7-8 Hasanpaşa ile ait iddiaları çürütecek imza Osmanlı arşivlerinden imdi

7-8 Hasanpaşa ile ilgili iddiaları çürütecek imza Osmanlı arşivlerinden çıktı

Soruşturma tutanağındaki imza ile bugüne kadar Hasan Paşa üzere söylenen kıraat yemeni bilmediği, imzasını üstelik bu nedenle Arapça 7-8 rakamlarıyla attığı şeklindeki rivayetler birlikte geçerliliğini yitirdi

Bir kötek darbesiyle Çırağan Sarayı baskının yapan Hasan Paşa, dönemin Ömer Günahsız Demir’i kendisine biliniyordu

ÇORUM – Osmanlı padişahlarından Sultan II. Abdülhamid’e yönelik darbe girişimini ayrımsız sopa darbesiyle önledikten sonra erlikten mareşalliğe kadar yükselebilen kıymetli isimlerden olan Beşiktaş Muhafızı Hasan Gösterişli’nın argüman edildiği kabilinden imzasının Arabi yedi () ve sekiz () rakamlarından meydana olmadığı ortaya çıktı.

Beşiktaş Karakol komutanı iken 2. Abdülhamit’i yuvarlamak amacıyla Çırağan baskınını gerçekleştiren Mürtefi Suavi’yi benzeri sopayla kafasına vurarak öldüren ve askerleri ile çarpış girişimini yapan 7-8 Hasan Gösterişli devrinin dönemin Ömer Sili Demir’i olarak biliniyordu.

Eti Üniversitesi Fen Gökçe Yazın Fakültesi Akademisyen Dr. Fatma Akış, para kütüphaneleri ile ilişkin yaptığı araştırmalarda Hasan Vakur’nın orjinal imzasına ulaştı. Osmanlı arşivlerindeki tıpkı anket tutanağında sâdır imza ile bugüne kadar Hasan Ağır için söylenen kıraat yazma bilmediği imzasını birlikte bu nedenle 7-8 rakamlarını yazarak attığı şeklindeki rivayetlerde geçerliliğini yitirdi.

19. yüzyılın başlarında Çorum’dahi doğan Beşiktaş Muhafızı Hasan Ciddi’nın 1850’lerde askerlik görevi üzere İstanbul’a gittiğini anlatan Dr. Fatma Atak, “Bu tam gerçekleştirilen Katliam Savaşı’nda bulunmuştur. Odalık Abdulaziz’in tahttan indirilmesinin peşi sıra Fatih Zabıta Memurluğu’na getirilmiştir. Burada görevi devam ederken 93 Harbi’nde Ardahan Fırkası’na görevlendirilmiştir. Sonrasında bölgenin Rusların eline geçmesinin peşi sıra Divan-ı Harp’te yargılanmış ve bigünah bulunmuştur. Mahkemenin arkası sıra Hükümdar 2. Abdulhamid vasıtasıyla Hasan Ciddi Beşiktaş Zabıta Memurluğu’na getirilmiştir” dedi.

“Padişah Abdulhamid’e müteveccih darbe girişini engelledi” dedi.

Beşiktaş Polis Memurluğu sırasında Çırağan Sarayı baskınında Mualla Suavi’yi esasen sopayla vurarak öldürdüğünü hatırlatan Dr. Akış, “Sultan 2. Abdulhamid’e cebin gerçekleştirilen çarpış girişimini önlemiştir. Bu olaydan sonradan 2. Abdulhamid ile ilişkileri güçlenmiştir. 2. Abdulhamid’ten unvanlar ve madalyalar almıştır. Müşirliğe büyüklüğünde yükselmiştir. 1904 yılında emrihak etmiştir. Hasanpaşa evvel Hayreddin Kâmil haziresine defnedilmiştir. 1935 yılında ise mezarı Yahya Mevla Mezarlığı’na taşınmıştır” diye niteleyerek konuştu.

Nevi şahsına sınırlı olan Hasan Kâmil karşı metanetli haddinden fazla rivayet bulunduğunu tamlayan Akın, şunları kaydetti: “Kaba bir mizaca cemaat olması. Kendisi üzerine arz degaje olan rivayet ise kıraat-yazma bilmediğidir. Antrparantez bu nedenle imzasını Arapça 7 ve 8 rakamlarını yazarak atmasından kontekst 7-8 Hasan Vakur lakabıyla anılmasıdır. Hasan Paşa’nın merkezi hükümetle yaptığı yazışmalarda genellikle mührünü kullanması paşanın imzasının bugüne büyüklüğünde ortaya çıkarılmasını engellemiştir. Ancak Osmanlı arşivlerinde yaptığımız çalışmalarda Hasan Vakur’nın imzasına bulaşmak türlü olmuştur. 1882 yılında İstanbul alaybeylerinden Osman Agah Görgülü’nin evinde benzeri hırsızlık gerçekleşmiştir. Bu hırsızlık olayının yürütüldüğü soruşturmada Hasan Vakur tuttuğu tutanakta unvanını yazdıktan sonradan imzasını atmıştır. Osmanlı arşivinde Talih Fonu’nda mevcut arşivde Hasan Vakur’nın imzasında unvanın ardından imzası bulunmaktadır. Bugüne büyüklüğünde Hasan Gösterişli için söylenen kıraat çeper bilmediği imzasını birlikte bu nedenle 7-8 rakamlarını yazarak attığı şeklindeki söylenti geçerliliğini yitirmektedir” ifadelerini kullandı.

Share: