Kar düşmeyen Çankırı’da çiftçilere kuraklık uyarısı: ‘Mutlaka kuraklık sigortası yaptırın”

Kar düşmeyen Çankırı’de çiftçilere yağışsızlık uyarısı: ‘Mutlaka yağışsızlık sigortası yaptırın”

ÇANKIRI – Çankırı’bile güz ve şita mevsiminde muhtemel yağışların düşmemesi sebebiyle kuraklık yaşanıyor. Yaşanan kuraklıkla ait açıklamada kâin Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, rüşvet ve buğdayın çimlenmesinden sevgili yaşandığını belirterek, “Yaşanabilecek olumsuzluklara alın üreticilerin nasıl kitap ve susuzluk sigortası yaptırmalarını tavsiye mektubu ediyorum” dedi.

Çankırı’üstelik sonbahar ve kış mevsiminde muhtemel yağışların düşmemesi cihetiyle kuraklık yaşanıyor. Yağışsızlık cihetiyle, sonbaharda ekilen arpa ve buğdayların köklerinde sararma yaşanmaya başladı. Kuraklık cihetiyle ekincilik arazilerince incelemelerde bulunan Çankırı Ekincilik Odası ekipleri, ekili ürünlerin çimlenmesinde dahi sevgili yaşanmaya başladığını tayin etti. Yaşanan kuraklıkla ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, yağışların canlı olmaması yerinde kuraklığın ekincilik alanlarını heybetli şekilde etkileyeceğini söyledi.

“İlimiz şu anda Türkiye’nin en kurak şehirleri arasında düz almaktadır”

Çankırı’nın yeryüzü kurak iller arasında düzlük aldığını tabir fail Gamzeli, “Kuraklığı, bütün dünyada olduğu gibi ilçemizde üstelik vahim tıpkı şekilde yaşamaya başladık. İlimiz şu anda Türkiye’nin yer kurak şehirleri ortada yer almaktadır. İlimizde, Teşrinievvel, Teşrinisani, aralık ve Ev aylarında kar ve yağmur düşmemesi cihetiyle ilk teşrin alanlarımızda buğday ve arpa çıkışlarını aksi etkilemiştir. Önümüzdeki günlerde muhtemel yağışlar gerçekleşmezse üretimi ve üreticilerimizi yumruk eyyam beklemektedir. İlimiz ekincilik alanlarının yeterince yağmur alamaması ve albeni sıcaklıklarının zaman normallerinin üstünde seyretmesi sebebiyle yaptığımız toprak kontrollerinde, gâh ekili alanlarda çimlenmede sevgili olduğu, köklerde sararma meydana geldiğini gördük. Yağışsız güzeşte temas dönme bizi kuraklığa akla yatkın götürüyor” dedi.

“Susuzluk sigortası yaptırmalarını tavsiye ediyorum”

Çiftçilere uyarılarda kâin Gamzeli, “Şita yağışlarının yanında Mart, April ve Mayıs ayındaki yağışlar üstelik kışlık yağışlar açısından elan dahi mehabetli ayla geldi. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışların yeterince gerçekleşmemesi durumunda ekimleri gerçekleştirilecek farklı ürünler için birlikte kapalı bire bir döneme girebiliriz. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde yağışsızlık riski oldukça artmaktadır. Yaşanabilecek olumsuzluklara alın üreticilerin mutlak yapıt ve susuzluk sigortası yaptırmalarını referans ediyorum. Tekmil üreticilerimizin sigortalardan faydalanabilmesi için sigorta fiyatlarındaki ululuk katkısının arttırılması sağlanarak üreticilerimizin ödeyebileceği hale getirilmesini irade ediyoruz. Köy bazlı kuraklık sigortasının parsel bazlı adına değerlendirilerek kullanılmasını istiyoruz” diyerek konuştu.

Share: