Gabar Dağı’ndaki yer yağı üretim çalışmaları alarga görüntülendi

Şırnak’ın Gabar Dağı eteklerinde Türkiye Petrolleri Çok Ortaklı Ortaklığınca (TPAO) yürütülen petrol üretim çalışmaları alarga görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Meyan 2022’da Gabar Dağı’nda 150 milyon varillik kemiksiz petrol rezervine ehil düzlük keşfedildiğini, 2022’birlikte karada yapılan yeryüzü şişman 10 keşiften biri olan bu sahadaki çekince değerinin kestirmece 12 bilyon dolar olduğunu açıklamasının arkası sıra bölgede çalışmalar aralıksız sürüyor.

Şırnak’ın İdil ilçesinde 2019’da PKK’lı teröristlerce tuzaklanan halk yapımı patlayıcıya engelleme sırasında meydana gelen patlamada şehit olan Gedikli Esame Enerjik’in isminin verildiği bölgede, petrol üretimi koyu şekilde devam ediyor.

Terörden temizlenen Gabar Dağı eteklerindeki Akçay ve Kayaboyun köylerinin bulunduğu bölgede ölçülü icraat helikopterden görüntülendi.

“Yer Yağı ile arazilerimiz ayar kazandı”

Kayaboyun Köyü Muhtarı Kağan Vural, AA muhabirine, “Petrolün bulunmasıyla akıbet 1 yılda arazilerimiz derece kazandı. Örneğin 10 bin olan dönüm bedeli şu an 30 bin liralık oldu.” dedi.

Karye halkının haddinden fazla keyifli olduğunu belirten Vural, “Yıllardır haddinden fazla sakametli tıpkısı ortamda yaşadılar. Petrol onlara düş oldu. Çocuklarımız vaktiyle külliyen tüfek seslerinden yataklarından ağlayarak uyanıyorlardı. Deminden ise gayet mutlu ve huzurluyuz. Emeği geçen herkese bitmeyen teşekkürname ederiz.” diyerek konuştu.

İki yıl öncesine büyüklüğünde arpa, buğday ve yulaf ektikleri arazilerden şimdi petrol çıktığını dile getiren Vural, bunun mutluluğunu yaşadıklarını tabir etti.

“Bölgemiz, bizim için nazik tıpkı nimet”

Üç sene ilk yapılan sismik araştırmalardan bilahare köylülerde aynı beklenti oluştuğunu anlatan Vural, şunları söyledi:

“Köy halkı kendisine bu gelişmeden mutluyuz. Herkeste tıpkısı cümbüş var. Bundan Sonra köye petrol tankerleri geliyor. Yıllardır bu huzuru ve mutluluğu bekliyorduk. 30 yıldır bunun özlemini yaşıyorduk. Binnetice gerçekleşti. Ihtimal üstelik vatandaşın duası akseptans oldu. Bölgemiz, bizim amacıyla nazik benzeri nimet. Ülkemizin ekonomisi amacıyla üstelik evire çevire bire bir evolüsyon. Zaman havza kaliteli petrolle patırtılı getiriyor.”

Köylülerden Şahiye Edis da petrolün köylerinde çıkmasının mutluluğunu yaşadıklarını, bunun bölgeye ve köye yararlı olacağına inandığını belirtti.

Edis, “Çocuklarımız batıya gidip çalışacağına burada yapılacak tesislerde aksiyon bulur. Daha geçmiş buralarda hep çatışma vardı, huzurumuz yoktu. Demincek çok güvendeyiz. Eski kötü eyyam geride kaldı. Petrolün çıkmasıyla buralar daha fena hâlde olacak.” ifadelerini kullandı.

“Yer Yağı insanlara hareket kapısı olacak”

Akçay köyünde tüvana Nimetullah Tanrıverdi birlikte ilk teşrin yaptıkları alanların altındaki zenginlikleri aritmetik edemediklerini söyledi.

TPAO’nun çalışmalarıyla köylerindeki bereketi anladıklarını belirten Tanrıverdi, şunları kaydetti:

“40 yıldır buradaki insanlar çok yara çekti. Çıkan petrolün havza ve kente balaban avantaj getireceğini düşünüyoruz. İnşallah petrol buradaki insanlarımıza hisse senedi ve SERPMEK olur. Daha evvel buradaki gençler mevsimlik iştirakçi olarak apayrı illere gidiyorlardı, imdi sunu nazik hareket yanı başımızda. Bunun onlara hisse senedi kapısı olacağını rüya ediyoruz. Yer Yağı insanlara aksiyon kapısı olacak.”

TPAO’nun Twitter hesabından 31 Ara’ta yapılan paylaşımda, Türkiye’nin sunma çokça üreten yer yağı sahasının daha çok Şırnak’ta olduğu belirtilerek, “Şehit Esame Acara-7 kuyusu 1,613 vpe (varil yer yağı muadil) arttırma üretimle mecmu 7 bin 714 vpe günlük üretime ulaştı.” ifadeleri kullanılmıştı.

Share: