Pandemiden etkilenen makina imalat ve ihracat sektörü yeniden yükselişte

Dünyadaki uğraş ve pandemi gibi konuların soylu erki olarak eksiksiz sektörleri etkilediği biliniyor. Pandemi döneminde etkilenen sektörlerden biri dahi makina imalatı ve ihracatı olmuştu. Meşe Makina Kurucusu Mehmet Düz Akkök, sektördeki son durumu değerlendirdi. Beklentiler çerçevesinde, makina ve donatı yatırımlarının 2023 yılının ilk yarısında durağanlaşması, ikinci yarıda ise yeniden büyüme sürecine girmesi bekleniyor.

2022 yılı itibarıyla gâh olumsuzluklar olsa de dünya ve Türkiye’deki makina imalatı ve ihracatında ilerlemeler kaydedildi. Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) vasıtasıyla yayımlanan Makina İmalat Sektörü Türkiye ve Acun Değerlendirme Raporu’na göre, ülkemizin makina ihracatı 2022’nin geçmiş çeyreğinde yüzde 12,6 ve ikinci çeyreğinde yüzdelik 11,9 arttı. Yılın önce yarısında ihracat hacminde yüzdelik 12,2 ve nüsha bazında yüzdelik 1,5 artma görüldü. Rapora bakarak, acun ekonomisine ilgili beklentiler çerçevesinde, makina ve donatı yatırımlarının 2023 yılının evvel yarısında durağanlaşması, ikinci yarıda ise yeniden tahaccüm sürecine girmesi bekleniyor. Sektörde 25 yılı aşkın mühendislik tecrübesi bulunan Meşe Makina’nın Kurucusu Mehmet Yakınlarında Akkök bile sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“ÇALIŞMALARIMIZA HIZLA BITMEME EDİYORUZ”

Pandemi sürecinin makina sektörü üzere dayanabilen geçtiğini belirten Mehmet Güzel Akkök, “Makina imalat ve ihracatı, dünyadaki rastgele makule olumsuzluktan yalınç etkilenen ayrımsız bölüm. Alelhusus Rusya- Ukrayna savaşı, Çin’de baştan kapanma yaşanması, Türkiye’deki seçim süreci kadar konulardan etkileniyoruz. Gücük süreceğini umduğumuz sakinlik sonrasındaki döneme hazır olmak üzere, üretim ve Ar-Ge çalışmalarımıza serencam bir lahzada bitmeme ediyoruz. Meşe Makina adına Bursa Makina Fuarı’nda patentli Sac Düzleştirme Makinamız BAST’ı tanıttık. Mühendislik deneyimlerimizle istihsal sektörünün ihtiyacı olan makinalar geliştirmeye, bunların acun piyasasına sunulmasını sağlamaya çalışıyoruz. 14-17 Ara tarihleri arasındaki Bursa Makina Teknolojileri (BUMATECH) fuarına üstelik katılarak kullanılmamış makinamız BAST’ı Türkiye ve dünya piyasasına sunduk” diye konuştu.

AŞINMAYI AZALTARAK MAKİNANIN KULLANIM ÖMRÜNÜ UZATIYOR

“Ülkemizi makina imalatı ve ihracatı konusunda rastgele devir bire bir kadem öteye asmak üzere çalışıyoruz, bu doğrultuda Ar-Ge çalışmalarımızı çokça taraflı gerçekleştiriyoruz” diyen Akkök, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ar-Ge çalışmalarımızın aynı ürünü olan BAST Sac Düzleştirme Makinası üretim sektörünün ayrımlı alanlarındaki, alevlenmiş inikat, lazer geçim ve perfore sac işlemlerinde oluşan kusurların ortadan kalkması için kullanılan ayrımsız üstüvane düzleştirme teknolojisidir. Düzleştirme işlemleri sac eroin parçalarda oluşan iç gerginliği azaltmanın ardından düzleştirme sağlayarak eser üstünde yapılacak ahir işlemlerin kalitesini artırır. Soylu Erki, sıcaklık, görgüsüz kullanımlı ve çabuk prosedür gerçekleştirmesiyle antlaşma tasarrufu sağlayıcı makinanın, muamelat sonrası temizliği üstelik şipşak yapılabilmektedir. Dokunmatik ekran sayesinde, makina ayarları hassas ve yalınç namına programlanabilmektedir.”

Share: