Amasra’da abidevi yapı ortaya çıkarılacak

BARTIN’ın Amasra ilçesinde, Roma dönemine ilişkin olduğu düşünülen mimarlık yapının olduğu 2 dönümlük arazide istirdat kazısı başladı. Bartın Üniversitesi Yazın Fakültesi’nde memur Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, mimari yapının Roma dönemine ilişkin olduğunu düşündükleri belirterek, “Sütun altlıklarının özgün şekilde korunduğunu söyleyebiliriz. Sütunların mahsus aynı sarsıntı sırasında yıkılmış olduğunu görüyoruz. Fakat Mağrip Karadeniz’de ilk defa anıtsal ayrımsız mimari ile karşılaşıyoruz” dedi.

Amasra’nın Kum Mahallesi’nde 2014’te okul inşaatı sırasında sütunlar bulundu. Amasra Müze Müdürlüğü aracılığıyla 2017’de yapılan kurtarma kazısında mimarlık yapılar ve sütunlar ortaya daha çok. Güzeşte haziranda baştan kurtarma kazısı başlatıldı. 2 dönümlük arazideki 5 skor 6 metre boylarında bülten ile bülten ayaklarının konulduğu kartal figür işlemeli aya mermer kaidelerin olduğu bölgede çalışmalar devam ediyor. Yapının dolaşma ışığına çıkması amacıyla yapılan istirdat kazısı, Bartın Üniversitesi Nutuk Tarihi Bölümü tedris üyelerinin ilmî danışmanlığında gerçekleştiriliyor.

Roma dönemine ilişik olduğunu melhuz yapıda önceki kazının 2017’de yapıldığını aktaran Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, şöyle konuştu: “2014 yılında ekol yapılmak istenmiş, ancak yapılan muayene kazısında burada kaideler ortaya çıkınca yapım durdurulmuş, sonrasında Amasra Müze Müdürlüğü aracılığıyla 2017 yılında kurtarma kazısı işlenmiş ve sütunlar ve kaideler ortaya çıkartılmış. Sonrasında bu yıl haziran ayında istirdat kazısına yeniden başladık. Kazının daha saksı aşamasındayız. Şu temel büyüklüğünde yaptığımız kazılar sonucu Roma dönemine ait olduğunu düşündüğümüz mimarlık bire bir çatı olduğunu durum ediyoruz. Bülten altlıkların otantik şekilde korunduğunu söyleyebiliriz. Sütunların mahsus benzeri hareket sırasında yıkılmış olduğunu görüyoruz. Buradaki amacımız 2017 yılındaki istirdat kazısı sonrasında eğin yüzeyinin açılmıştı. Biz şimdi yaptığımız kazı ile az buçuk henüz açık ve koyu alanda hafriyat yaparak ne olduğunu çakozlamak istiyoruz.”‘İLK DEFA TEHLIKELI KARADENİZ’DE ANITSAL BİR MİMARİ İLE KARŞILAŞTIK’

Çam, ilk defa Mağrip Karadeniz’de abidevi benzeri çatı ile karşılaştıklarını anlatım ederek, “Şu anda anladığımız kadarıyla milattan sonra 2’nci çağ ortaları evet üstelik sonlarına doğru yapının düz yazı edildiğini hesap pusulası etmekteyiz. Bunun kesin adına inandırmak şimdilik çokça er, şu anda elan kazının saksı seviyesindeyiz. Elan yapı ağız ağıza ortaya derkenar değil, az çok balaban bir alanı kapsayan bire bir abide mı ayrımsız ibadethane mı, tıpkı sütunlu cadde mi? Bunlara ilişkin kesme bulgulara ulaşamadık. İlerleyen zamanlarda yıpranmamış bulanacak obje yahut yazılarla birlikte yapının ne olduğunu değişmez tıpkı şekilde anlamış olacağız. Fakat Gün Batısı Karadeniz’de ilk kez abidevi benzeri mimarlık ile karşılaşıyoruz. Restorasyon ile arz bodur zamanda ayağa gidermek istiyoruz” diyerek konuştu.



Share: