Yalova’da açılan 11 köy dirim merkezi dolay halkının adeta “ikinci evi” oldu

Milli Eğitim Bakanlığının talih genelinde başlattığı proje çerçevesinde Yalova’bile 11 iskân bölgesinde bozuk okul binaları yenilerek açılan karye yaşam merkezleri, gençliğinde alamadığı eğitimlerle ilgilendiren ağırşak çekmek isteyen yaşlıların adeta “ikinci evi” oldu.

Altınova ilçesindeki Fevziye Köyü Dirim Merkezi’nde dolay halkının talebi doğrultusunda gösterici ve Kur’an-ı Verimli, Çınarcık ilçesi Şenköy Karye Yaşam Merkezi’nde ise terzilik, şeytanlık, belik, ahşap yakma kadar ahali sanatları ile halı ve kilim kursları başlatıldı.

Merkez ve ilçelerde 43 köyü bulunan Yalova’birlikte açılan kurslara yöre halkı demet gösterdi. Kursların çeşitlendirilmesi ve merkezin fonksiyonlarının artırılması hedefleniyor.

Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, AA muhabirine, nüfusu 30 bini aşan ilçeye sınırlı köylerden Fevziye’deki aylak meslek binasını hayat merkezi üzere akla yatkın gördüklerini söyledi.

Fevziye’nin göç vermeden önce çevre köylerin merkezi durumunda olduğunu tamlayan Özyiğit, “Biz birlikte burayı dalan yerine kabul ettik. Değişik köylerin mecmu ölçülü noktasında. İnsanlarımıza buradan hizmet edeceğiz. Burada hem kadınlarımıza hem çocuklarımıza hem birlikte yaşlılarımıza istedikleri her çeşit kursu, eğitimi yüklemek niyetindeyiz.” dedi.

Kur’an-ı Kerim ve kılık kurslarına 15’er kişinin katıldığını dile getiren Özyiğit, çocuk oyun salonu birlikte mevcut merkezde güreş eğitimi vermeyi, bu binayı taziyelerde, çeşitli etkinliklerde kullanmayı planladıklarını rapor etti.

“92 yaşındaki Alaattin amcamızın gözlerinin içi parlıyor”

İl Milli Yetişek Müdürü Halil İbrahim Akmeşe ise bu merkezlerde köy ve toprak halkının eğitim bilimi, içtimai, kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflediğini söyledi.

Yalova’daki 11 merkezden çoğunda anne sınıfları ve ilkokul öğrencilerinin eğitim öğretime devam ettiğini anlatan Akmeşe, şu bilgileri verdi:

“Kursiyerler hanımlarla görüştüğümüz devir onların gözlerinin içindeki memnuniyeti gördük ve bu, bize Bakanlığımızın projesinin ne büyüklüğünde uygun ve güzel bir proje olduğunu gine göstermiş oldu. Tığ dahi yaptığımız bu işten ortalık gayet bahtiyar olduk. Burada 92 yaşındaki Alaattin amcamızla tanıştık ve halen gözlerinin içi parlıyor. ‘Yetişek, yetişek’ diyerek benzeri dirilik tutunma gayreti var. Burada bizim herhangi bir yaştan insana dokunuyor olabilmemiz bu yapılan işin hangi büyüklüğünde anlamlı olduğunu bize tıpkısı posta daha gösteriyor.”

Muhtarı Necmi Yüksel, merkezin köylerinde kurulmasından kontekst çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Kursiyerler memnun

Resim kursuna katılan ve ahşap el işi asar üstelik işleyen 92 yaşındaki Alaattin Yıldırım Köksal, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde yıllarca çalıştığını belirtti.

Resim çizdiğini, hikâye ve türkü yazarak kendini geliştirmeye çalıştığını kaydeden Köksal, “Ego karye çocuğuyum. O bakımdan çok mutluyum. Umum eğitimde bu kursu görünce balıklama daldım. Şu anda birlikte dünyanın en mutlu insanı oldum.” ifadesini kullandı.

Kur’an okumayı öğrenen 61 yaşındaki Gülten Kaya, merkezin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Böyle benzeri merkeze ihtiyaçlarının olduğunu anlatan Kaya, “Bizim de haddinden fazla eksiklerimiz var. Biz gene üstelik ayrımsız şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Benim için Kur’an-ı Eli Açık’i aktarmak bire bir hayaldi. Küçükken okuyordum amma deminden elan birlikte ilerletiyorum. Hocamız bilmediklerimi öğretiyor.” dedi.

62 yaşındaki Hafize Gökçe de Kur’an okumayı çocukluğunda öğrenemediğine değinerek, “Kur’an’ı koltuklarının altında taşıyanları gördüğümde kıskanıyordum. Demincek Allah’a haddinden fazla şükür ben birlikte Kur’an okuyabiliyorum. Kimin emeği geçtiyse herkese haddinden fazla teşekkürname ediyorum, Cenabıhak razı olsun.” diyerek konuştu.

Mavi ile benzeri yaştaki Emine Yüksel ise Milli Terbiye Bakanlığı yetkililerine projeden hava teşekkürname etti.

Kurstan duyduğu memnuniyeti ifade fail Yüksel, şunları kaydetti:

“İnanın buraya gelirken yaşadığımız cümbüş, ilkokula başladığımız coşku kabil. O büyüklüğünde mutluyuz kim anlatamam. İnşallah bu kurslar devam ölçü. Tığ bu yaşta buraya gelebiliyorsak ne bahtiyar bize. Cenabıhak razı olsun burayı bize hizmete açanlardan. Sabahleyin kalkıyoruz, her işimizi buraya bakarak ayarlıyoruz. Ayrı Ayrı kurslara üstelik müracaat etmek istiyoruz zira öğrenmeye ihtiyacımız var. Çocuklarımız evlendi gitti, artık yalnızız. Yapacak tıpkısı şeyimiz namevcut. Burası bizim üzere bire bir inayet. Yoz eğitimin yaşı namevcut. O kadar zevkle geliyoruz ki anlatamam. Şuraya gelebilmek amacıyla çoğu şeyi bırakıyoruz. Tıpkı ay oldu kursa geleli. Ego nadiren okuyordum. Şu anda inşallah yanlışım çok bir iki. ‘Bu yaştan sonraları acep yapabilir miyiz, öğrenebilir miyiz?’ diye niteleyerek düşündük ama henüz bizlerde aksiyon varmış, yapabiliyormuşuz.”

Anlayışsız kadınlar ahali sanatları kursundan öğrendikleriyle mülk de kazanıyor

Şenköy Köy Hayat Merkezi’nde açılan halk sanatları kursuna katılarak eş bütçesine katkı sağlayan 16 kadından 68 yaşındaki Şehriye Akıbet, bu tarz sayesinde çokça domuzuna vakit geçirdiğini söyledi.

Merkezin açılmasından çevre haddinden fazla bahtiyar olduklarını tabir fail Serencam, kursta sıkıntılarını unuttuğunu belirtti.

Nakış kursuna gelen Saliha Öztürk ise şu ifadeleri kullandı:

“Bu binayı depo namına kullanıyorlardı. Şimdi haddinden fazla pir oldu. Tanrı razı olsun açanlardan, şalter olanlardan. Tığ dikiş fent kursu açılmasını çok istiyorduk. Bizim için farklı tıpkısı yer oldu. Biz bir araya gelip domuzuna bire bir müstevi oluşturuyoruz. Evden uzakta deşarj oluyoruz. Haddinden Fazla memnunuz.”

Karye sakinlerinden Havva Uzan dahi merkezdeki kurslarda stres attıklarını, öğrendikleri halk sanatlarından mülk kazandıklarını dile getirdi.

Share: