Balıkesir’in Nem ilçesinde çeltik üreticileri ile sektör paydaşları tıpkısı araya geldi

Türkiye’de çeltik üretiminin kebir merkezlerinden olan Balıkesir’in Gönen ilçesinde ‘Çeltik Tarla Günleri’ etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Nem Kaymakamı Dr. Aslan Mahdut, Balıkesir Milletvekili Güç Subaşı, Gönen Belediye Reisi İbrahim Palaz ve Agrobest Grup Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eroğlu’nun beraberinde çok sayıda iş insanı ile çeltik üreticisi katıldı. Yüzlerce çiftçiyi devir temsilcileri ile tıpkı araya getiren etkinlikte, Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında düz kayran İzmir merkezli Agrobest Kol yoluyla yapılan inovatif ekincilik çalışmaları dikkat çekti.

“ÇELTİKTE VERİM ARTIYOR”

Çeltik tarımına yaptığı katkılardan belde kamuoyunda ‘Çeltiğin Babası’ namına anılan Agrobest Grup Nebati Istihsal ve Araştırı Müdürü Dr. Halil Sürek, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin aynı tarım ülkesi olmasına rağmen potansiyelini yeterince değerlendiremediğini söyledi. söz konusu potansiyelden daha fazla nüfuz etmek namına çalıştıklarını belirten Sürek, “Çeltik çeşitliliğinde ve verimde ülkemiz belli bir seviyeye geldi. Dekar başına 800 kilogram ürün ortalamasına ulaştık. Osmancık pirincini geliştirilmeden ilk bu ürün 500-550 kilo civarındaydı. Osmancık çeşidi ile gelişigüzel dekar başına ortalama 250-300 kilo ürün artışı yaşandı. Bu artışta kalıtım bilimi hakikat çalışmalarının yanı sıra çiftçilerimizin çağdaş tarım uygulamaları ve uygulayım bilimi kullanımını artırmasının birlikte katkısı oldu.” dedi.

SÜREK: YERLİ, SERTİFİKALI ÇOCUK KULLANALIM

Yerli çocuk kullanımının çabukça yayıldığına dikkat calip Dr. Halil Sürek, “Bundan 40 sene evvel ülkemizde herhangi bir tohumluk istihsal programı yoktu. İtalya’dan soy sop ithal ediyorduk. Şu anda ülkemizde almanak 12 bin titrem civarında evcil döl kullanımı var. Burada çiftçilere tavsiyem, yerel sertifikalı tohumları kullansınlar. Alelhusus çor ve zararlılar üzerine bu yeğleme şişman tıpkısı kazanım sağlayacaktır. Ülkemizin yıllık 700 bin ton pirinç ihtiyacı var. Bunun kestirmece 600 bin tonunu kendimiz üretiyoruz. kendiliğinden yeten tıpkısı mevki olma önünde ilerliyoruz. Herhangi Bir hangi koşulda olursa olsun üretimi artırmalı ve büyüterek sürdürmeliyiz.” ifadesini kullandı. Düzenlenen organizasyonun önemine bile değinen Sürek, “Başlangıçta elverişsiz dışına gördüğümüz bu soy organizasyonları şimdi kişi ülkemizde düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. Bu arsıulusal seviyede aynı çalışma.Bu organizasyonu düzenleyen Kıvanç ve Gürani Ayer’e teşekkür ederim. Çiftçilerimize artağan, verimli ekonomik aynı zaman diliyorum. Üretmeye devam edelim.” diye niteleyerek konuştu.

Share: