Tekirdağ haberi: TBMM Başkanı Şentop, Tekirdağ’da kongrelerin açılış töreninde konuştu Açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Devletler arası ve milel arası cümle, denklik ve türe ilkeleri çerçevesinde muvazeneli tıpkısı şekilde baştan düz yazı edilmelidir.” dedi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde (NKÜ) düzenlenen “8. Arsıulusal Toplumsal Bilimler Kongresi” ve “4. Kılgılı Ulum, Mühendislik ve Matematik Kongresi” ile “NKÜ Akademik Yılı Küşat Töreni”, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı üyelerinin Rumeli türkülerini seslendirmesiyle başladı.

TBMM Başkanı Şentop, burada yaptığı konuşmada, Tekirdağ’ın ulaşım olanakları, tarihi ve ekonomisiyle makro tıpkı kent olduğunu söyledi.

Eski dünya düzeni ve bugün dizaynı başlayan yıpranmamış acun düzenini dikkatle izlediklerini tamlayan Şentop, şöyle devam etti:

“Bilcümle söylediğim kadar Adriyatik’ten Çin Seddi’hangi yalnız Türkçe konuşarak yolculuk ika imkanımız var. Esasen istekle inandığım ve daima dile getirdiğim aynı bambaşka husus dahi Türkiye, çabucak bugün coğrafi sınırlarıyla var olan benzeri büyüklük asla değildir. Türkiye algısı, coğrafi sınırlarından ikmal ve hatim nazik ve güçlüdür. Elan yüz yıl geçmiş hem coğrafyalarımız hem kalplerimiz birdi. Araya giren tıpkısı asır hangi Asya’daki ağababa yurdumuzdaki soydaşlarımızdan ne Balkanlar’daki ne birlikte Ilımlı Maşrık’daki kardeşlerimizden bizi koparamadı.”

Şentop, alelhusus 20. yüzyılın savaşlardan yorgun düşen dünyası üzerinden elan benzeri yüzyıl geçtiği bugünlerde, 3. acun savaşı ifadelerini birçok mecrada duyduklarını ifade etti.

Eskiden çıkardıkları yunak savaşlarla dünya barışını baltalayanların deminden sinsi vekalet savaşları ve terör eylemleriyle belirsiz savaşa bitmeme ettiklerini vurgulayan Şentop, “2. Dünya Savaşı sonrası zat koyduğu, yunak savaşlara karşı oluşturdukları kuralları, çeşitli hüllelerle, hilelerle, teşbihte yazık olmazsa çakallıkla delen, 500 yıllık hegemonyasını devam ettirmeye etkin bir zihniyetle, aslında akıbet çırpınışlarını yaşıyor. Son çırpınışlar bilirsiniz ki kaygının ve kalan korkunun üstelik şiddetiyle, kişiyi suyun dibine elan aceleci yaklaştırır.” ifadelerini kullandı.

“İnsani ahbaplık ve olta izleme fail atalarımızın yolunu izleme ediyoruz”

İnsanlık tarihinin arz artağan topraklarının, bayrı halklarının, yakın Asya’üstelik, uzak Asya’de, Baltık’ta, Balkanlar’da oldukça siftinlik hegemon devletlerin maşaları ve balaban şirketler marifetiyle karıştırılmaya devam ettiğini aktaran Şentop, şunları kaydetti:

“Dünyadaki mukavim çokça insan sulh ve kardeşlikten yana ilgiyle söylemler dile getirirken, büyüklük politikalarını sinsice istismar etmek ve artık metaya iyesi olmak üstüne kodlayan, gücü elinde burulmak isteyen beyin, seçme çağ aynı kaos planını devreye sokuyor. Acun kuklaları izlerken onların iplerini kulisten yönetenler, icraatlarına müstacelen bitmeme ediyor. Gün Doğusu toplumlarının üzerinde oturduğu zengin erke kaynakları, muadele ve paylaşmadan yana olan kadim yaşantıları, yüzyıllardır alacak yönetimleriyle onları olduğundan ayrımlı insanlarmış gibi göstererek, Vandallıklarına gömlek uydurmaya bitmeme ediyorlar. ‘Yaratılanı yaratandan ötürü’ düsturunu kendine delil edinen, kadim tıpkı medeniyetin mensupları kendisine tarihin seçme döneminde, sömürgeden nü ve hak amacıyla olan insancasına benzeri hususiyet ve fırıldak izlem fail atalarımızın yolunu bugün bile takip ediyoruz.”

Şentop, tek kutuplu acun düzeninin kabul edilemez egoist politikalarının Kovid-19 salgınıyla hızlanan ivmesinin, Rusya-Ukrayna bağlamında eskimemiş toptan acılara dayanç hazırladığını dile getirerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dünyayı zat ferdî zenginlikleri ve açgözlü ruhları amacıyla kavga girdabına sürüklüyorlar. Batılılar hem ferdî hem birlikte ülkeler bazında yaptıkları bu Vandallıkların herkes tarafından bilindiğinin farkında olsalar de kendi kafalarını resetleyemedikleri üzere, eski aletlerle eskimemiş cihazları baştan kurabileceklerine inanarak büyük hatalar yapıyorlar. Adaletli ve dostça yaşanacak tıpkı acun benzer iken silahlara harcanan erke ve ödenen paralar bukağı kabilinden boyunlarına dolandığında iş işten eski olacak. Devletler arası ve milel arası bütün denklik ve doğruluk ilkeleri çerçevesinde tartılı bir şekilde yeniden mensur edilmelidir. Tığ bu inşanın lacerem olacağını, nesir edilen dünyada yerimizin neresi olacağını kendi penceremizden araştırmak zorundayız.”

TBMM Başkanı Şentop, ilmî kongrelerin akademisyenler ve öğrenciler üzere çokça hayır icraat olduğunu dile getirdi.

Yaklaşık 9 milyon gencin faziletkâr tedrisat tahsili gördüğünü aktaran Şentop, şöyle konuştu:

“Sayısı 20 milyona mail herhangi bir kademedeki öğrencisini değişen çağın gereklerine göre milli ve milel arası konjonktüre göre yetiştirmeyi amaçlayan bire bir bakış açısına sahibiz. Eğitimde fırsat eşitliğini hayata geçirmiş, kız ve ayvaz bilcümle evlatlarını toplumun gelişimi amacıyla okullara yönelten devletimiz şuurlu nesiller tavlandırmak azmindedir. Gençlerimiz, dünyada yaşanan gelişmelere, dönüşümlere çıktı bigane değil ve bilgiye duyulmak çabucak elektronik beyin ve telefondaki biraz tıklamaya ilişkin hale gelmiştir. Alelhusus yıpranmamış acun düzenine geçişte yaşanacak bu kapalı zamanlarda, sakat ve yeniyi seçkin alanda yorumlayacak veri adamlarımızın görüşleri; siyasetten ekonomiye, tarihten psikolojiye insanımıza destek vermelidir.”

Tekirdağ Valisi Aziz Sebep, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Vicdanlı Delimsirek, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Yiğitlik birlikte programda konuşma yaptı.

Share: