Erzurum’da kâin Afrika boz papağanı himaye altına alındı

Erzurum’de polisin operasyonuyla bulunan Afrika boz papağanı, Huy Esirgeme ve Milli Parklar (DKMP) Şubesince himaye altına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Tevhit Suçlarla Uğraş Idarehane Müdürlüğü ekipleri, benzeri müddet önceki kentteki bire bir adrese yaptığı operasyonda, “Jako” diyerek bildik Afrika gri papağanı buldu.

Papağanın bakım ve tagaddi şartlarının keskin olduğunu ve Nesli Tehlike Altında Olan Yırtıcı Hayvan ve Nebat Türlerinin Arsıulusal Ticaretine İlişkin Antant (CITES) Belgesi’nin birlikte bulunmadığını tayin fail ekipler, DKMP Erzurum Yazıhane Müdürlüğüne bilgi verdi.

DKMP’üstelik görevli baytar doktor Selçuk Albayrak ve dirim bilimci Burak Rençper marifetiyle hanım siper altına alındı.

Veteriner doktor Albayrak, AA muhabirine, özenle baktıkları Jako’nun önceki muayenesinde esenlik problemi ile karşılaşmadıklarını söyledi.

Kuru incir, atom çekirdeği ve elmayla beslenen papağanı en kısa sürede akıllıca hayvan bilimi bahçesine teyit edeceklerini tamlayan Albayrak, “Jako, Arsıulusal Doğayı Siper Birliğince (IUCN) tehdit altındaki al listede vadi alıyor. Bu kök hayvanlara natürel ortamı dışında bakımı, nesillerini henüz de hırs altına sokmakta ve belki ilerleyici yıllarda natürel olan bu türleri dirim alanlarında görmemizi imkansız hale getirecektir. Öncelikle bu türlerin esasen katıksız yaşamlarında kalması bilinciyle hareket etmeliyiz. Onların evlerimizde değil, doğalarında yaşamaları daha ongun.”

Albayrak, bu türdeki papağanın CİTES kapsamında izin belgesi ve gerekli evrak olmadan bakımının haram olduğunu hatırlattı.

Share: