Öğrencilerini, su borularından yaptığı sakat parkuruyla yarışlara hazırlıyor

ESKİŞEHİR’in Alpu ilçesinde, beden eğitimi öğretmeni Orhan Çipo (38), aralarında mevsimlik ekincilik işçisi ailelerin çocuklarının de vadi aldığı öğrencilerden oluşturduğu kız-ayvaz atletizm takımlarını, akarsu borularından hazırladığı sakat koşun parkurlarıyla yarışlara hazırlıyor. Çıpa, “Süreksizlik sorunu olan öğrencilerimizi atletizm sebebiyle okulumuza kazandırdık. Velilerimiz, mevsimlik ekincilik işleri bittikten sonra çocuklarını okula göndermeye başladılar. Yarışlara ise su borularından çocukların antrenmanlarda kullanacağı engeller yaparak hazırlanıyoruz” dedi.

Alpu Ortaokulu’nda beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda ekol müdürü namına görev yapan evli ve 2 bala babası Orhan Çıpa, 7 yıldır çalıştığı okulda aralarında sezonluk ekincilik işçisi ailelerin çocuklarının üstelik saha aldığı öğrencilerden kız ve koca atletizm takımı kurdu. Atletizm antrenörlüğü ve atletizm toprak hakemliği birlikte eden Çıpa, öğrencilerini su borularından hazırladığı sakat koşu parkurlarıyla yarışlara hazırlıyor. Haftanın belli günleri okula yaklaşık 500 metre uzaklıktaki ormanda koşun çalışmalarını işleyen öğrenciler, çim sahada ise antrenmanlarını tamamlıyor.

‘ÇOCUKLARIMIZI OKULA KAZANDIRDIK’Okullarında devamsızlık sorunu olan çok sayıda öğrencilerinin olduğunu tamlayan Çipo, “Okulumuzun öğrencileri genelde dezavantajlı bölgenin çocukları. Amacımız onları hayata kazandırmak, yetişek-öğretimlerini ıslah etmek ve vatanımıza, milletimize henüz yararlı sporcular olmalarını sağlamak. Bu çocukların kaybolmalarına ayn yumamayız. Bir şekilde kazanmamız gerekiyor. Bunun de yeryüzü iyi yolu eğitim bilimi-öğretimden ve spordan geçiyor. Bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Devamsızlık sorunu olan öğrencilerimiz vardı. Atletizm yardımıyla bunun önüne geçtik. Çocuklarımızı okulumuza kazandırdık. Velilerimiz, mevsimsel ekincilik işleri bittikten bilahare çocuklarını okula göndermeye başladı. Öğrencilerimiz bile okula isteyerek devam ediyor. Bu konuda ailelerinin üstelik desteği ile ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Onlarla gelgel duyuyoruz” dedi.’SU BORULARINDAN ENGELLER YAPTIK'”İlk geldiğim sene imkansızlıklar ve gereç eksiğimiz vardı. Öncelikle elimizdeki malzemeleri değerlendirdik” diyen Çıpa, şöyle konuştu: “Su borularından çocukların antrenmanlarda kullanacağı engeller yaptık. Okul sporları branşında yüksek atlama, sakat koşular, ince ve kısa vuzuh koşuları gibi birçok branşta öğrenci yetiştirmeye çalıştık. Dolayısı ile metin haddinden fazla gereç eksiğimiz oldu. Belediyenin imkanları ile kum getirttik ve okulumuzun alanına mufassal atlama sahası düz yazı ettik. Idman alanı namına ilçemizdeki spor tesisini kullanıyoruz. 7 senedir Alpu’üstelik meslek sporları takımları bünyesinde müsabakalara katılıyoruz. İl ve bölgesel düzeyde derecelerimiz var. Türkiye finaline sâdır meslek takımımız var. Atletizmi Alpu’evet yaymak, öğrencilerimizin sevmelerini ve mevki sporuna bu konuda kâr bulmak amacındayız. Bu konuda türlü çalışmalar yapıyoruz. Kaymakamlığımızın ve okulumuz idaresi ve özge öğretmen arkadaşlarımın destekleri ile bunu sürdürmeye çalışıyoruz. Öncelikle yer derecesi düzenlemek istiyoruz. Zira bizim rakiplerimiz oldukça ateş parçası. Rakibimiz olan okullar seçkin sene evvel üçte kürsüye çıkan takımlar olduğu amacıyla, biz dahi onlarla beraber uğraş etmeye çalışıyoruz. Amacımız elbette kim Türkiye şampiyonluğu ya bile en azından önceki üçe girerek, okulumuza tıpkı kupa kazandırmayı hedefliyoruz.”‘CİRİTTE ÇOKÇA İDDİALIYIM’7’inci sınıf öğrencisi Ayla Fer Ersoy (12), öğretmeninin sayesinde özgüven kazandığını belirterek, “Nasip kızlar takımındayım. Heyetiyle atmada mülk birinciliğim var. Şu an cirit oyunu atma ile ilgileniyorum. Ciritte çok iddialıyım. Önce Eskişehir’da el birincisi olmayı, sonradan Türkiye böke olmayı kafama koydum. Orhan öğretmenim çokça ongun biri, bana özgüvenimi kazandırdı. Türkiye şampiyonluğuna Orhan öğretmenim ile gideceğim” dedi.

8’inci dershane öğrencisini Osman Memiş (13) ise, “3 yıldır gülle atma sporu yapıyorum. Bu spora Orhan öğretmenimin teşviki ve becerilerime istinaden başladım. Bu sene yarışmalara katılacağım. Öğretmenimiz yarışmalara katılıp ongun derecelerle kendimizi gösterebilmemiz için çokça ceht gösteriyor. İleride hedefim gülle sporunun birlikte yazılım mühendisliği fethetmek. Bunun amacıyla çalışıyorum” diyerek konuştu.

Share: