İzmir haberi! Tire’nin yerleşik dokumasını aktarmak üzere ABD’den İzmir’e gelip tezgah başına geçti

ABD’birlikte moda tasarımı konusunda erdemli lisans özne 23 yaşındaki Kyra Zapf, Osmanlı’da padişah kaftanlarında bile geçer 5 yüzyıllık geçmişe topluluk “Tire beledi nesiç” tekniğini işin ustasından hıfzetmek için İzmir’in Tire ilçesinde tezgahın başına geçti.

???????Jakarlı yerine tanıdık İngiliz nesiç tekniğinin atası adına akseptans edilen, koşa yönlü dokunması zımnında birlikte diğerlerinden ayrışan beledi dokumasının Tire’deki geçmişi 16. yüzyıla büyüklüğünde dayanıyor.

Teknolojinin gelişmesi ve sair nesiç türlerine bakarak henüz tahakküm öğrenilmesi zımnında hem idareci hem tezgah sayısı azalan tekstil türü, 2020’de Türk Patent ve Işaret Kurumunca “Tire Beledi Dokuması” ismiyle tescillendi.

Beledi dokuması, 24 çerçeveye 13 pedalla komuta edilebilen tezgahlarda dokunuyor. Bu tezgahlarda ortaya sâdır tekstil, dayanıklılığıyla dikkati çekiyor.

Yerleşik dokumasının akıbet ustalarından Saim Bayrı’nın torunu Nurefşan Yaykal üstelik KOSGEB desteğiyle açtığı atölyede bu kültürü ve tekstil tekniğini yaşatmaya çalışıyor.

ABD’da Puget Sound Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümünde erdemli lisans özne ve bu konuda çalışmalar örümcek Kyra Zapf, sabık sene Anadolu Ajansı eliyle hazırlanan “Dedesinden öğrendiği beledi dokumayı gelecek nesillere aktarıyor” başlıklı haberi okuyunca sosyal iletişim araçları üzerinden Yaykal’a ulaştı.

Çeşitli ülkelerde unutulmaya beniz tutmuş değişik dokuma teknikleriyle ilgili tetkikat fail Zapf, yerleşik dokumayı sanmak için ABD’den Tire’ye geldi.

Yaykal’dan dokumayla ilgilendiren teorik ve kılgılı dersler alan Kyra Zapf, tezgahta çeşitli mahsulat tasarlıyor.

Zapf, AA muhabirine, ABD’de 5 yıldır kostüm tasarımcılığı yaptığını ve tekstilin tarihiyle bile yakından ilgilendiğini söyledi.

Tire beledi nesiç tekniğini bir haberde gördüğünü ve bunun üzerine Yaykal ile iletişime geçtiğini anımsatan Zapf, şöyle konuştu:

“Etraflı süredir ayrımlı oluşum teknikleriyle ilişkin çalışmalar yapıyorum. Bunun amacıyla ayrımlı ülkelere gittim. Türkiye bu anlamda müzakere ettiğim 7. mevki oldu. Yaklaşık 6 aydır yolculuk ediyorum. 13 pedalla kumanda edilebilen beledi yapı tekniği tezyifkâr çokça ilginç aynı formül. Her tekniğin kendi zorluğu oluyor ama bu tezgahta strateji etmeniz gereken tıpkı sürü madde var. Bu oldukça avcı. Şimdiye büyüklüğünde 7-8 oluşum tezgahında çalıştım fakat bu berenarı özel. Tarihi dokuma teknikleriyle teknolojiyi bütünleştirmeyi amaçlıyorum.”

“Dokumalara bildik ama biraz zorlandı”

Nurefşan Yaykal bile dede mesleği yerleşik dokumasını keyiflendirmek ve öğretmek için çalıştığını dile getirdi.

Rum Ajansının sabık yıl yaptığı haberin peşi sıra elverişsiz içi ve dışından haddinden fazla sayıda olumlu dolaşma aldığını anlatan Yaykal, Kyra Zapf’ın de bu şekilde kendisine ulaştığını söyledi.

Zapf ile geçmiş sosyal medya üzerinden yazıştıklarını vurgulayan Yaykal, sözlerini şöyle tamamladı:

“Buhar Olmak üzere olan dokumaları keyiflendirmek üzere çalışmalar yaptığını söyledi. Ayrıntılı süre bununla ilgili paylaşımlarda bulunduk, sonrasında 10 günce terbiye için Tire’ye geldi. Beş Altı gündür icraat yapıyoruz, gayet fena hâlde gidiyor. Doğrusu dokumalara bilinen ama biraz zorlandı. Bugüne kadar gördüğü dokumalardan biraz daha ağdalanmış tıpkısı herkes olduğunu anlattı. Dokumayı bildiği amacıyla daha aceleci ilerliyor. Yaptığı ürünleri mostra yerine götürecek. Üste elan sonradan benzeri betik yazmayı düşündüğünü ve buna düz vereceğini anlattı.”

Share: