Sulu Zırtlak, Harabati Yasası’nda farklılık yapılması çağrısında bulundu

Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dolunay Sulu Zırtlak, piyasada bedel istikrarının sağlanabilmesi ve esnafın korunması amacıyla Savruk Yasası’nda uymazlık yapılması çağrısında bulundu.

Limon, “Yıllarca zincir marketlerin esnaf ve sanatkar için dolayısıyla tutum için zılgıt olduğunu söyledik ve acilen savruk yasasının çıkartılmasını siyasilerden temenni ettik.

Ne eyvah ki, market yasası çıkmadı, çıkartılmadı. Maalesef çekirge sürüsü gibi memleketin her köşesine, köylere kadar giren, istihdama ayrımsız katkısı sıfır, vakit kaybetmeden yerel sermayeyi alıp götürücü zincir marketler elde ettikleri konuşu güçle hükümeti, devleti, sivil topluluk kuruluşu temsilcilerini, medya kuruluşlarını, gazetecileri zahir bir dille gözdağı etmeye başladılar.” dedi.

Esnafın nazik işletmelerle mücadelesinin sürdüğünü belirten Limon, “Nahak Yere rakiplik önlenerek piyasadaki aktör sayısının artması gerekiyor. Esnafımızla tüketicilerin korunması ve istihdamın farklı hale gelebilmesi için epey işletmelerin desteklenmesi lazım” diyerek konuştu.

Limon, zincir marketlerde uygulayım bilimi, tekstil, başmak, kozmetik, beyaz zehir yük, möble, halı, tezyifkâr ev aletleri, kırtasiye ürünleri, hırdavat malzemeleri kabilinden 70-80 çığır grubunun cümbüş alanına giren ürünlerin satıldığını, bunun bile piyasada haksız rekabet ortamı oluşturduğunu belirtti.

Söz konusu marketlerin bostan mobilyaları, kışın şita lastiği, antifriz ve sırça suyu, eğitim bilimi sezonunda kırtasiye ürünleri ve kurbanlığa kadar gelişigüzel şeyi sattıklarına dikkati çekti.

“Marketlerin sattıkları ürüne sınırlama gelmeli”

Bu marketlerin akarsu, deterjan, yağ kadar ürünlerde “fiyat birlikteliği” yaptığını kanıt eden Limon, bunun birlikte piyasada fiyatların artmasına etken olduğunu vurguladı.

Limon, zincir marketlerin sattıkları ürünlere sınırlama getirilmesinin yiyecek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Zincir marketlerde cep telefonu, beyaz pırtı, elektrikli karı aletleri kabil efdal meblağlı ve güvence dahiline alınması gereken ürünlerin bile satışı var.

Bu ürünlerin bakımı, servisi olup olmadığı, yabancı menşeli olup olmadığı kontrol edilmiyor. Genellikle piyasada gönül görmeyen ve bağan nitelikli mahsulat satılıyor.

Bu ürünler arızalandığında tüketiciler muhatap bulamadığı kadar güvence servisine ulaşamayan ya birlikte ulaştığı halde istediği vurdumduymaz dönüşü alamayan çokça sayıda mütemmim var.

Bu form durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olmadığı üzere sorunun çözümü noktasında birlikte işlevsiz kalıyor. Sattığı ürüne sahip çıkamayanlar o ürünü satmamalı. Hem tüketicinin mağdur olmaması hem de piyasanın dengesinin korunması için Düzensiz Yasası’nda yapılacak değişiklikle zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satabilmeli.” – ERZİNCAN

Share: