KONYAALTI SAHİLİNDE AKDENİZ FOKU SÜRPRİZİ

DÜNYADAKİ nüfusu tahminî 750, Türkiye’de ise 100- 110 duygusal olduğu düşünülen Akdeniz fokundan 2 birey, geçmiş periyot Konyaaltı sahilinde kıyıya çokça andıran noktada görüldü.

Dünya Doğayı Himaye Birliği’nin (IUCN) en ciddi seviyede nesli od altındaki çeşitler beyninde mevcut Akdeniz foklarının sunu kocaman hayat alanlarından biri Antalya sahillerinde, 2 fert da eski çağ Konyaaltı sahilinde kıyıya 5-10 metre yakınlıkta görüntülendi. Akdeniz foklarını görüntüleyen Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksek Ardahan, seçme periyot sabahleyin aktarılma doğumunda sahile gittiğini belirterek, “Gene sabahleyin er sahile gitmiştim. Dolaşma doğumunun kısaca muallel saat sonrası 08.00’e makul 2 Akdeniz foku dikkatimi çekti. Ego dahi şaşırdım onları gördüğümde. Kısaca eksik saat sahilin 5-10 metre açığında raks mesabe üzere görüntüler verdiler. Bağımlı insanlar birlikte vardı ve afiyetle izledik sonraları da kaybolup gittiler” dedi.

DÜNYADADAKİ CAN 750 BİREY

33 yıldır Türkiye kıyılarında nesli kızdırma altındaki Akdeniz fokunu, yaşam alanlarıyla gelişigüzel arkalamak için mücadele veren Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD-AFAG) uzmanlarının verilerine göre, türün dünyadaki nüfusu kestirmece 750 can. Türkiye’da dahi 100-110 Akdeniz foku olduğu düşünülüyor. 4 temel ülkede; Akdeniz’üstelik Türkiye ve Yunanistan, Şarki Atlantik’te ise Portekiz Madeira Adası ve Moritanya dirim alanları. Karadeniz’birlikte ağız ağıza bulunmayan olan türün Türkiye’deki hayat alanları ise Akdeniz ve Ege kıyıları.

EN IRI SAV BETONLAŞMA

Uzmanlara bakarak, Türkiye’dahi tabii hayat alanlarının yer yüce namevcut olma nedenleri ise betonlaşma ve kayırıcı baskısı altına girmesi. Temas yere stabilize ve asfalt defa yapımı, yazlık, kooperatif evler ve betonlaşmaya el açıyor. Bu nitelik çabucak Akdeniz foklarını değil dokunulmamış kıyıdaki ayrıksı deli dolu türleri, yetenekli kuşlar, orfoz, deniz çayırları, caretta carettaları pahal etkiliyor.

Akdeniz foklarının namevcut olmasının 5 nedeni dahi şöyle sıralandı:

‘Yüzde 80 adına kıyıların betonlaşması ve insan baskısı. Yüzdelik 20; farklı faktörlerde eksperlik konusu olmamasına rağmen bazen tabiat korumacılar yoluyla deniz içindeki mağaralara verilen rahatsızlıklar, kasti adına veya balıkçı ağlarına takılarak öldürülmeleri, bahir trafiğinin artması, deniz kirliliği.”

Share: