Konaklama vergisi 1 Ocak’ta yürürlüğe giriyor! Yüzde 2 alınacak

Gelir İdaresi Başkanlığı henüz evvel ertelenen ve 1 Eş 2023 tarihinde yürürlüğe girecek konaklama vergisinin zahir uygulanacağına dayalı tebliğ taslağı hazırladı.

KONAKLAMA VERGİSİ YÜZDE 2 ORANINDA ALINACAK

Konaklama vergisinin hangi konaklama türlerinden alınacağı üstelik muhtemelen oldu. Otel, motel, dinlence köyü, pansiyon, apart otel, termal kuruluş, misafirhane, yayla evi kamping kadar tesislerden yüzde 2 oranında rüşvet alınacak. Bunların dışında Cumhurbaşkanının, bu oranı bire bir katına büyüklüğünde artırma, yarısına büyüklüğünde indirme, bu sınırlar içinde değişik oranlar belirleme etme yetkisi bulunuyor. Buna göre, lazım acentalar üzerinden gerekse direkt konaklama tesisleri yoluyla sunulan hizmetlerde, hizmetin konaklayana sunulması alacak alınmasına kez açacak.

HEDİYE ADIYLA VERİLEN KONAKLAMA HİZMETLERİ BIRLIKTE VERGİYE TABİ OLACAK

Diğer yandan tesisi işletenlerin ve yakınlarının yahut pres personelinin konaklama hizmetlerinden müft olarak yararlandırılması üstelik vergi alınmasını gerektirecek. Antrparantez sair şahıslara teşvik, eşantiyon, bağış, tanıtım ve tıpkısı esma altında bedelsiz yerine konaklama hizmetleri sunulması hallerinde dahi alacak uygulanabilecek. Konaklama tesisi bünyesinde, etkin kasılma personelinin yalnızca öz kullanımı amacıyla tahsis edilmiş yerlerde gecelemesi bu kapsamda değerlendirilmiyor.

KONAKLAMA TESİSİ BÜNYESİNDE VERİLEN GELIŞIGÜZEL HİZMET VERGİYE DAHİL

Konaklama tesislerinden rüşvet alınması hususunda öne çıkan ayrıntılardan biri de kamp alanlarında konaklayanların ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılayıp karşılamaması yahut gecelemenin, işletmeye ilgilendiren olsun olmasın çadır, deri-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov üzere ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemeyecek olması. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte oturmak kanalıyla konaklama tesisi bünyesinde sunulan sair cümle hizmetler konaklama vergisine tabi olacak.

Vergiye tabi olan özge hizmetler ise, geceleme hizmetiyle alay malay idrak adına pazarlanmak ve/veya kapmak yoluyla konaklama tesisi bünyesinde sunulan yiyecek, içmece, aktivite, canlılık hizmetleri ve havuz, spor, termal ve aynı alanların kullanımı kabil alanları kapsıyor.

Aynı zamanda oda+kahvaltı, muallel pansiyon, cemi pansiyon, rastgele madde dahil, ultra seçkin şey karışma ve benzeri esma altında pazarlanan ve/veya satılan ve yapılış bünyesinde geceleme hizmetinin yanında zekâ kapsamında verilen parçalanmamış hizmetler verginin konusuna girecek. Bu hizmetlerin bedeli antrparantez fiyatlandırılsa birlikte vergiye bağımlı olacak.

Share: