Kerem desteğiyle besiciliğe başlayan bozuk hükümlü üretime katkı sunuyor

Erzurum’dahi eski mahkûm Nüsret Arslan, denetimli serbestlik sürecinde başvurduğu “Engelli ve Eski Hükümlülere Müteveccih Teberru Desteği Projesi”yle devletten aldığı bağış yardımıyla başladığı besicilikle üretime yardım sağlıyor.

Bir suçtan ukubet alan ve cezaevinden boşaltma olduktan sonra ailesinin geçimini sağlamakta ağırbaşlılık zihayat 63 yaşındaki Aslan, Doğruluk Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) hisse senedi birliğiyle düzenlenen “Engelli ve Sakat Hükümlülere Müteveccih Hibe Desteği Projesi”ne başvurdu.

Hazırladığı projeyle devletten 53 bin 650 lira mevhibe düz Arslan, Yakutiye ilçesine sınırlanmış Halas Mahallesi’nde 6 kocabaş efsanevi alarak besiciliğe başladı.

Kendi işletmesini kuran ve hayvanlardan elde ettiği süt, yağ ve peyniri satarak geçimini sağlayıcı 3 yavru babası Arslan, 1,5 yılda hayvanlarından 3 buzağı elde etti.

Denetimli Azadelik İl Müdürü Mehmet Ofluoğlu, gazetecilere, kişileri başı yerde davranışa iten faktörlerin başında avarelik ve sosyo-konuşu yoksunlukların geldiğini söyledi.

“172 sakat hükümlümüzün özlük işini kurmasına açkı olduk”

Denetimli Serbestlik sistemine tabi olan hükümlülere yönelik mütenevvi eğitim, düzeltme ve rehabilitasyon çalışmaları yürüttüklerini belirten Ofluoğlu, “Bu çalışmalardaki amaçlarımızdan biri, hükümlüleri yakından ayırt etmek, onların gerekseme, ilgileri ve mesleki yeteneklerine dönük yönlendirmede düşmek. Bu dideban tığ Erzurum Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü kendisine 2017’den itibaren 172 sakat hükümlümüzün kendi işini kurmasına ve işinin patronu olmasına çevirgeç olduk.” ifadelerini kullandı.

İŞKUR İl Müdürü Abdulkadir Bahtiyar ise işe kumpas noktasında gravite çektikleri dezavantajlı gruplar ortada bozuk hükümlülerin dahi düzlük aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Nüsret Aslan bile projesini bize Denetimli Serbestlik aracılığıyla iletmiş, projesi önce İl Müdürlüğünden sonradan birlikte Umumi Müdürlükten onaylandıktan sonra 53 bin 650 lira ödeneği tahsis edildi ve işini burada gerçekleştirdik. Arz azından öz işinin patronu reşit oldu. Amacımız burada insanların yalnız tıpkısı bakım akdine tutkun kendisine istihdam olması değil kendi işini kurması ve kendi işinin patronu olması. Erte işletmesini büyüttüğü ahit burada değişik kişileri birlikte istihdam ettiği devir bizim üzere ayrıca benzeri eklenmiş ayar olacak. Zımnında bu projeleri önemsiyoruz.”

Nüsret Aslan bile projeyi İŞKUR’dan duyduğunu anlattı.

Çalışma yapıp projeye başvuru yaptığını belirten Aslan, “Sınavlara girdim, atıfet desteği aldım ve işimi kurdum. Bu işe geçen sene temmuzda başladım. 6 düve aldık. Hayvanları aldıktan sonra bakımlarını yaptım, deminden 3 kesim üstelik danam var. Çarkıt hükümlüler bu projeye başvursunlar, zat işleri tamam, onlara benzeri atlatmak kapısı açılır. Benim bile öz işim oldu, uğraşıyorum, ekmek parası çıkarıyorum, çoluk çocuğuma bakıyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Share: