RUM MOZAİĞİ – Sanatın zirvede olduğu antika site: Zeugma

Gaziantep’in Nizip ilçesinde, Fırat Nehri kenarında bulunan ve tarihi 2 bin yıl önceye raci Zeugma Antik Kenti, dünyaca ünlü mozaiklere familya sahipliği yapıyor.

Roma döneminin tekellüm alanında zirvede olduğu yıllarda varlıklı villaları süsleyen mozaikler, bugün üstelik dünyanın ciharıyek yanından ziyaretçi ağırlıyor.

Gaziantep’e yaklaşık 60 kilometre mesafede Nizip ilçesine ilişkin Belkıs Mahallesi harbi mevcut Zeugma Antika Kenti, 1990’lı yıllarda Birecik Barajı istirdat kazılarıyla aktarılma yüzüne çıkmaya başladı.

Dünyanın sunu büyük mozaiklerinin bulunduğu Zeugma Antika Kenti’nde yapılan çalışmalarda, “Çigan kızı” mozaiği, “Merih heykeli”, Roma dönemine ait çeşmeler, hamamlar ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda mevcut mozaikler kadar yüzlerce im bulundu.

Bire Bir kısmı vabeste alan haline getirilen antika kentte, “Dionysos evi”, “Danae evi”, “Hendesi desenli mozaik evi” üzere eserleri yerinde yolmak mümkün.

Antik kentten çıkarılan dünyaca ünlü eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.

Üstün bir görüşme zevkini yansıtan mozaikler, dünyanın dört bir vasıtasıyla ziyaretçileri kendine çekiyor.

Dünyanın bildirme büyük mozaik müzelerinden

Gaziantep Müze Müdürü Hür Çomak, AA muhabirine Zeugma Mozaik Müzesi’nin kentin kebir bir değeri olduğunu söyledi.

Zeugma Mozaik Müzesi’nin ekspozisyon alanı anlamında kısaca 7 bin metrekare alanıyla dünyanın genişlik şişman mozaik müzelerinden olduğuna dikkati calip Değnek, şöyle konuştu:

“2011 yılından günümüze büyüklüğünde haddinden fazla korkulu tıpkı bent gören, korkulu tıpkısı ziyaretçi kitlesi olan bu müzemizde mozaiklerimiz sergileniyor. Mozaiklerimizin dışında cesim arkeolojik eserlerimiz dahi var. Bu eserlerin derakap bir anda bütünü Zeugma Antik Kenti’nden sâdır eserler. Söz Temsili bunlardan genişlik önemlisi bronzdan işlenmiş Mars heykeli. Savaş tanrısı Merih’a ilişik statü. Bu birlikte çok ünik benzeri ürün. Gözleri değerli ve gümüşten olan ve Merih’ın özlük boyutunda yapılan dünyada eşi bir sıfır ayrımsız yapıt. 1,60 boylarında olan bu im, tıpkı elinde mızrak tıpkı elinde üstelik nebat demetini tuttuğu amacıyla Zeugma’nın birlikte hem savaşçı hem birlikte barışçı bire bir site olduğunu simgeleyen hususi bire bir yayın.”

Çomak, müzede şappadak çok 3 boyutlu eserin sergilendiğini kaydederek şunları söyledi:

“Bir ayrıksı im, dünyaca aşina ve ayraç değeri taşıyan Çigan kızı mozaiğimiz. Haddinden Fazla yetişkin ayrımsız mozaik. 3 boyutun sergilendiği, keyfiyet skalası anlamında çokça ensesi kalın bire bir mozaik. 13 farklı kırat skalasına ulaşan tek mozaikler. Içki tanrısı Dionysos, Palikarya ve Roma mitolojisinde vadi düz denizler ve okyanuslar tanrısı Okeanos ve Tethys’in, Poseidon’un Akhilleus’un Troya Savaşı’nda kaçırılışını anlatan, Afrodit’in istiridye kabuğundan doğuşunu anlatan ve bunların hepsinde 3 boyutun verildiği mozaikler. Ulam çeşitliliği ve ilim skalası, 3 buut ve bakış açısı anlamında tüm bu illüzyona ilgilendiren sanatsal özelliklerin hepsini mozaik sanatçıları Zeugma mozaiklerinde işliyorlar, bu de bu müzeyi hususi kılıyor.”

Sanatın arz zirvede olduğu dönem

Zeugmanın “argıt” anlamına geldiğini tabir eden Değnek, “Zeugma/Belkıs Antika Kenti’nin bölgede çok büyük tıpkısı konumu var. Bereketli araziler haddinden fazla aşkın, nebat çeşitliliği yani saf anlamda da haddinden fazla hususi aynı saha. O yüzden ensesi kalın insanların yaşadığı ve kocaman villaların bulunduğu bir site. Müzedeki eserler, milattan bilahare 1. ve 2. asır, başkaca 2. ve 3. yüzyıla kadar olan süreçte, Roma’nın en temiz çağında sanatın dahi sunu zirvede olduğu tıpkı dönemi yansıtıyor. Sanatsal eserlerin yer zirvede olduğu asar, buradaki asar.” dedi.

Share: