Mersin Ağacı haberleri… 14. Arsıulusal Turunçgil Kongresi 6-11 Teşrinisani beyninde Mersin Ağacı’de yapılacak

14. Uluslararası Turunçgil Kongresi 6-11 Teşrinisani ortada Sazak’birlikte yapılacak

Mersin Valisi Ulvi Hamza Pehlivan:

“Dünyada rastgele sene 140 milyon tonun üstünde narenciye üretiliyor”

“Bunun yaklaşık 5,5 milyon tonu Türkiye, bunun bile 1,5 milyon tonu Mersin’üstelik üretiliyor”

MERSİN – 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi, 6-11 Kasım tarihleri ortada Mersin Ağacı’üstelik yapılacak. Sazak Valisi Yüksek Hamza Pehlivan, kongrenin 14.’sünü Mersin’bile yapmanın gururunu yaşadıklarını dile getirerek, “Sonuç verilere bakarak dünya genelinde 140 milyon tonun üstünde turunçgiller üretiliyor. Bunun kısaca 5,5 milyon tonu Türkiye, bunun dahi 1,5 milyon tonu Sazak’da üretiliyor. Bu kongrenin Sazak’dahi yapılıyor olması istihsal rekoltesi ve kapasitesiyle iri tıpkı ilgisi olduğu ortadadır” dedi.

Teşrinisani ayında yapılacak olan 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi zımnında düzenlenen toplantıya, Mersin Valisi Mualla Hamza Pehlivan, Arsıulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Eksiksizlik Kaçmaz, kongre fen oturmuş üyeleri ile kongreye katkı sunanların temsilcileri katıldı. Toplantıda mütekellim Ilbay Pehlivan, 6-11 Teşrinisani tarihleri ortada Mersin Ağacı’in Uluslararası Turunçgil Kongresine ev sahipliği yapacağını söyledi. 1960’lı yıllara kadar uzanan, Amerika Birleşik Devletleri’nde tıpkısı bilgi şöleni şeklinde başlayıp sonrasında ayrı ayrı ülkelerde 4 yıl arayla yapılan bu kongrenin 14.’sünü Mersin’birlikte yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Güreşçi, “Turunçgil malumunuz narenciye namına dahi ifade edebiliriz. Portakal, mandalina, sulu zırtlak, greyfurt gibi meyvelerden oluşuyor ve içerdiği c vitamini, bereketli miktarda mineral ve lif yardımıyla herif sağlığı açısından de olağandan yüce benzeri yayın. Tüketimi de dünya genelinde çokça geniş. Öyle kim 190 ülkede turunçgiller üretimi yapılıyor. Elimizdeki sonuç verilere göre dünya genelinde 140 milyon tonun üstünde turunçgiller üretiliyor. Bunun tahminî 5,5 milyon tonu birlikte Türkiye’mizde üretiliyor. Ehil olduğumuz bu üretim hacmiyle dünyada 8, Avrupa’de birlikte 2. durumdayız. Türkiye’deki üretime veya Türkiye içindeki paya baktığımızda de Mersin ilimizin gerçekten haddinden fazla balaban bir oranda istihsal payına sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye’birlikte yaklaşık 1,5 milyon ton civarında limon üretimi var. Bunun yüzdelik 55’i, 850 titrem civarında sulu zırtlak üretimi ilimizde yapılıyor. Gene portakal, greyfurt, mandalina üzere ürünlerde dahi ya ikinci ya üçüncü sıradayız” diyerek konuştu.

“İlimize yakışan tıpkı aktiflik, kongre olacaktır”

Bu kongrenin Mersin Ağacı’de yapılıyor olmasının istihsal rekoltesi ve kapasitesiyle balaban bir ilgisi olduğunu vurgulayan Güreşçi, “Bu kurultay bu büyüklüğünde çokça istihsal yapılan ve devir haline gelen çiftçisiyle, paketleme pazarlamacısıyla, ihracatçısıyla bir hep olarak aynı kesim haline gelen ilimize ziyadesiyle yakışan ayrımsız etkinlik, ayrımsız kongre oldu, olacak. Bağımlı 4 yılda bir yapılıyor. 2028 yılında yapılacak kongrenin yeri de burada belli olacak. Fen adamları, haber insanlarının tabiatıyla katılımı saraka konusudur. Umumi kendisine ifham etmek gerekirse 500’e andıran bildirinin bu vesilesiyle paylaşılacağı beklentisi ve tespiti var. Tabiatıyla bu haddinden fazla mefret. Zira bu kongreler malumunuz sektöre ulama sağlamak için yapılıyor. Sektörün ilmî yaklaşımlarla, ortaya konan çalışmalarla, henüz da profesyonel yapıya kavuşturulması afiyet şartlarından tutun, istihsal şartlarından tutun, pazarlama şartlarına, pazara anlayış sürecine ve yer etkili, sunma sağlıklı ayrımsız şekilde pazara idrak şartlarına. süreçlerine büyüklüğünde bu icraat teorik bazda üstelik ortaya konuluyor. Bu paydaşlarıyla yansıtmak suretiyle tarladan sofraya büyüklüğünde uzanan sürecin daha de mübarek, etkili ayla getirilmesine üstelik iri önemli katkılar sunuyor. Bu kongremize Ekincilik ve Orman Bakanlığımız destek verdi” şeklinde konuştu.

Kongrenin peşi sıra Narenciye Festivalini yapacaklarını hatırlatan Güreşçi, “Zımnında bunu üstelik bilcümle gelişigüzel planladık. Bir canlılık diğer faaliyeti birlikte haddizatında desteklemiş olacak. Bilimsel icraat, uluslararası bire bir kurultay ve devamında birlikte zaten halkımızın katılımıyla, açık katılımlı tıpkısı festivalle adamakıllı bire bir final yapılacağına inanıyoruz ve bunun planlamasını bile hep gelişigüzel yaptık. Bu kongrede ve festivalde emeğe sabık herkese teşekkür ediyorum. Bilcümle halkımızı bu etkinliklere bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ilbay Güreşçi’ın konuşmasının arkası sıra Uluslararası Turunçgil Konseyi Başkanı Eksiksizlik Kaçmaz, kongre ile ilgilendiren lokma tatlısı yaptı. Ardından kongre marifet oturmuş üyeleri biricik bir tane söze alarak, düşüncelerini tabir etti.

Toplantının sonunda konuşmacılar gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Share: