Çocuğun tempo söylerken zorlanması ses bozukluğuna meni edebilir

Ses bozuklukları rastgele hangi büyüklüğünde cesim sorunuymuş kadar görünse da epidemiyolojik veriler, çocuklarda curcunalı bozuklukları yaygınlığının tek de birkaç olmadığını gösteriyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aydın Bozkurt, “Gösterişli curcunalı, çatallı, katışık, boğunuk gürültülü, yaşıtlarından ve cinsiyetinden beklenenden değişik olacak şekilde sesinin ayrıntılı veya sorumluluk olması, nağme söylerken sesinin kısılması üzere durumlar gürültülü bozukluğunun başlıca belirtileridir” dedi.

Çalışmalar çocuklarda yüzde 1 ila yüzde 23.4 beyninde mütebeddil oranlarda patırtılı bozukluğu bulunduğunu ortaya koyuyor. Çocuğun sesinin yaşına, cinsiyetine bakarak uygun olmayan ayrıntı evet üstelik kalınlıkta olması, normalden henüz kısık ya de yüksek olması ya da konuşurken zorlanarak boğuk ya dahi mağşuş aynı gürültülü tonuyla konuşması kabil durumların çocukta ses bozukluğunun göstergesi olduğunu söyleyen Kulak Büyüklenme Derbent Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fer Bozkurt, patırtılı bozukluğunun altında strüktürel ayrımsız sebep varsa bizatihi düzelmesini beklememek gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLARDA PATIRTILI NİYE BOZULUR?

Çocuklarda anadan doğma mevrut gürültülü bozuklukları olabileceği gibi daha sonrasında hatalı patırtılı kullanımı alışkanlıklarına vabeste olarak patırtılı bozuklukları görülebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak, Büyüklenme, Derbent Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Berrak Bozkurt’un verdiği bilgiye bakarak, anadan doğma gelen gürültülü hastalıkları gürültülü teli kisti, gürültülü tellerinin erkin kenarlarında oluk şeklinde halel yapan sulkus vokalis, doğum sırasında olabilecek zorlanmalara merbut bir tane veya koşa taraflı curcunalı teli felçleri namına sıralanıyor. Sonradan gelişen patırtılı hastalıklarının başında ise patırtılı teli nodülleri geliyor.  Okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde16’sında curcunalı teli nodülünün görülebildiğini belirten Op. Dr. Vuzuh Bozkurt, ‘Diğer sık görülenler ise ahtapot ve kist üzere hayırhah kitleler, ödem, larenjit, kas yüklülük disfonisidi’ diyerek konuştu.

BU ŞİKAYETLER SESTE SAV OLDUĞUNA İŞARET EDİYOR

Bu çocukların yaşadıkları mesail dolayısıyla evde, okulda yahut arkadaşlarıyla birlikteyken konuşmaya cebin isteksizlik gösterebildiklerini belirten Op. Dr. Ziya Bozkurt, gürültülü bozukluklarının başlıca belirtilerini şöyle sıraladı:

“Ağırbaşlı patırtılı, çatallı, intizamsız, boğuk gürültülü, yaşıtlarından ve cinsiyetinden beklenenden farklı olacak şekilde sesinin tafsilatlı yahut gravite olması, konuşurken yorulması, konuşurken giderek sesinin kısılması ve bozulması, sabah kötü tıpkısı sesle uyanması, sesinin çağ içre açılması, nağme söylerken sesinin kısılması, bozulması, zaman alıp verirken hırıltılı duyulması ve haddinden fazla konuştuktan bilahare boğazında ağrı, yanma, inkıraz hissetmesi olarak söylenebilir.”

NEDENİNE GÖRE GÖRÜLME YAŞI DEĞİŞİYOR

Kalıtım Bilimi nedenli problemlerin çocuğun konuşmasıyla birlikte kendisini göstermekle birlikte, hele sesin biberli kullanımına tutkun sorunların ekol döneminde arttığını söyleyen Op Dr. Vazıh Bozkurt, sözlerine şöyle devam etti:

“Curcunalı bozuklukları her ahit kendinden geçmez. Bu durum alttaki yatan sebebe ilişkin yerine değişken. Sesimizin oluştuğu hançere yapımız tahaccüm ile bu arada değişim gösterir ve ergenlikle bu arada oluşumunu tamamlar. Eğer gürültülü bozukluğu bu gerilişimin bire bir sonucu kendisine geçici tıpkı dönem üzere oluşmuşsa düzelebilir. Amma şayet yapısal bire bir mesele varsa bu ebat bizatihi düzelmeyebilir. Zımnında zamanında hekime gitmek mehabetli.”

SESTEKİ ÜLKÜ 2 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA HEKİME BAŞVURULMALI

Sesteki sorunun iki haftadan teferruatli benzeri süredir bitmeme yazar; günlük yaşamını, iletişimini, akademik başarısını ve toplumsal etkinliklere katılımını bozuyorsa bu durumda yalnız hekime başvurulması gerektiğine işaret fail Op. Dr. Ziya Bozkurt tedavi yaklaşımıyla ilişik şu bilgileri verdi:

“Eğer curcunalı problemi çocuğun günce yaşamını, iletişimini, akademik başarısını ve içtimai etkinliklere katılımını bozuyorsa bu durumda tedavi gerekir. Eğer etken sesin kötü kullanımına kapalı ise bu çocukların tedavisinde genişlik yetişkin nokta çocuğa patırtılı hijyenini öğretmekten mergup. Lazım durumlarda şalter ve danışma terapistine yönlendirilerek curcunalı terapisi verilerek tedavi edilirler. Eğer sorunun kaynağı anatomik bozukluklar yahut kist ve ahtapot kabilinden ayrıksı düz kaplayan oluşumlar ise bu durumda ara sıra bunların cerrahi tedavileri gereklidir.”

Share: