Muş’un yaylalarında arıcılık işleyen ev âdem, mesleğin zorluklarını birlikte alay malay aşıyor

Muş’ta gelişigüzel konakladıkları yaylada arıcılık eden Ercan ve Emran Beyazyıldırım çifti, mesleğin zorluklarını dahi birlikte aşıyor.

Kentte 30 yıldır arıcılık işleyen Ercan ile çocuklarını büyüttükten sonraları eşine destek olmak üzere 5 yıl önceki mesleğe başlayan Emran Beyazyıldırım, ensesi kalın floraya erbap Muş’un yüksek plato ve dağlarında en birinci sınıf balı yayımlamak amacıyla çabalama gösteriyor.

Yazı Muş’un serin yaylalarında kışı üstelik Hatay’daki yaylalarda nâkil karı insan, müşterek vererek karşılaştıkları zorluklara göğüs geriyor.

Havaların ısınmasıyla Varto ilçesine merbut Tuzlu köyündeki 2 bin 40 rakımlı yaylaya bıraktıkları kovanlarda bal hasadına başlayan çift, bu yıl sakil yağışların etkisiyle verimli aynı hasat dönemi geçirmeyi bekliyor.

Beyazyıldırım çifti, yaylaya bıraktıkları 400 kovandan 4 titrem bal elde etmeyi hedefliyor.

“Eşimle erdemli rakımlı yaylalarda natürel bal üretiyoruz”

Ercan Beyazyıldırım, AA muhabirine, güzeşte yılın çok kurak geçmesi zımnında rekoltede nazik düşüş yaşandığını söyledi.

Bu yıl nebat çeşitliliğinin artmasıyla henüz fazla kitap elde etmeyi beklediklerini nâkil Beyazyıldırım, şöyle konuştu:

“Balımızın yüzdelik yüz kaliteli çıkacağını umuyoruz. Rızkımız üzere buradayız. İlk hasada başladık. Güzel tıpkısı rekolte bekliyoruz. Petek, karakovan ve halis bal ile tüketicinin karşısına çıkacağız. Propolis birlikte üretiyoruz. Eşim bundan sonra propolis ile ilgileniyor. Geçimimizi temin etmek ve tüketicinin akilane ürünle buluşması üzere elimizden geleni yapıyoruz. Eşimle efdal rakımlı yaylalarda tabii bal üretiyoruz. Bana rastgele konuda havari oluyor. Alay Malay çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Emran Beyazyıldırım ise 4 çocuğunun okuyup üniversite mezunu olduğunu, onların büyümesinden sonra eşine yardım etmeye başladığını söyledi.

Eşiyle aynı mesleği yapmaktan bahtiyar olduğunu dile getiren Beyazyıldırım, “Hem sağım zamanı hem üstelik bakım zamanı eşime apotr oluyorum. Sabahleyin kalkıp aile işlerini yapıyorum, yemeği hazırlıyorum, sonraları de eşimle arılığa geliyorum. Gelişigüzel çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umarım mebzul bire bir ürün elde ederiz. Bulunduğumuz bölgede çiçek çeşitliliği çok. Arılarımız bu sene evire çevire bal yaptı. Arılarımıza ve elde ettiğimiz yavru güveniyoruz.” dedi.

“Kentte 630 ton bal hasadı hedefleniyor”

Ekincilik ve Orman İl Müdürü Mehmet Dolaşma, arıcıların varlıklı bitki çeşitliliğine sahip Muş’un yaylalarını tercih ettiğini söyledi.

Bu sene yağışların üreticileri sevindirdiğini anlatan Devir, şunları kaydetti:

“Kentte 330 salt işletmesi bulunmakta. 52 bin 636 kovanımız var. 630 ton bal hasadının yapılması öngörülüyor. 2021 verilerine bakarak daha çok bal üretimi hedefliyoruz. Efdal yaylalarda kâin üreticilerimiz hasada başladı. Yaptığımız görüşmelerde kovandan averaj 12 kilo bal elde ediliyor. Arıcılarımıza bol ve artağan kazançlar diliyoruz.”

Share: