Şita öncesi yorgancılarda ciddi mücahede başladı

Konya’dahi günümüzde unutulmaya yüz markajcı mesleklerden biri olan yorgancılığı 53 yıldır ahali emeği ile fail Yüksek Turgutlu, şita aylarının yaklaşmasıyla denk yaptırmak isteyen vatandaşların havale vermeye başladığını söyledi.

unutulmaya beniz tutmuş yorgancılık mesleğinin sonuç temsilcilerinden olan 65 yaşındaki Mualla Turgutlu, Konya’nın Beyşehir ilçesinden hayranlık duyduğu işi öğrenmek amacıyla 11 yaşındayken İzmir’dahi kâin ağabeyinin yanına gitti. Balya dikimi işleyen hareket durumunda şakirt adına işe başlayan Turgutlu, 23 yıl kalfa yerine çalıştı. Mualla Turgutlu henüz bilahare Konya’ya taşınarak, biçim Selçuki ilçesi Kılıçaslan Mahallesi Bulak Sokak’ta kâin 20 metrekarelik hisse senedi yerini açtı. 53 yıldır benzeri yerde yorgancılık işleyen Mürtefi Turgutlu, “Eylül kocaoğlan geldi, yavaş yavaş kış hazırlıkları, düğün hazırlıkları başladı. 2 ayak tabanı kadar bu şekilde sürer. Elan sonradan bizim işlemler yavaşlar. Benim mesleğim zor amma savsaklamak paramız, mesleğimiz olunca print kıytırık seçmiyoruz. O yüzden elimizden geldiğince mahdut yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“Mesleğimi bayıla bayıla yaptığım için 18-20 yaşındaki gibi çalışıyorum”

Turgutlu, “Benim diktiğim yorganlar çok çalışma olduğu üzere mufassal sürüyor, averaj 7 veya 8 saat sürüyor ayrımsız balya dikimi. O üstelik bildirme çabuk çalışırsam o büyüklüğünde sürüyor, tabiatıyla bunu 2-3 saatte dikenler de var. Bu süre zarfında tedbir aşamamızda hemayar dikimi amacıyla güpür alıyoruz, yüzünü çatıyoruz, yününü atıyoruz, getirip tartıp kumaşa yünü doldurup sopalayıp dikim aşamasına geçiyoruz. Benim için süfli tahakküm oluyor, zorlanmaya başladım ama işimi istekle yaptığım için aklık oluyor. Ben 65 yaşına girdim ama mesleğimi bayıla bayıla yaptığım üzere 18-20 yaşındaki kabil çalışıyorum. Koşa yabanlık denk 700-800 liralık, biricik şahsiyet hemayar ise 600 lira” diye konuştu. – KONYA

Share: