Arama istirdat köpekleriyle uygulamalı eğitim veren biricik üniversite geleceğin eğitmenlerini yetişiyor

Taharri istirdat köpekleriyle kılgılı eğitim veren bir tane darülfünun geleceğin eğitmenlerini yetişiyor

GÜMÜŞHANE – Türkiye’dahi kontrol kurtarma köpekleriyle uygulamalı eğitim veren bir tane darülfünun olan Gümüşhane Üniversitesi Palan Iz Yüksekokulu Sivil Defans ve İtfaiyecilik Bölümünde geleceğin kontrol istirdat köpeği eğitmenleri yetişiyor.

Gümüşhane Üniversitesi Palan MYO Sivil Defans ve İtfaiyecilik Bölümü, Türkiye’de arama istirdat köpekleriyle kılgılı terbiye veren bir tane üniversite olarak ayırt oluşturuyor.

Taharri Kurtarma Teknikleri dersi kapsamında köpeklerle kılgılı adına terbiye veren üniversitede geleceğin kapik eğitmenleri yetişiyor. Öğrencilerin hasbilik esasına göre paydaşlık sağladığı kullanışlı eğitimlerde ‘Yaman’ isimli kontrol istirdat köpeğiyle havlama kutusu eğitimi, taharri metotları ve esas itaat çalışmaları ile açacak içerisi ve kriz altında arama çalışmaları yapılıyor.

Bölümde ayrıca ‘Yaman’ın bakımı alelhusus köpekten korkan öğrencilerin sorumluluğuna verilerek, korkularını birlikte yenmeleri sağlanıyor.

Uygulamalı dersleri hayata geçirebilmek üzere AFAD ve güvenlik teşkilatından eğitimler alarak tecrübelerini öğrencilerine nâkil Gümüşhane Üniversitesi Palan Patika Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü Öğr. Gör. Erdem Aristokrat, Türkiye’üstelik bu alanda kılgısal eğitim bilimi veren bir tane üniversite olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

“Köpekle kılgılı adına terbiye veren biricik darülfünun olmanın da gururunu yaşıyoruz”

Çalışmaları tamamen gönüllü ekiplerle yaptıklarını belirten Öğr. Gör. Fazilet Soylu, “Sivil Defans ve İtfaiyecilik Bölümü öğrencilerimize K9 eğitimi verebilmek hesabına okulumuzda böyle bir üretim kurmak istedik. Ülkemiz bir facia ülkesi, buradaki amacımız öğrencilerimizin köpekle kontrol tarama eğitimi elbette verilir, bu temeli üniversitelerde alıp AFAD ve itfaiye aracı teşkilatlarında istihdam edilmesini uydurmak. Bu tesisi kurarken Samsun AFAD eliyle iki nöbet 15’er dolaşma eğitime tabi tutuldum. Orada asıl terbiye aldıktan bilahare öğrendiğim bilgileri burada öğrencilerime aktarıyorum. Şu anda anne seviyedeyiz amma bizim buradaki hedefimiz ülkemizde aynı kıyamet olduğu durumda köpeğimizi öyle tıpkı yetiştirelim kim olaya ilk müdahale eden ekipler arasında gine öğrencilerimizle alay malay faydamız olsun. Bizim Arama Istirdat Teknikleri diyerek tıpkısı dersimiz var. Bu dersin içerisinde Kentsel Taharri ve Kurtarma diye tıpkı kısım var. Kentsel kontrol dediğimiz alanlar göçükte ve depremde kontrol. Taharri çeşitlerinden aynı tanesi de köpekle arama. Cihazla kontrol, köpekle kontrol, insanla arama diye. Köpekle kontrol muallel kalıyordu eğitimlerimizde. Biz genelde gösterim üzerinden anlatırdık. Elan bilahare bu okulumuzda kılgılı bozukluk olmasın diye düşündük ve aynı girişim içerisinde bulunduk. Köpeğimizi 40 günlükken getirdik buraya. AFAD ve güvenlik teşkilatından desteklerle önce kendimi eğitmeye çalıştım. Anne seviyede köpeğe lacerem yaklaşılır, köpekle arama kuşkusuz tamam, köpeğin bakımı pekâlâ evet bunları öğrendikten bilahare öğrencilerimize düzem düzem eğitimler vermeye başladık. Fahri ekiplerle yapıyoruz. Havlama kutusu, köpekle taharri metodları, köpekle ana itaat çalışmalarını alay malay yapıyoruz. Buradaki amacımız ülkemize hayır öğrencileri buradan mezun eylemek. Araştırmalarımıza bakarak Türkiye’bile Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programlarında köpekle uygulamalı yerine eğitim veren tek üniversite olmanın dahi gururunu yaşıyoruz” diyerek konuştu.

“Bu eğitimi üniversitede almamızın bize katkısı çokça oluyor”

Türkiye’dahi köpekle yetişek veren bir tane üniversitede olduğu üzere çokça ak yazılı olduğunu dile getiren Sivil Defans ve İtfaiyecilik 2. derslik öğrencisi Onbaşı İlayda Temiz Yüksekdağ ise “İtfaiye eğitimlerimizin dışında köpekle taharri eğitimlerimiz üstelik çokça eğlenceli geçiyor. Türkiye genelinde Sivil Defans ve İtfaiyecilik programında köpekle kılgısal eğitim üstüne tekiz. Bu yönden çok şanslıyız. Köpeklerle sabahleyin, öğle vakti ve akşam oluşmak amacıyla 3 eğitimimiz var. Havlama eğitimi veriyoruz, salim sol yön çalışması yapıyoruz, enkazlarda arama istirdat öğretiyoruz. Onun dışında köpekle oyunlar oynuyoruz sunturlu aralık geçirsin diye. Şiddetli rütbe kapik korkum vardı bunu ‘Yaman’ ile alay malay atlattım diyebilirim. Bu eğitimi üniversitede almamızın bize katkısı haddinden fazla oluyor. Yiğitlik hocamız bize seçkin şeyi öğretiyor. Atandığımız ant üstelik bu eğitimlerin hakkını vereceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Köpekten korktuğum için kaçtım”

K9 köpeği ‘Yaman’ın itibarıyla mesul Sivil Defans ve İtfaiyecilik 2. sınıf öğrencisi Halit Un birlikte “Ego buraya ilk geldiğimde Fazilet öğretmen köpekle terbiye yapıyordu ben birlikte bilcümle üniversiteye gireceğim ant tasması bile Fazilet hocanın elinde değildi. O beni görünce heyecanlandı sanırım üstüme doğru koşmaya başladı, ego de köpekten korktuğum üzere ego da kaçtım. Orada briketler vardı onların üstüne çıktım. Ben çıkınca o da daha çok. Baya korkunçtu amma bu korkuyu hocamız sayesinde yendim. Köpekle eğitim yapa yapa haşır tevzi olduk” dedi.

Share: