sağlıyor. Ülkelerindeki resmi dinlence günlerini Van’da geçiren İranlılar, gündüzleri aksata yapıp, akşamları dahi kaldıkları otellerde eğleniyor. Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan serencam 9 ayda 326 binin üstünde gezgin methal yaparken, kentteki otellerin doluluk oranları ise yüzde 100’e ulaştı. Açtıkları lokantalarla yemek kültürlerini kente taşıyan İranlılar; makyaj, saç ve deri bakımı konusunda birlikte terbiye almaya başladı. İranlı yaklaşık 100 avrat, kaldıkları otelde, kendilerine ayrılan bölümde vatandaşları olan eğitmenlerden 1 haftalık eğitim alıyor. Gösteriş ve kuaförlük eğitimi amacıyla Van’a gelen saç ve görk uzmanı Shagaeg Bahbodu, terbiye üzerine bilgi verdi.

EKONOMİYE 1 MİLYAR 17 MİLYON TL KATKIVan Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, 9 ayda 326 bin İranlının kente geldiğini, bu turistlerin mutluluk ekonomisine 1 bilyon 17 milyon TL yardım sağladıklarını belirtti. Van’ın turizm kenti olduğunu kaydeden Yüksel, “İranlı turistlerin Van’ı tercih etmelerini genişlik önemli nedeni andıran olması. Ayrıca uçakla değil, yağız eliyle gelebiliyorlar. Esnafın Acemce öğrenmesi dolayısıyla da yük yaşamıyorlar. Konaklama tesislerini özge kentlere göre akla yatkın olması dahi nazik kazanım sağlıyor. Şu anda otellerimiz doluluk oranları yüzdelik 100’e erişmiş durumda. Hem İranlı turistlerin hem bile evcil insanların gelmeden evvel rezervasyon yapmaları amacıyla ricada bulunuyoruz. Zira geldikleri antlaşma rezervasyonları yoksa dışarıda kalabilirler, otel konaklamada etki yaşayabilirler” dedi.’İRANLILAR, GÜZELLİĞE ÖNEM VERİYOR’Yunus Yüksel, İranlıların yemeden içmeden turizm değil bazen toplantı, seminer ve eğitim bilimi amaçlı dahi geldiklerini birlikte dile getirerek, “Takkadak tatil amacıyla gelmiyorlar, alışveriş da yapıyorlar. Antrparantez güruh ve seminerler düzenliyorlar. Hele İran halkı güzelliğe beceriksiz olduğu için hem güzellik salonu yerine hem bile görk uzmanları kendisine burada eğitim alıyorlar, şehadetname alıyorlar ve öz ülkelerinde bu hizmeti sunmuş oluyorlar. Bunun yanında farklı eğitimler de verilmeye bitmeme ediyor yani sadece turizm değil eğitim gayeli bile buraya mevrut turistlerimiz var. en üst Sayın Cumhurbaşkanı’mız Bosna Hersek üzere pasaport değil birlikte kimlikle giriş-çıkış üzerine benzeri beşaret verdi. Seçme iki mevki vatandaşları yalnız kimlikle giriş-sorti yapabilecekler. Bu kadar andıran olan yandaki ülkemiz İran ve Türkiye’nin birlikte pasaportla değil birlikte kimlikle antre-çıkış yapmaları bizler amacıyla çok hayır olacaktır hem üstelik ekonomiyi canlandıracaktır” diyerek konuştu.Görk ve kuaförlük eğitimi amacıyla gelen İranlı saç ve güzellik uzmanı Shagaeg Bahbodu ise Van’ı çok sevdiklerini belirtip, “Kadınlarımız güzelliğe çok ehemmiyet verdikleri amacıyla tıpkı haftalık eğitim amacıyla buraya geldik. Burada beniz, kap ve saç hizmet eğitimi görüyorlar. Bayanlarımız gösteriş amacıyla nerde olurlarsa olsunlar gidiyorlar. İran’dan gelen yer bereketli hocalarla saç, yüz ve deri bakımı eğitimi sanmak için geldik. 100 karı burada yetişek gördü. Burada takkadak seminer için değil, bire bir zamanda müracaat etmek amacıyla dahi geldik. Seminer saatleri dışında kentin tarihi ve turistik yerlerini geziyoruz. Van haddinden fazla pir tıpkı düzlük. Buraya geldiğimiz üzere mutlu olduk. İnsanları çok ongun. Sunu önemlisi bile Vanlılar çokça domuzuna Farsça konuşuyorlar yani bizim İran’daki turistler takı çekmiyor. Buradaki vatandaşlarla bayındır konuşabiliyorlar” dedi.

Share: